Προταση Βεζυργιαννιδη για το ζητημα της αξιοποιησης του παλιου Νοσοκομειου

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Κομοτηνή και δεν θα πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη»

Το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής μπορεί ακόμα να μην βρίσκεται «εντυπωμένο» στον πραγματικό κόσμο, ωστόσο όπως έγινε κατανοητό και από την διαδικτυακή παρουσίαση της Πέμπτης που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όλα βαίνουν καλώς και εντός χρονοδιαγραμμάτων για τη δημιουργία του. Ένα θέμα όμως που προκύπτει παραπλεύρως με τη δημιουργία του νέου Νοσοκομείου είναι το ερώτημα «τι θα γίνει με το παλιό νοσοκομείο;».

Η εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων πόλεων της Ελλάδας έχει δείξει ότι ένα τέτοιο ζήτημα δεν είναι πρόωρο να μπει από τώρα στον δημόσιο λόγο, αφού για ανάλογες αξιοποιήσεις παλιών κτηρίων -εν προκειμένω νοσοκομείων- παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα και συχνά μόνο μερική αξιοποίηση.

Εξ ου και η τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΕΠ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Βεζυργιαννίδη, δια του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ουδόλως άκαιρα θέτει το ζήτημα και μάλιστα καταθέτει και μια πρόταση στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης των τοπικών φορέων για τη μελλοντική χρήση του παλιού νοσοκομείου.

Γράφει λοιπόν ο κ. Βεζυργιαννίδης στην ανάρτησή του:

«Η δημιουργία του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής αποτελεί αναμφισβήτητα το σημαντικότερο project για την περιοχή μας και ο χρόνος ολοκλήρωσής του είναι συγκεκριμένος, καθώς το ΙΣΝ έχει αναλάβει εξολοκλήρου την κατασκευή του.
Ο τρόπος αξιοποίησης των χώρων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής είναι το μεγάλο στοίχημα για την πόλη της Κομοτηνής και μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο έργο το οποίο θα δώσει ανάσα στην ανατολική πλευρά της πόλης και να βοηθήσει καθοριστικά στην ανάπτυξή της.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν σε γειτονικές πόλεις.Το καινούργιο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εγκαινιάστηκε το 2002 και μέχρι και σήμερα τα παλιά κτήρια αξιοποιούνται ελάχιστα (οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την πραγματικότητα) . Επίσης, στην Καβάλα η μεταφορά στο καινούργιο Νοσοκομείο ολοκληρώθηκε το 2010 και το παλιό παραμένει αναξιοποίητο.

Καθώς γνωρίζουμε τους αργούς ρυθμούς που κινούνται οι διαδικασίες όταν εμπλέκονται δημόσιο, υπουργεία, υπηρεσίες και άλλοι φορείς, θα πρέπει η συζήτηση για την αξιοποίηση των χώρων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου να ξεκινήσει άμεσα, για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και ο στόχος θα πρέπει να είναι οι εργασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν από την μεταφορά του Νοσοκομείου στις νέες εγκαταστάσεις του, που υπολογίζεται το 2025.
Αναμφισβήτητα θα υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις και ιδέες, η συζήτηση όμως δεν θα πρέπει να είναι ατέρμονη και η τελική απόφαση θα πρέπει να είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία της κοινωνίας. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ως τεχνικός σύμβουλος του Κράτους, μπορεί να διασφαλίσει πως ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί σε θεσμικά πλαίσια και η τελική πρόταση θα είναι τεχνικά άρτια και υλοποιήσιμη.

Πρόταση μου, την οποία και θα καταθέσω προς συζήτηση στο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, είναι να συσταθεί Ομάδα Εργασίας στην οποία θα μετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς (Περιφέρεια ΑΜΘ, Δήμος Κομοτηνής, 4ηΥΠΕ, κ.α. ), η οποία μετά από διαβούλευση θα καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης και ανάπλασης του χώρου.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Κομοτηνή και δεν θα πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.