Πρωτια για το Νηπιαγωγειο Ξυλαγανης σε διαγωνισμο σχολειων Κυπρου-Ελλαδας

21 μαθητές μαζί με τις δυο νηπιαγωγούς ετοίμασαν μία ταινία μικρού μήκους γύρω από το μύθο του Διγενή Ακρίτα - Βράβευση των συντελεστών από τον Δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών Γιάννη Σταυρίδη

Μία σημαντική διάκριση σημείωσε το νηπιαγωγείο Ξυλαγανής, καθώς κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «ταινίες τεκμηρίωσης» του διαγωνισμού «Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες» . Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου βράβευση στο νηπιαγωγείο της Ξυλαγανής από τον Δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών κ. Γιάννη Σταυρίδη.
 
Με δεδομένο πως η βράβευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου στη Λευκωσία, στις εγκαταστάσεις της ΠΟΕΔ και όπως είναι λογικό δεν μπορούν να μεταβούν όλοι οι συντελεστές της ταινίας στην Κύπρο, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Σταυρίδης θέλησε να επιβραβεύσει τα παιδιά και τις νηπιαγωγούς με έναν έπαινο, καθώς η διάκριση τους αυτή διαφημίζει την περιοχή σε όλο το πανελλήνιο.
 
Ειδική μνεία έγινε από τον κ. Σταυρίδη στην συνεισφορά των δύο νηπιαγωγών και συγκεκριμένα στην κ. Νικολέτα Σιμοπούλου, νηπιαγωγό και προϊσταμένη του νηπιαγωγείου Ξυλαγανής και την κ. Καλλιόπη Χιώτη, νηπιαγωγό ειδικής αγωγής. Φυσικά η ημέρα ήταν αφιερωμένη στα μικρά παιδιά, που έδειχναν να απολαμβάνουν την στιγμή ενώ με τον αυθορμητισμό της ηλικίας τους, προκάλεσαν πολλές φορές το γέλιο σε όλους τους παρευρισκομένους.  Άλλωστε, τα μικρά παιδιά είχαν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία του μικρού αυτού βίντεο , καθώς συμμετείχαν με κατασκευές, φωτογραφίες, αλλά και με τις ίδιες τους τις φωνές κατά την ηχογράφηση του μύθου.
 
Ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών συνεχάρη θερμά τα παιδιά και τις νηπιαγωγούς για την επιτυχία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή αντανακλάται και στον τόπο μας, επιβεβαιώνοντας το υψηλότατο επίπεδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας στον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών». Μάλιστα ο κ. Σταυρίδης, ζήτησε από τα παιδιά να ετοιμάσουν και μια ταινία μικρού μήκους για τον τόπο μας και τις ομορφιές προκειμένου να συμβάλλουν στην εν γένει προβολή του.
 
Στην εκδήλωση ήταν παρούσα και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Σουλτάνα Τσιγγίδου, η οποία συνεχάρη τις νηπιαγωγούς για το άρτιο αποτέλεσμα και τη διάκριση.

Νικολέτα Σιμοπούλου «Η δύναμη της συνεργασίας ξεπερνά όλα τα εμπόδια» 

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού, ειδικά σε αυτήν την ηλικία, είναι καταλυτικός στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Για τον λόγο αυτό η κ. Σιμοπούλου δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ενεργή συμμετοχή των παιδιών στις βιωματικές δραστηριότητες  του νηπιαγωγείου. «Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ θετικά και είχαν ενεργή συμμετοχή γιατί και εμείς δεν δίναμε  απλά εντολές  αλλά δώσαμε τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να ζωγραφίσουν τον ήρωα τους για να επιλέξουμε όλοι μαζί συνολικά τον ήρωα της ταινίας» παραδέχθηκε η κ. Σιμοπούλου και αποκάλυψε πως όλα τα παιδιά συμμετείχαν στην ηχογράφηση, στα σκηνικά και γενικά υπήρχε ενεργή συμμετοχή σε όλους τους τομείς. 

«Επιθυμία μας να ξεφύγουμε από τα όρια του τόπου μας» 

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που το Νηπιαγωγείο Ξυλαγανής προσπαθεί να κάνει δραστηριότητες, καθώς, όπως μας ενημέρωσε η κ. Σιμοπούλου, στην αρχή κάθε σχολικού έτους πραγματοποιούν τον ετήσιο προγραμματισμό, για τα θέματα και τα προγράμματα που θα ασχοληθούν. «Κάθε χρόνο αναλαμβάνουμε ένα πρόγραμμα αλλά φέτος επιθυμία μου ήταν να κάνουμε κάτι διαφορετικό, που να ξεφεύγει από τα όρια του τόπου μας. Γιατί στο παρελθόν είχαμε δουλέψει με τα παιδιά για την ιστορία του χωριού και δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι» επισήμανε και αποκάλυψε πως η παρουσία της στο νησί της Κύπρου για μία διετία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιλογή της θεματολογίας της ταινίας.
 
Παράλληλα η κ. Σιμοπούλου στάθηκε στην άρτια συνεργασία της με την Καλλιόπη Χιώτη, οι γνώσεις της οποίας έδωσαν τη δυνατότητα να κινηθούν σε ακόμα μεγαλύτερα πλαίσια και να δημιουργηθεί αυτό το άρτιο αποτέλεσμα. «Η συνεργασία μας ήταν ιδανική και άψογη» επισήμανε η κ. Σιμοπούλου, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα τους δικαίωσε και τους έκανε να ξεχάσουν την κούραση. 

«Μέσα από τις δράσεις στοχεύουμε να εμφυσήσουμε σημαντικά μηνύματα στα μικρά παιδιά» 

Η Προϊσταμένη του νηπιαγωγείου Ξυλαγανής στάθηκε στο ρόλο της προσχολικής αγωγής, που δεν είναι άλλος από το να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο. «Είμαστε ένα βιωματικό σχολείο και οι δραστηριότητες μας είναι βιωματικές. Αυτό κάνει τα παιδιά να θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο» τόνισε η κ. Σιμοπούλου και συμπλήρωσε «προσπαθούμε μέσα από τις δράσεις μας να εμφυσήσουμε έννοιες όπως η συνεργασία, η συναδελφικότητα, η αγάπη, η αλληλοβοήθεια και η αποδοχή της διαφορετικότητας». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθούν να κάνουν κατανοητό στα μικρά παιδιά πως όλοι μαζί σαν ομάδα, μπορούν να πετύχουν θαυμαστά πράγματα και να έχουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.  «Αυτό που μένει από όλη αυτήν την ιστορία είναι πως δεν έχει σημασία η τοποθεσία ή το μέγεθος ενός σχολείου αλλά η ύπαρξη οράματος, διάθεσης, σωστής συνεργασίας παιδιών, δασκάλων και γονέων» επισήμανε η κ. Σιμοπούλου ευχαριστώντας όλους για την άψογη συνεργασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.