Πρωτιες του Ναυταθλητικου Ομιλου Αλεξανδρουπολης

Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Βορείου Ελλάδας με σκάφη optimist και laser πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από τις 23 έως 27 Μαρτίου και 1 έως 3 Απρίλη. Πρόκειται για αγώνες που έχουν βαθμολογική αξία εφόσον μέσα από αυτούς προκρίνονται οι αθλητές που θα στελεχώσουν την εθνική ομάδα.

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης ιδρύθηκε το 1964 και σήμερα αριθμεί 250 τακτικά μέλη και άλλα τόσα αθλούμενα. Βασικός του στόχος, όπως τον αναλύει στον ΠτΘ ο πρόεδρός του κ. Τζελιγόπουλος Σωτήρης, «είναι να δώσει άθληση και μια διέξοδο στην νεολαία να απασχοληθεί εποικοδομητικά με την ιστιοπλοΐα, την κολύμβηση και την υδατοσφαίριση».

Ο Όμιλος έχει τέσσερα τμήματα, ιστιοπλοΐας, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης και υποβρύχιας δραστηριότητας Το πρώτο άθλημα που αναπτύχθηκε στον όμιλο ήταν η ιστιοπλοΐα, μετά η υδατοσφαίριση και η κολύμβηση, και στο τέλος η υποβρύχια δραστηριότητα.

Ο Όμιλος διαθέτει πολύ καλές υποδομές με κτιριακές εγκαταστάσεις σύγχρονες, σκάφη σύγχρονα, «αν και τα σκάφη» όπως τονίζει ο κ. Τζελιγόπουλος, «πλέον μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορούν να κάνουν πρωταθλητισμό, γιατί το υλικό όταν περάσει κάποια ηλικία φθείρεται και πρέπει να ανανεωθεί. Βέβαια η ανανέωση του υλικού είναι ένα τρομερό έξοδο για τον Όμιλο και εδώ ζητάμε συμπαραστάτη την πολιτεία, της οποίας η στήριξη πρέπει να είναι μεγαλύτερη γιατί, τα έξοδα μας είναι τρομερά και αυτή τη στιγμή έχουμε να πάρουμε αρκετές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες καθυστερούν».

Προϋπόθεση απαραίτητη για τη συμμετοχή στα τμήματα κολύμβησης είναι τα παιδιά να είναι ηλικίας τεσσάρων ετών ενώ για την ιστιοπλοΐα να γνωρίζουν κολύμπι και να είναι ηλικίας 7 ετών. «Δε χρειάζεται να φέρουν σκάφη, ούτε να πληρώσουν για αυτά. Τα διαθέτει όλα ο όμιλος, ακόμη και το σωσίβιο που θα φορέσουν. Απλά χρειάζεται καλή διάθεση και πρόθεση από τα παιδιά για να έρθουν να μάθουν ιστιοπλοΐα».

Ένα επίσης τμήμα του ομίλου ασχολείται με υποβρύχια κατάδυση, υποβρύχια φωτογράφηση και υποβρύχια χαρτογράφηση, αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι του ασχολείται με την ναυαγοσωστική, καθώς και με την παροχή βοήθειας, όπου χρειάζεται.

Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας

Το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Βορείου Ελλάδας ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Απρίλη με επιτυχία και με τη συμμετοχή 44 σκαφών optimist από τους ομίλους Κατερίνης, Μουδανιών, Καβάλας και του Δήμου Ελευθερών. Οι αγώνες παρουσιάζουν βαθμολογικά ενδιαφέρον εφόσον γίνεται η επιλογή των αθλητών που θα επανδρώσουν την Εθνική Ομάδα.

Ο Όμιλος της Αλεξανδρούπολης συμμετείχε με 13 σκάφη στην κλάση των laser, τα οποία είναι μεγαλύτερα σκάφη και οι αθλητές τους είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

«Το ενδιαφέρον για ιστιοπλοΐα είναι συγκριτικά μεγάλο σε σχέση με άλλους ομίλους αλλά πολύ μικρό μ’ αυτό που θέλει ο Ναυταθλητικός όμιλος. Θέλουμε ακόμη περισσότερα παιδιά. Δεν δικαιολογείται μια πόλη σαν την Αλεξ/πολη , με ένα ναυτικό όμιλο που έχει πάρα πολύ υλικό για αρχάριους να έχει τόσους λίγους ιστιοπλόους. Οι δέκα πέντε ιστιοπλόοι που συμμετείχαν στα optimist και οι δύο στα , laser είναι ένας πολύ μικρός αριθμός για την πόλη μας».

