Προθεσμια 15 ημερων για την εκλογη νεου Περιφερειαρχη

Με την απώλεια του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργου Παυλίδη ακόμα νωπή, η παράταξη του πρέπει να αναλάβει το δύσκολο έργο της αναπλήρωσής του, το οποίο σύμφωνα με τον Καλλικράτη, πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την κένωση της θέσης.
 
Μέχρι την εκλογή του νέου Περιφερειάρχη, τα καθήκοντά του ασκεί ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος, ενώ υποψηφιότητα για την θέση μπορούν να θέσουν οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες ή και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
 
Μέχρι λοιπόν τα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, οι σύμβουλοι του πρωτεύσαντος συνδυασμού συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού αυτού, που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στην πολυπληθέστερη περιφερειακή ενότητα εκλέγοντας με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, έναν από αυτούς, ως περιφερειάρχη.
 
Αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες κανείς δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, γίνεται τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία εκλέγεται όποιος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Όλες οι ψηφοφορίες γίνονται στην ίδια συνεδρίαση. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι έλαβαν ίσο αριθμό ψήφων, γίνεται κλήρωση ανάμεσά τους.
 
Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή αν η συνεδρίαση ματαιωθεί, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται τα προηγούμενα.
 
Αν εκλεγεί ένας από τους Αντιπεριφερειάρχες, τότε τη θέση του καταλαμβάνει περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας που έχει εκλεγεί στην ίδια περιφερειακή ενότητα, με ανάλογη διαδικασία της εκλογής του Περιφερειάρχη, με τη συμμετοχή μόνο των συμβούλων της παράταξης της ΠΕ, ενώ αν εκλεγεί σύμβουλος, τον αναπληρώνει ο επιλαχών.
 
Όσο για τις υποψηφιότητες, παρόλο που είναι σχετικά νωρίς, θα πρέπει όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες να θεωρούνται εν δυνάμει υποψήφιοι, αν και δεν αποκλείονται εκπλήξεις από πλευράς περιφερειακών συμβούλων. Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.