Προθυμοι να επωμιστουν το προσθετο κοστος της κοπης δεντρων οι κατασκηνωτες στο camping Φαναριου

Επιστολή προς την ΕΤΑΔ με αφορμή τη συνεχιζόμενο αδιέξοδο για την κοπή των δέντρων και τη μετακίνηση των τροχόσπιτων

Την πρόταση να επωμιστούν οι ίδιοι οι κατασκηνωτές το πρόσθετο κόστος για  να κοπούν τα δένδρα του Camping Φαναρίου τμηματικά, ώστε να μην διαταραχθεί η κατάσταση που υφίσταται σήμερα στο κάμπινγκ, μεταφέρει στην ΕΤΑΔ ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκηνωτών camping  Φαναριού κ. Δημήτριος Πολιτειάδης με επιστολή του.

Σε αυτή γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του διευθυντή του  camping κ. Παναγιωτόπουλου, ενώ μεταφέρει όλες τις συνθήκες που δημιούργησαν την κατάσταση με τα σκίαστρα, και γιατί οι κατασκηνωτές δεν επιθυμούν να μετακινηθούν.

Και ενώ αναγνωρίζει πως ο διευθυντής έβαλε τάξη και προσπαθεί για το camping, μεταφέρει την ανησυχία τους ότι επιθυμούν να τους διώξουν από τις θέσεις τους και να αλλάξει η κοστολόγηση σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα του camping, τη στιγμή που σύμφωνα με τους κατασκηνωτές, αυτό είναι απαξιωμένο, κάτι που μεταφέρει με φωτογραφίες από το καλοκαίρι το 2019.

Να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με την συνέντευξη που είχε δώσει ο διευθυντής του camping στην εφημερίδα μας, έχει γίνει μέσα στο χειμώνα ριζική ανακαίνιση τριών συγκροτημάτων τουαλετών και θα γίνουν άλλες τρείς μέχρι το καλοκαίρι, καθώς και άλλες παρεμβάσεις.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε  κ Πρόεδρε,

Ονομάζομαι Δημήτριος Πολιτειάδης και είμαι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκηνωτών camping Φαναριού.

Αναγκάζομαι να επικοινωνήσω μαζί σας διότι ως πρόεδρος ενός συλλόγου εκπροσωπώ μια ομάδα ανθρώπων  οι οποίοι  αγαπούν την διαβίωση στην φύση και είναι επί σειρά ετών κατασκηνωτές  στις  εγκαταστάσεις σας, στο camping  Φαναρίου Ν. Ροδόπης.

Ουδέποτε δημιουργήσαμε προβλήματα, στις εκάστοτε διευθύνσεις του camping, αλλά το τελευταίο καιρό βλέπουμε κάποιες κινήσεις οι οποίες έχουν ως σκοπό την απομάκρυνσή μας και βέβαια δηλώσεις στον τύπο από στελέχη του οργανισμού σας που δεν λένε την αλήθεια και ίσως θέλουν να μας επιρρίψουν ευθύνες και να καλύψουν τυχόν αδυναμίες και αδιαφορία  των προηγουμένων διοικήσεων.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στην εφημερίδα της Κομοτηνής, Παρατηρητής της Θράκης,  στο φύλλο της  με ημερομηνία 3-1-2020 ο κ. Παναγιωτόπουλος διευθυντής του camping δηλώνει: ότι μέσα από την σύμβαση που έχει το camping με το υλοτομικό Συνεταιρισμό Ροδόπης να γίνει η περικοπή των δένδρων και η εργασία δεν προχωρεί γιατί οι περισσότεροι από τους κατασκηνωτές με τα τροχόσπιτα έχουν μπει σε μια άνευ λόγου κατά τον ίδιο διαδικασία άρνησης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν λέει την αλήθεια και μάλιστα και δημόσια.  Επικοινωνήσαμε με τον επικεφαλής του υλοτομικού Συνεταιρισμού κ. Μεμέτ και μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σήμερα καμία  σύμβαση με το camping ούτε κάποια συζήτηση για κόψιμο δένδρων. Η μοναδική σύμβαση ήταν το καλοκαίρι το αντικείμενο της οποίας ολοκληρώθηκε και ως εκ τούτου δεν ισχύει. Βέβαια μπορείτε να το διαπιστώσετε και εσείς πολύ απλά μέσα σε λίγα λεπτά αν στον οργανισμό σας υπάρχει σύμβαση. Και ερωτούμε τον κ. Παναγιωτόπουλο αφού έχει σύμβαση γιατί δεν έκοψε τα δένδρα στις κενές θέσεις ,όχι μόνο τώρα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια όταν η πληρότητα του camping ήταν κάτω του 50% και το μισό camping ήταν άδειο; γιατί δεν δέχεται την συμμετοχή μας στο κόστος όπως του είχαμε προτείνει;

Σε άλλο σημείο αναφέρει 25 κατασκηνωτές έβγαλαν τα τροχόσπιτα τους και οι θέσεις τους καθαρίστηκαν και θεωρεί πως θα είναι από τους τυχερούς. Και πάλι ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν λέει την αλήθεια γιατί δεν έκανε τίποτε όπως και πέρυσι και η συνημμένη φωτογραφία που είναι από θέση κατασκηνωτή  που πήρε το τροχόσπιτο τον διαψεύδει,  καθώς και στις υπόλοιπες θέσεις που αναφέρει από τα 25 τροχόσπιτα όπως ο ίδιος δηλώνει. Ακόμη και στο αριθμό υπερβάλλει, μια και υπάρχουν στο parking 16 περίπου τροχόσπιτα.

