Προταση νομου του ΠΑΣΟΚ για επιδομα θερμανσης

Ιδιαίτερα βαρύς προδιαγράφεται ο χειμώνας για τον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς όλα δείχνουν ότι οι διεθνείς πετρελαϊκές τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Η άνοδος όμως της τιμής του πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα και την ανατίμηση στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση των ελληνικών νοικοκυριών και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των οικονομικά ασθενεστέρων ομάδων.

Με αυτά τα δεδομένα, 97 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στις 18 Δεκεμβρίου πρόταση νόμου στη βουλή, με την οποία ζητούν να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Αναλαμβάνοντας νομοθετική πρωτοβουλία σήμερα που η τιμή του πετρελαίου προσεγγίζει τα 86 δολάρια το βαρέλι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σύσσωμοι ζητούν να χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης, ώστε να ανακουφισθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες της χώρας.

Για την πρόταση νόμου συζητά σήμερα ο ΠτΘ με τον βουλευτή Ροδόπης κ. Γιώργο Πεταλωτή. Ο κ. Πεταλωτής καταθέτει το ουσιαστικό νόημα της πρότασης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα και επισημαίνοντας ότι το 2001-2002, όταν η τιμή του πετρελαίου είχε αυξηθεί σε σύγκριση με σήμερα πολύ λιγότερο και είχε φθάσει τα 32 δολάρια το βαρέλι, το ΠΑΣΟΚ τότε ως κυβέρνηση απέδειξε την κοινωνική του ευαισθησία χορηγώντας στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οικονομική ενίσχυση, με τη διάθεση απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πεταλωτής συμμετέχει στη μόνιμη διαρκή επιτροπή της Βουλής ως μέλος στην Επιτροπή Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης. Στους κοινοβουλευτικούς τομείς, στους οποίους όμως είναι σημαντικό να συμμετέχει κάποιος, συμμετέχει στον αντίστοιχο κοινοβουλευτικό τομέα του ΠΑΣΟΚ και έχει ορισθεί αναπληρωτής εισηγητής στον Τομέα Επικρατείας με τακτικό εισηγητή τον κ. Παπαδημητρίου. Από εβδομάδα αναμένεται να συνέλθει ο κοινοβουλευτικός τομέας και να αναλάβει τη θέση του εισηγητή σε θέματα δημοσίας Τάξεως.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή, από 97 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε πρόταση νόμου για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Ποιο είναι το σκεπτικό της πρότασης;

Γ.Π.:
Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έχει διπλό νόημα. Κατ’ αρχήν έχει ουσιαστικό νόημα, γιατί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου πλήττει καίρια και καθοριστικά το εισόδημα ιδίως των λαϊκών στρωμάτων και άρα θα έπρεπε να βρεθεί μία λύση, έτσι ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη βαρύτατη υποχρέωση σε σχέση με το πενιχρό εισόδημά τους. Δεύτερον, πιστεύω ότι έγινε σε μια συγκυρία, όπου και μόνο η κατάθεση της πρότασης νόμου ακριβώς καταδεικνύει την ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ πάνω σε μια αντιπολιτευτική βάση ουσίας, αλλά και του κόμματος γενικότερα. Θα επεκτείνω τη σκέψη μου και θα πω ότι ακριβώς το ίδιο έγινε και με τη στάση του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, όπου υπήρξε σύσσωμη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και αποχώρηση από μια διαδικασία, η οποία δεν είχε να συνεισφέρει τίποτα και με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του διαλόγου. Ως προς το επίδομα θέρμανσης, σίγουρα αυτή η πρόταση νόμου δεν είναι ένα αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα, είναι μια μελετημένη πρόταση, μια πρόταση που δείχνει τη φιλοσοφία του ΠΑΣΟΚ ως κινήματος και ως ενός κόμματος που είναι κοντά στις λαϊκές μάζες. Η πρόταση νόμου τεκμηριώνεται με στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν αφενός μεν την ανάγκη να δοθεί αυτό το επίδομα θέρμανσης και αφετέρου τη δυνατότητα να δοθεί. Στην πρόταση νόμου περιέχουμε στοιχεία, τα οποία αναφέρουν ότι η τιμή ανά βαρέλι μεταξύ Οκτωβρίου 2006 και Οκτωβρίου 2007, σε ένα χρόνο δηλαδή, αυξήθηκε κατά 38,7%, πράγμα που προδικάζει ιδιαίτερη αύξηση της δαπάνης των νοικοκυριών για το πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αντιδιαστολή αναφέρουμε και υπενθυμίζουμε ότι κατά την περίοδο 2000-2001, όταν σημειώθηκαν πολύ πιο μικρές ανατιμήσεις στις τιμές του πετρελαίου με τιμή μάλιστα 32 δολαρίων το βαρέλι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνοντας την κοινωνική της ευαισθησία χορήγησε με νόμο στις ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα οικονομική ενίσχυση ακριβώς ως επίδομα θέρμανσης, για να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δικαιούχοι του επιδόματος

