Πρωτη Ιδρυτικη Συσκεψη Νεων Εθελοντων Αιμοδοτων

Το Σάββατο 2 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή η Πρώτη Ιδρυτική Σύσκεψη Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών με τη συμμετοχή νέων από τη Μακεδονία και τη Θράκη, με στόχο να ιδρυθεί η Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών. Η σύσκεψη που γίνεται με πρωτοβουλία του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ροδόπης, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών, θα λάβει χώρα δε στο ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη» από τις 10 το πρωί έως τις 2:30 το μεσημέρι. Στη σύσκεψη θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι των τοπικών αρχών όσο και μέλη του Δ.Σ. του ΠΟΣΕΑ και γιατροί από τις Διευθύνσεις Αιμοδοσιών των Νοσοκομείων της Περιφέρειας.

«Σημαντική» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών ο Πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης, κ. Γιώργος Κεπελής, «να ιδρύσει Πανελλήνια Επιτροπή Νέων εν όψει του παγκοσμίου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2007». Με βάση αυτό το γεγονός αποφασίσθηκε να γίνουν δύο προσυνεδριακές συναντήσεις των νέων, χωρίζοντας την Ελλάδα σε δύο γεωγραφικά κομμάτια. Η συνάντηση νέων από το Βόλο έως τον Έβρο, θα γίνει στην Κομοτηνή, γεγονός σημαντικό για την πόλη μας. «Η πρωτοβουλία είναι σημαντική γιατί πλέον βάζουμε τους νέους στην οικογένεια των Εθελοντών Αιμοδοτών, τους βάζουμε μέσα στο παιχνίδι. Η κοινωνία μετασχηματίζεται, η ίδια η ζωή αλλάζει και πολλές φορές εμείς, που παίρνουμε αποφάσεις σ’ όλα τα επίπεδα, παρακολουθούμε τους νέους αμήχανα, αδυνατώντας να τους κατανοήσουμε, έχοντας απωλέσει τον παλμό και τη δυναμική της νεότητας, με την οποία ξεκινήσαμε και εμείς. Πιστεύουμε στους νέους, στη δυναμικότητά τους και στη φρεσκάδα τους. Πραγματικά είναι πάρα πολύ σημαντικό οι ίδιοι οι νέοι να ανταλλάξουν απόψεις, προτάσεις και με μία νέα φρεσκάδα να μπουν στο “παιχνίδι” της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να ανανεωθούν όλα τα σωματεία στην Ελλάδα και, βέβαια, θα συμβάλλουμε σημαντικά με αυτό τον τρόπο στο αιμοδοτικό κίνημα. Κακά τα ψέματα υπάρχει μία ηλικία αιμοδοτών, η οποία είναι οριακή, μέχρι τα 65, και από εκεί και πέρα θα πρέπει να κάνουμε θέση στους νέους για να μπουν σε αυτό τον αγώνα που είναι συνεχής».

Όπως βεβαιώνει ο κ. Κεπελής πολλοί είναι οι νέοι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους. Σε μία δυναμική των 700 ατόμων του Συλλόγου τους έχουν ξεχωρίσει 100 μέλη ηλικίας από 18-28 ετών.

Δημιουργία DVD

Κατά καιρούς ο σύλλογος ακολουθεί μία στρατηγική ενημέρωσης στα σχολεία, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών. «Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση θα πρέπει να ξεκινήσει από το Δημοτικό σχολείο, γιατί όσο περισσότερο μιλάς στο μικρό παιδί για τον εθελοντισμό, τόσο περισσότερο στα 18 του, θα είναι γόνιμο το έδαφος. Σπέρνοντας τώρα, παίρνουμε καρπούς στο μέλλον. Πιστεύω ότι ένας νέος, που θα πάρει θετικά το μήνυμα για τον εθελοντισμό θα γίνει ευκολότερα εθελοντής αιμοδότης. Αυτό το λέμε στα παιδιά με διάφορους τρόπους, όπως με την έκδοση από το Σωματείο μας εντύπου, -το οποίο μοιράσθηκε σ’ όλη την Ελλάδα, και είναι σημαντικό ότι ξεκινήσαμε στην Κομοτηνή αυτό, που δεν έχει κάνει το κράτος, – στο οποίο περιέχονται πληροφορίες με απλά λόγια και εικόνες για την αιμοδοσία και τον εθελοντισμό».

