Προτιμουν τις χειρουργικες μασκες οι Ροδοπιτες

Χειρουργική αντί υφασμάτινης προτιμά η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών στα φαρμακεία της Ροδόπης

Αλέξανδρος Τσαπέκος
«Τα φαρμακεία δεν θα έχουν ιδιαίτερη ανάγκη προσαρμογής την επόμενη περίοδο, γιατί υπάρχει μεγάλη προστασία μέσα σε αυτά»

 

Οδηγίες για το πώς θα γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο από τον Οκτώβριο περιμένουν τα φαρμακεία

Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον για την αγορά μασκών στα φαρμακεία της Ροδόπης, με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να είναι μέρος της καθημερινότητας, με τους περισσότερους να προτιμούν τις χειρουργικές μάσκες μίας χρήσεως, παρά τις βαμβακερές πολλαπλών χρήσεων.

Με δεδομένο ότι μάσκες στα σχολεία, τουλάχιστον αρχικά, θα δοθούν μέσω των Δήμων, με προμήθεια που θα κάνει από τα κεντρικά η ΚΕΔΕ, οι φαρμακοποιοί δεν περιμένουν μεγάλη έξαρση στη ζήτηση με την αρχή της σχολικής χρονιάς, παρόλα αυτά το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που θα ζητήσουν μάσκα στα φαρμακεία κατευθύνονται προς τις χειρουργικές και όχι τις υφασμάτινες.

«Από τα 50 άτομα που θα ζητήσουν μάσκα, 2 θα ζητήσουν υφασμάτινες» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως οι υφασμάτινες μάσκες σίγουρα δεν παρέχουν την ίδια προστασία με τις χειρουργικές.

Η προτίμηση είναι στη χειρουργική μάσκα, με τους πελάτες να παίρνουν χειρουργικές και για πρώτη ανάγκη, ενώ ο καθένας παίρνει τις μάσκες ανάλογα με τη δυνατότητα ή τον όγκο που θεωρεί πως θα χρησιμοποιήσει.

Έτσι άλλοι παίρνουν μία ή δυοτρείς, ενώ άλλοι παίρνουν 10 ή ακόμα και κουτί, που περιέχει 50 μάσκες.

Πλέον όμως όλοι θα πάρουν και μια μάσκα, γιατί τη χρειάζονται, τόσο για να προστατευτούν, όσο και, για μερικούς συμπολίτες μας, γιατί ανησυχούν για το πρόστιμο που μπορεί να τους επιβληθεί αν βρεθούν στους χώρους που απαιτείται χωρίς μάσκα.

Προετοιμασίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Όσο για τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων το φθινόπωρο, με δεδομένο ότι πλέον ξέρουμε περισσότερα για τον κορωνοϊό από ό,τι την άνοιξη, όταν και είχε επιβληθεί το lockdown, ο κ. Τσαπέκος σημείωσε πως το πιο πιθανόν τα μέτρα να είναι πιο στοχευμένα, και ανάλογα με τα καταστήματα και την ηλικία των πελατών.

Βέβαια τα φαρμακεία παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, και ήδη έχουν προσαρμοστεί, με το πλεξιγκλάς στους πάγκους, τηρώντας τις αποστάσεις και τον αριθμό των πελατών, αλλά και με τη χρήση μάσκας.Για αυτό και πιστεύει πως δεν θα έχουν ιδιαίτερη ανάγκη προσαρμογής την επόμενη περίοδο, γιατί υπάρχει μεγάλη προστασία μέσα στο φαρμακείο.

Αυτό για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούν, είναι οι εμβολιασμοί, αρχικά για την γρίπη, που ξεκινά από τον Οκτώβριο, για την οποία ο πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα προετοιμάσει οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προετοιμαστούν, τόσο για τον αντιγριπικό, αλλά και οποιοδήποτε άλλο χρειαστεί.

Και αυτό γιατί πρέπει να δώσουν μια ιδιαίτερη προσοχή με δεδομένη την ύπαρξη του κορωνοϊού, και αναμένουν τις οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για το πώς θα συμπεριφερθούν οι φαρμακοποιοί για να εξασφαλίσουν και την υγεία των εμβολιαζόμενων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, έχουν εξασφαλιστεί για τη χώρα μας 4,2 εκ. δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου καιοι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινούν στις αρχές Οκτωβρίου, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.

Όσο για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, οι πρώτες δόσεις του νέου εμβολίου αναμένεται να είναι διαθέσιμες, αν όλα πάνε βάσει του προγραμματισμού, τον Δεκέμβριο, με την χώρα μας να αναμένεται να λάβει τμηματικά 3 εκ. δόσεις του λεγόμενου «εμβολίου της Οξφόρδης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.