ΠτΘ: Σύμφωνα με την πρόταση νόμου ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος;

Γ.Π.:
Στο θέμα αυτό έχει γίνει σοβαρή δουλειά. Κατ’ αρχήν δίνεται υπό μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης. Οι δικαιούχοι που προτείνονται για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης είναι οι μισθωτοί που αμείβονται με τον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτερο μισθό ή ημερομίσθιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι που δικαιούνται ΕΚΑΣ και οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή οι πλέον ευπαθείς οικονομικές και κοινωνικές ομάδες της χώρας μας. Υπάρχει μάλιστα πρόταση να κλιμακωθεί αυτό το επίδομα, δηλαδή σε νομούς που παρουσιάζουν ελαφρύτερο χειμώνα και οι ανάγκες για πετρέλαιο είναι λιγότερες όπως οι νομοί Δωδεκανήσου και Κρήτης να προβλέπεται επίδομα 240 ευρώ. Στη δεύτερη ζώνη, στην οποία ανήκουν οι νομοί Αττικής και περιοχές που εμφανίζουν χειμώνα μέσης βαρύτητας προβλέπεται επίδομα θέρμανσης 340 ευρώ και στην τρίτη ζώνη όλοι οι υπόλοιποι νομοί, οι ορεινοί και της Βορείου Ελλάδας όπως και ο δικός μας νομός ο Νομός Ροδόπης να προβλέπεται επίδομα 400 ευρώ.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή, είναι γνωστό ότι οι προτάσεις νόμου κατατίθενται με τον περιορισμό ότι δεν συνεπάγονται αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού. Η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να επιφέρει αύξηση;

Γ.Π.:
Είναι μια πολύ καλά μελετημένη πρόταση έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο προϋπολογισμός. Γι’ αυτό υπάρχει περιορισμός των κοινωνικών ομάδων που δικαιούνται και δεν γίνεται ανεξέλεγκτα. Υπάρχει μία πλήρης αιτιολογία έτσι ώστε να μην υπάρχει από την κυβέρνηση το ψευδοεπιχείρημα ότι, όταν βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση, κάνεις πολύ εύκολα προτάσεις, όταν είσαι κυβέρνηση όμως, πρέπει να τις υλοποιήσεις. Πιστεύουμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη, και βέβαια δυνατότητα, από τον προϋπολογισμό να χορηγηθεί αυτό το επίδομα, το οποίο ούτως ή άλλως είναι προσωρινό και βέβαια θα εξετάζεται κάθε φορά η ανάγκη να χορηγείται σε περιόδους κατά τις οποίες η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ ανεβασμένη, όπως είναι τώρα, και σε περιόδους που υπάρχει ανάγκη λόγω του χειμώνα.

ΠτΘ: Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί κατ’ αρχήν και πότε;

Γ.Π.:
Κατατέθηκε προχθές, δεν ξέρουμε πότε θα συζητηθεί γιατί υπάρχει μία διαδικασία. Την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε. Θα ήθελα όμως να μείνω σε αυτό, ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως σήμερα που το πετρέλαιο αγγίζει τα 86 δολάρια το βαρέλι και το ελληνικό δημόσιο έχει αυξήσει τα έσοδά του από τη φορολογία κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν μπορεί να μη δίνεται το επίδομα θέρμανσης.

