Πρωτια της Περιφερειας ΑΜ-Θ στην υλοποιηση εργων της Ευρωπαικης Εδαφικης Συνεργασιας
Μια σημαντική πρωτιά ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας μας, κατέχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αναφορικά με την υλοποίηση έργων που άπτονται της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας και αφορούν μεταξύ άλλων το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την πολιτική προστασία κ.α.. Το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων περνώντας την 3η Γενάρη 2011 στην Αιρετή Περιφέρεια βρέθηκε καταρχήν να υλοποιεί συνολικά δέκα έργα, τα οποία υλοποιούνταν είτε από την κρατική Περιφέρεια, είτε από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Επιπλέον 14 νέα έργα εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στους κόλπους της ΠΑΜ-Θ στη διάρκεια του έτους 2011. Από τα έργα αυτά αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα, με τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Ουσιαστικά υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των έργων της Περιφέρειας και τετραπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός αυτών. Συνοπτικά λοιπόν το έτος 2011 έκλεισε με 24 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20 εκατ. ευρώ για την ΠΑΜ-Θ, κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση πανελλαδικά, σε επίπεδο διαχείρισης πόρων του στόχου ΙΙΙ για την Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία.
Σπύρος Αρσενίου «Μια ουσιαστική πρωτιά, για να παράγουμε το μέγιστο αποτέλεσμα για τον πολίτη»
Περιλαμβάνει όλη τη γκάμα θεμάτων, που αγγίζουν σήμερα τον πολίτη της Περιφέρειας. «Νομίζω ότι είναι μια πρωτιά, όχι για τον τύπο, αλλά μια ουσιαστική πρωτιά», υπογράμμισε ο υπεύθυνος του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΠΑΜ-Θ, κ. Σπύρος Αρσενίου, ο οποίος εκτίμησε ότι η γκάμα των θεμάτων, που περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα έργα «αγγίζουν σήμερα τον πολίτη της Περιφέρειας». «Για μας προτεραιότητα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε», συνέχισε, «είναι όχι μόνο να παρουσιάζουμε απορροφητικότητα για την ίδια την απορροφητικότητα, αλλά να παράγουμε όσο μπορούμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τον πολίτη». Ενδεικτικά, εστίασε στην περίπτωση της έγκρισης της παράκαμψης του Νευροκοπίου, ενώ επισήμανε ότι συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο περιφερειάρχης, κ. Άρης Γιαννακίδης, και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Παύλος Δαμιανίδης.
Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας
Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το περιφερειακό δίκτυο συναρμοδίων φορέων για την πολιτική προστασία, όπου εκλήθησαν οι φορείς και τα σώματα ασφαλείας, που σχετίζονται με αυτή. Ενημερώθηκαν όλοι οι φορείς για τα υλοποιούμενα έργα του «Στόχου 3» που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, για τα παραδοτέα έργα των οποίων θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι και μπήκαν οι βάσεις για μια στενότερη επικοινωνία από εδώ και στο εξής. Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη η 4η Επιτροπή Καθοδήγησης του έργου «TOSCA», ενός προγράμματος που άπτεται επίσης των θεμάτων Πολιτικής Προστασίας και σχετίζεται με την προστασία από θαλάσσια ρύπανση και με τη μεθοδολογία αντίδρασης. Θα παραβρεθούν 25 στελέχη από κράτη-μέλη, τα οποία βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου, που θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
