Πρωτη φορα πλεονασματικος

Πλεονασματικό ισολογισμό κατέγραψε ο Δήμος Κομοτηνής για πρώτη φορά μετά το 2002

«Ο Δήμος βρίσκεται σε καλό σημείο, και μέσα σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης βελτιώνει τα οικονομικά του, αυξάνει την ακίνητη περιουσία του και καταφέρνει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του αποπληρώνοντας χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση τους προμηθευτές αλλά και επιτυγχάνοντας καλές τιμές στους διαγωνισμούς» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, παρουσιάζοντας τον ισολογισμό του 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, τον πρώτο πλεονασματικό μετά τον Ισολογισμό του 2002.
 
Ο Ισολογισμός αποτέλεσε το θέμα ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία τονίστηκε ότι ο Ισολογισμός δείχνει πως η Δήμος είναι, παρά τις συνέπειες της κρίσης και τις περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων, υγιής και μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.
 
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως στον Ισολογισμό παρατηρείται σαφής βελτίωση όλων των στοιχείων, μείωση των δανειακών υποχρεώσεων κατά 17% μέσα στο έτος και η μείωση των υποχρεώσεων προς προμηθευτές κατά 36%. 

Απαιτείται αντίκρισμα στην καθημερινότητα 

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης το πλεόνασμα έγινε αποδεκτό με διαφορετικές προσεγγίσεις από την κάθε παράταξη.
 
Η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου σημείωσε πως είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον ο Ισολογισμός βρίσκεται σε πλεόνασμα, ευχήθηκε όμως η βελτίωση αυτή να αρχίσει σύντομα να φαίνεται και στην καθημερινότητα του πολίτη, ενώ εξέφρασε και κάποιους προβληματισμούς για το θέμα των υψηλών εγγραφών μελετών στον ισολογισμό, το οποίο όπως εξήγησε η οικονομική υπηρεσία δεν αφορά καθαρά μελέτες αλλά μια σειρά από υποχρεώσεις που είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να εγγράφουν ως μελέτες στην αποτύπωση του Ισολογισμού. 

Χρειάζεται θετικό μήνυμα προς τους Δημότες 

Από την πλευρά της «Πολη-τικής Ανατροπής» η επικεφαλής κ. Ελένη Λαφτσή συνεχάρη την οικονομική υπηρεσία για την επίτευξη του πλεονάσματος, σημειώνοντας πως είναι ενθαρρυντικό ότι υπήρχε ένας θετικός προϋπολογισμός, σημείωσε όμως ότι δεν αρκεί ένα συμμάζεμα και ένα νοικοκύρεμα αν αυτό δεν έχει ανταπόκριση στην καθημερινότητα των πολιτών, και δεν αποτελεί θετικό μήνυμα αν δεν υπάρχει αντίκρισμα προς τους Δημότες
 
Όμως εξέφρασε την έκπληξή της από το γεγονός ότι το τελευταίο θετικό πρόσημο σε ισολογισμό του Δήμου Κομοτηνής ήταν το 2002, σε εποχές, τουλάχιστον μέχρι το 2009, που υπήρχε ροή χρηματοδότησης, και μεγαλύτερα κονδύλια από το κράτος και την ΕΕ.
 
Προκάλεσε δε και την αντίδραση τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης με την αποστροφή της, με αφορμή τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Πετρίδη για το ότι καλούνται να υπηρετήσουν την καθημερινότητα με πόρους για έργα που είναι λιγότεροι από αυτούς του Καποδιστριακού Δήμου Αιγείρου πριν την κρίση, ότι πρέπει να ελεγχθεί αν γινόταν «πάρτι», με την ίδια να υποστηρίζει πως εννοούσε πως θα έπρεπε να ελεγχθεί αν γινόταν κάκιστη διαχείριση, με την παράταξή της να απέχει από την ψήφιση του ισολογισμού.
 
Όσο για τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκο Φακιρίδη, αυτός δήλωσε πως η παράταξή του θα καταψηφίσει τον ισολογισμό μιας και είχε καταψηφίσει και τον προϋπολογισμό του 2015, διαφωνώντας με τη λογική του.
 
Όσο για τον ίδιο τον Ισολογισμό, τόνισε ότι το θετικό και το αρνητικό κρίνεται όχι από τα νούμερα, αλλά το κατά πόσο συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, κάτι που αυτός θεωρεί πως δεν το έκανε.
 
Εκτίμησε όμως ως θετικό ότι ο Δήμος δεν χρωστά στην αγορά και εξοφλεί εργασίες και παροχές υπηρεσιών από τρίτους, ενώ για τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς του παρελθόντος σημείωσε πως υπήρχε στην αυτοδιοίκηση ένα σκεπτικό να καταγράφονται αρνητικοί ισολογισμοί ώστε να διεκδικηθούν περισσότεροι πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Ένας από τους λίγους στέρεους οικονομικά Δήμους της χώρας 

«Ο ισολογισμός δεν αποτελεί μια απλή λογιστική απεικόνιση, αλλά αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες του Δήμου» σημείωσε ο κ. Πετρίδης, τονίζοντας πως πλέον ο Δήμος μπορεί να στηρίζει και να πληρώνει στην ώρα του τους επαγγελματίες, ασκώντας παράλληλα πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια εποχή που οι ανάγκες μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας διαρκώς αυξάνονται και η δυνατότητα του κράτους να τις υποστηρίξει βαίνει μειούμενη.
 
Άλλωστε ο Δήμος, έχοντας πλέον μια οικονομική επιφάνεια, πετυχαίνει καλύτερες τιμές στις δημοπρασίες, μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, όταν δεν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του Δήμου. Και όλα αυτά χωρίς προσφυγή σε δανεισμό τα τελευταία έξι χρόνια, με το Δήμο να αποπληρώνει τόκους και τοκοχρεολύσια προηγούμενων ετών τα οποία επιβαρύνουν τους Δημότες.
 
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, πως στο Δήμο υπάρχει ένα καθεστώς οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας, που τους επιτρέπει να προγραμματίσουν και να εκτελέσουν περισσότερα και ουσιαστικότερα πράγματα. «Δεν θα γίνουμε Βρυξέλλες, δεν είμαστε Κοπεγχάγη, είμαστε όμως από τους λίγους στέρεους οικονομικά Δήμους της πατρίδας μας» παρατήρησε κλείνοντας ο κ. Πετρίδης. 

Τα εύσημα και από τον ορκωτό λογιστή 

Τα εύσημα έλαβε όμως ο Δήμος Κομοτηνής και από τον κ. Λεωνίδα Μαυρονίκο, Ορκωτό λογιστή που συμμετείχε στον έλεγχο του Ισολογισμού του 2015.
 
Όπως ανέφερε, φέτος έχει ελέγξει 16 Δήμους και νομικά πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα, και από αυτούς μόνο ο Δήμος Κομοτηνής έκανε προβλέψεις είσπραξης για σημαντικούς κινδύνους.
 
Πολλοί μπαίνουν πίσω από το τείχος και δηλώνουν «είναι μια εκτίμηση» και θεωρεί πως είναι προς τιμήν των υπηρεσιών που μπόρεσαν, έκαναν την εκτίμηση και έχουν εγγράψει σημαντικές προβλέψεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.