Ο κ. Τζελιγόπουλος δηλώνει ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των αγώνων. «Είχαμε σημαντικές επιτυχίες. Βέβαια θα φανεί το αποτέλεσμα της δουλειάς μας στην πρόκριση που θα γίνει στη Αθήνα». Από τον Όμιλο της Αλεξανδρούπολης προκρίθηκε ο Διδασκάλου για την Εθνική ομάδα, που κατέλαβε την 2η θέση μ’ ένα βαθμό ποινής διαφορά από τον πρώτο, ο Παΐσιος Νίκος που κατέλαβε την 3η θέση στα αγόρια και επίσης μπήκε στην εθνική ο Τσαουσίδης Ηλίας. Στα κορίτσια ήταν ολοκληρωτική η νίκη της Αλεξ/πολης, με πρώτη δεύτερη και τρίτη θέση από τις αθλήτριες Μελετιάδου, Ασπιώτη και Τσαουσίδου. Επίσης η Αλεξανδρούπολη κατέλαβε την πρώτη θέση στα σκάφη laser με το Διδασκάλου Θανάση.

«Οι προπονήσεις των παιδιών γίνονται κάθε Σαββατοκύριακο και τις αργίες.

Τα σχολεία είναι δεσμευτικά, γιατί πρώτα πρέπει να είναι ένας καλός μαθητής και μετά καλός αθλητής. Έτσι οι προπονήσεις μας γίνονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ίσως ακόμη και μια μέρα μέσα στην εβδομάδα που ο αθλητής έχει κάποιο περιθώριο ελεύθερο από τα μαθήματα του. Δυστυχώς τα παιδιά είναι καθηλωμένα μέσα στο σπίτι και βιοπορίστηκα ακολουθούν μια άλλη πορεία, γιατί ο βιοπορισμός έχει μπει στην ζωή. Θα μάθουν αγγλικά , γαλλικά, κομπιούτερ που χρειάζονται και κρίνονται απαραίτητα εφόδια και από εκεί και πέρα θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, τον οποίο τον αφιερώνουν για να κάνουν ό,τι δεν κατάφερε κάποιος από τους γονείς τους, να μάθουν μουσική, μπαλέτο ή οτιδήποτε άλλο, με αποτέλεσμα το παιδί να κλείνεται μέσα στο σπίτι και να μην αφήνεται στον αθλητισμό. Τα παιδιά όμως που έρχονται στον αθλητισμό νομίζω ότι έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά, ειδικά στην ιστιοπλοΐα γιατί και το μυαλό τους ανοίγει και το σώμα τους αθλείται».

Κατά τον κ. Τζελιγόπουλος η ιστιοπλοΐα απαιτεί ευρύ μυαλό, «ώστε να μπορεί ο αθλητής τις εμπειρίες που έχει και τις γνώσεις να τις αξιοποιήσει στην κατάλληλη στιγμή, είτε στην εκκίνηση ενός αγώνα είτε κατά την διαδικασία του ο αθλητής πρέπει να ξέρει πως να χρησιμοποιήσει τον άνεμο, την θάλασσα, τα ρεύματα, το σκάφος του, έτσι ώστε να το φέρει σε πλεονεκτικότερη θέση από τον αντίπαλο. Η ιστιοπλοΐα είναι κάτι ανεπανάληπτο, δίνει στον αθλητή τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσει, να δημιουργήσει και στο τέλος να πετύχει την νίκη»

Τέλος ο Πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης τονίζει την ανάγκη δημιουργίας παρόμοιων ομίλων στο Νομό Ροδόπης. «Η Ροδόπη έχει υπέροχες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Φανάρι και οι Κομοτηναίοι θα πρέπει να κατεβείτε στη θάλασσα αξιοποιώντας τες και να δημιουργήσετε ένα δυναμικό όμιλο. Εμείς θα βοηθήσουμε κάθε ενέργεια για τη δημιουργία αυτού του ομίλου γιατί θέλουμε δίπλα μας και άλλους για να έχουμε συναγωνισμό».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.