Εμείς οι κατασκηνωτές ουδέποτε αντιδράσαμε στις αποφάσεις των διοικήσεων και μάλιστα και σε περιπτώσεις που ήταν επιζήμιες για εμάς. Εδώ και χρόνια ζητάμε το κόψιμο των κλαδιών των δένδρων  από όσα βέβαια έχουν μείνει  μια και τα περισσότερα ξεράθηκαν. Αναγκαστήκαμε τα τελευταία χρόνια να κάνουμε σκίαστρα μια και δεν υπάρχουν δένδρα και τα τοποθετήσαμε με την άδεια της διεύθυνσης με πρόσθετο κόστος για εμάς 1.500 ευρώ περίπου.

Ο κ. Διευθυντής  στην αρχή της  κατασκηνωτικής περιόδου μας λέει ναι στα σκίαστρα και μας δίνει άδεια για εγκατάσταση  και στη λήξη, όταν όλοι σχεδόν φεύγουν, αιφνιδιαστικά μας λέει να τα ξηλώσουμε,  για να κόψει τα κλαδιά των δένδρων και άλλες εργασίες αλλά ουδέποτε συζήτησε μαζί μας τι θέλει να κάνει και αν έχει και τις απαραίτητες εγκεκριμένες πιστώσεις.  Μας ζητάει για τον σκοπό αυτό να μεταφέρουμε τα τροχόσπιτα στο parking του camping και μετά να τα μεταφέρουμε ξανά  στις θέσεις, και το παράλογο από θέσεις που δεν έχουν μείνει δένδρα. Έχει αναλογιστεί ότι 95 τροχόσπιτα συγκεντρωμένα  σε ένα χώρο σε περίπτωση πυρκαγιάς,  μια και είναι κατασκευασμένα από εύφλεκτα υλικά,  ότι  μπορούν να κάψουν όλο το camping, το χωριό και την γύρο  περιοχή;

Εδώ και τρία χρόνια του αντιπροτείνουμε και μάλιστα εγγράφως και με την σύμφωνη γνώμη όλων  των κατασκηνωτών, τόσο στον ίδιο όσο και σε στελέχη  που ήρθαν από την Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2018,  να επωμιστούμε το πρόσθετο κόστος για  να κοπούν τα δένδρα τμηματικά (200 ευρώ περίπου ανά θέση όπου υπάρχουν όλα τα δένδρα ) και να υπογράψουμε και υπεύθυνες δηλώσεις ότι απαλλάσσουμε τόσο το συνεργείο όσο και την διοίκηση από τυχόν ζημίες, μια και το κόστος απομάκρυνσης  αποξήλωσης και επανατοποθέτησης των σκιάστρων είναι 1.200 ευρώ περίπου.  

Αλλά εκείνος επιμένει να τα μαζέψουμε και να φύγουμε από θέσεις που είμαστε πάνω από 20 χρόνια και να χαλάσουμε και τις σχέσεις φιλίας που έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, να διώξουμε Βούλγαρους κατασκηνωτές και να κάνουμε κακό στον τουρισμό.  Βέβαια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα μισά τουλάχιστον τροχόσπιτα λόγω παλαιότητας ενδέχεται να υποστούν σοβαρές ζημίες  και πολλοί κατασκηνωτές να εγκαταλείψουν το camping.  Και το χειρότερο ούτε μας απαντά κανείς, αλλά και  από την άλλη θεωρούν λογικό να υπάρχουν σκίαστρα, σύμφωνα με υπόδειγμα το οποίο θα μας έστελναν και  το οποίο ακόμη περιμένουμε,   όπως και απάντηση στα ερωτήματα τα οποία και θέσαμε σε  στελέχη σας από την Αθήνα  τον Σεπτέμβριο του 2018 που ήταν εδώ μετά από απαίτησή  μας.