Το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών ολοκλήρωσε τη δημιουργία ενός DVD που περιλαμβάνει έξι βίντεο για την αιμοδοσία, το πώς ξεκινά και πού καταλήγει και αυτό θα δοθεί στους δασκάλους των δημοτικών, ώστε να περάσει το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Όπως υποστηρίζει ο κ. Κεπελής οι δάσκαλοι είναι οι πλέον αρμόδιοι γι’ αυτό. «Με αφορμή αυτό το Σωματείο θα συναντηθεί στις 15 Δεκέμβρη με τους διευθυντές όλων των Σχολείων του νομού μας, τους οποίους θα ενημερώσει επί του θέματος και θα τους προτείνει για τις 17 Δεκέμβρη όσοι δάσκαλοι θέλουν να παρακολουθήσουν βιωματικά σεμινάρια στο Εμπορικό Επιμελητήριο. Στόχος μας είναι οπλίζοντας τους δασκάλους να μπορέσουμε το Μάη να διοργανώσουμε έκθεση για το θέμα μέσα από τα μάτια των παιδιών. Είναι μια διαδικασία με την οποία θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα του εθελοντισμού όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στις οικογένειές τους».

Είναι η πέμπτη χρονιά που το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών δουλεύει με τους μαθητές των σχολείων. «Είναι μια δημιουργική δουλειά αυτή με τα παιδιά. Αν δεν ασχοληθούμε μ’ αυτά το μέλλον μας είναι δυσοίωνο». Βέβαια, τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών αυτών δεν είναι άμεσα, θα φανούν μετά από κάποια χρόνια όταν πλέον οι σημερινοί μαθητές γίνουν εθελοντές γενικότερα.

Η ασφάλεια του αίματος εξαρτάται από τον τακτικό αιμοδότη

Στόχος του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών είναι να μετατρέψει τους ευκαιριακούς σε τακτικούς αιμοδότες «Ευκαιριακοί αιμοδότες είναι αυτοί που δίνουν αίμα σε μη τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος μας είναι, πρώτον να τους πείσουμε να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και δεύτερον, να μεταλλάξουμε το στενό συγγενικό περιβάλλον σε εθελοντές αιμοδότες. Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα του τακτικού αιμοδότη είναι ότι κατ’ αρχήν ωφελείται το εθελοντικό κίνημα. Ο τακτικός αιμοδότης είναι ο συνειδητός αιμοδότης με αποτέλεσμα να υπάρχει ασφάλεια του αίματος. Η ασφάλεια του αίματος, και αυτό το λένε οι γιατροί, έχει άμεση σχέση με την τακτική συνειδητοποιημένη αιμοδοσία. Όταν υπάρχει τακτική αιμοδοτική συμπεριφορά, επειδή κάθε φορά εξετάζεται κάποιος, μικραίνει το παράθυρο του ιού του AIDS και της ηπατίτιδας. Ωφελείται ο οργανισμός, αλλά και τα σωματεία βάσει νόμου έχουν την υποχρέωση να καλύπτουν τα μέλη τους σε ό,τι ζητήσουν μέχρι πρώτου βαθμού συγγενείας. Επομένως είναι τριπλά τα οφέλη γι’ αυτόν που δίνει αίμα. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι ωφελείται δίνοντας αίμα. Κι αν το ήξεραν αυτό θα έπρεπε στα νοσοκομεία να υπήρχαν ουρές για να δώσουν αίμα», καταλήγει ο κ. Κεπελής.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.