Και  το  παράλογο,  εν μέσω κατασκηνωτικής περιόδου, Ιούλιο του 2019, μετακινεί 20 περίπου κατασκηνωτές από θέσεις που κατείχαν 20 χρόνια, δεν τους δίνει παράταση 2 μηνών  που ζήτησαν, δημιουργεί νέες θέσεις με πρόσθετο κόστος και τον  επόμενο μήνα (Αύγουστο)  του ιδίου έτους  τους ζητά να εγκαταλείψουν τις θέσεις και να ξηλώσουν τα σκίαστρα που πριν από ένα μήνα είχαν μεταφέρει και ξαναστήσει από τις προηγούμενες θέσεις με σημαντικό για αυτούς κόστος. Και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται το ίδιο  καλοκαίρι του 2019 όταν  το camping  ανοικτό με πληρότητα 93%  όπως ο ίδιος δηλώνει, εγκαθιστά συνεργείο  και κόβει δένδρα κατά μήκος της περίφραξης με κίνδυνο για τα παιδιά που παίζουν,  με το ίδιο τρόπο που εμείς προτείνουμε. Γιατί ο κ. Διευθυντής επιμένει τι θέλει να κάνει και δεν μας το λέει;

Αξιότιμε κ πρόεδρε,

Διετέλεσα επί σειρά ετών ανώτατο  στέλεχος σε μεγάλο τραπεζικό οργανισμό. Εμείς τους πελάτες μας, τους βλέπαμε με σεβασμό και γνωρίζαμε ότι  όσο υπάρχουν αυτοί θα υπάρχουμε και εμείς. Καταφέραμε με δικές μας ενέργειες να γεμίσει το camping και το τώρα εισπράττουμε  την αμοιβή μας, μια και το μόνο που θέλουν είναι να μας διώξουν από τις θέσεις μας παρ. όλο που ουδέποτε διαμαρτυρηθήκαμε σε αυξήσεις εν μέσω κρίσης και πληρώνουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας,  στο ακριβότερο camping της χώρας , σε μια ευαίσθητη περιοχή,  την Θράκη,  όταν  πολύ καλά γνωρίζετε πόσο μειώθηκαν τα εισοδήματά μας. Και το σπουδαιότερο και το πιο άσχημο  οι κινήσεις αυτές δημιουργούν   αναπάντητα ερωτήματα σε Βούλγαρους κατασκηνωτές  που συνεχώς αυξάνονται, για το τι συμβαίνει και είναι έτοιμοι να φύγουν σε ιδιωτικό camping στην Καβάλα.

Συμπληρώσαμε τα κενά της διοίκησης και γίναμε, εργάτες καθαριότητας,  κηπουροί, επιδιορθωτές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι. Αγοράζουμε λάστιχα, βρύσες,  μπεκ ξαπλώστρες, ομπρέλες  και ό,τι άλλο χρειάζεται  και ζούμε  σε τριτοκοσμικές συνθήκες όπως ο ίδιος ο διευθυντής  παραδέχτηκε εγγράφως. Βοηθήσαμε πάρα πολύ  να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για  να ξεκινήσει το μεγάλο έργο  ανάπλασης της περιοχής. Κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει ότι διώχνοντας εμάς,  θα αναπληρώσει τα κενά με νέους κατασκηνωτές και με ένα άλλο τρόπο κοστολόγησης των θέσεων θα αυξήσει τα έσοδα του camping  γιατί κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες  απαξίωσης που λειτουργεί το camping ( μια ματιά στις φωτογραφίες θα σας πείσει)  δεν μπορεί να προσελκύσει τουρίστες.

Αν εμείς μένουμε, μένουμε για λόγους συναισθηματικούς μια και είμαστε οι περισσότεροι από εμάς κατασκηνωτές πάρα πολλά χρόνια. Με τον κ. Διευθυντή  δεν έχουμε τίποτε και μάλιστα αναγνωρίζουμε ότι έβαλε τάξη και προσπαθεί. Δεν μπορεί όμως κανείς  να καταλάβει και κανείς δεν μας εξηγεί, γιατί αυτή η επιμονή του, γιατί αυτό το επιπρόσθετο κόστος για εμάς  των 1000 περίπου ευρώ  λες και μας περισσεύουν χρήματα, γιατί δεν δέχεται την συμμετοχή μας στο κλάδεμα των δένδρων, γιατί δεν δέχεται την συνεργασία μας και θέλει την αντιπαράθεση. 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον πολύτιμο χρόνο που σας στέρησα  για να διαβάσετε την επιστολή, πιθανόν να σας κούρασα και να σας δηλώσω ότι, ως Δήμος μια και  είμαι Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τοπικής Ανάπτυξης, αλλά και αναπληρωτής Δημάρχου του Δήμου Κομοτηνής, θέλουμε την συνεργασία σας,  θέλουμε την αναβάθμιση του camping,  ώστε να αποτελέσει πόλο τουριστικής ανάπτυξης της  περιοχής.

Ευελπιστώ   σε μια συνάντηση μου με στελέχη του Οργανισμού σας,  όταν επισκεφθούν την περιοχή μας, που θεωρώ πως  επιβάλλεται. Τέλος σας στέλνω μια σειρά από φωτογραφίες με ημερομηνία 25-8-2019  για να γνωρίσετε το camping Φαναρίου Ν Ροδόπης και τις συνθήκες  λειτουργίας και διαβίωσής μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.