Γι’ αυτό λέμε ότι ο προϋπολογισμός αντέχει να δοθεί αυτό το επίδομα.

ΠτΘ: Μπορείτε να κάνετε μία πρόβλεψη για την τύχη της πρότασης;

Γ.Π.:
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί, έστω και υπό μορφή άλλου είδους ενίσχυσης, να χορηγήσει αυτό το επίδομα. Βέβαια, αυτή η συζήτηση άνοιξε και πέρσι, απλά φέτος αυτή η πρωτοφανής άνοδος της τιμής του πετρελαίου και νομίζω ότι δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε αυτή την κυβέρνηση ως προς το να δείξει ότι έχει και ένα κοινωνικό πρόσωπο.

Το Ταμείο των Φτωχών

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή μιλήσατε για κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Ποια είναι η άποψή σας για το Ταμείο των Φτωχών;

Γ.Π.:
Πρώτα απ’ όλα, το να μιλάμε για ταμείο φτωχών νομίζω ότι υποτιμά την ελληνική κοινωνία. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι δεν μπορεί με ένα συγκεκριμένο ταμείο και με έναν συγκεκριμένο τρόπο να καλυφθεί η παντελής έλλειψη κοινωνικής πολιτικής και, βέβαια, όχι μόνο έλλειψη κοινωνικής πολιτικής, αλλά ένας συγκεκριμένος προσανατολισμός της κυβέρνησης προς την ενίσχυση ορισμένων κοινωνικών στρωμάτων της χώρας μας. Είναι σαφής επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύει τα ανώτερα και ανώτατα κοινωνικά στρώματα και το ταμείο των φτωχών έχει στόχο ακριβώς να καλύψει αυτό τον προσανατολισμό προσφέροντας ψίχουλα σε ανθρώπους που δικαιούνται μια καλύτερη μεταχείριση.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή σας ευχαριστούμε πολύ.

Γ.Π.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

Η πρόταση νόμου αποτελεί απάντηση σε όσα λέγονται για την έλλειψη κοινοβουλευτικού ελέγχου του ΠΑΣΟΚ

«Είναι γνωστό ότι τα εσωκομματικά ζητήματα είναι πολύ αυξημένα. Όλοι το αντιλαμβάνονται και το βλέπουν κάθε μέρα στις τηλεοράσεις. Από εκεί και πέρα εμείς είμαστε βουλευτές του Κινήματος και έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε στη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας και μάλιστα στην αξιόπιστη και εγγυημένη ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ακριβώς αυτό κάνουμε. Ήδη λειτουργούν οι κοινοβουλευτικοί τομείς της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ήδη κατατίθενται ερωτήσεις και επερωτήσεις και αυτό που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε σύσσωμοι ως κοινοβουλευτική ομάδα είναι πραγματικά να αποκαλύψουμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων και της πολιτικής που ασκεί η παρούσα κυβέρνηση, καθώς και την ένδειά της σε σοβαρά ζητήματα, τα οποία νόμιζε ότι θα μπορεί να λύσει λόγω των εσωκομματικών ζητημάτων του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύντομο χρόνο τριών μηνών. Ήδη όμως, λόγω και της δράσης μας, αποδείχθηκε ότι η Ν.Δ. κάνει πίσω. Ενώ ήθελε να καθαρίσει μέσα σε τρεις μήνες με τον εκλογικό νόμο και με το ασφαλιστικό, βλέπουμε να κάνει όπισθεν ολοταχώς. Τον εκλογικό νόμο τον αφήνει για πολύ αργότερα και στο θέμα του ασφαλιστικού προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου απροετοίμαστη χωρίς κανένα δεδομένο χωρίς καμία αναλογιστική μελέτη προκειμένου να περάσει την αλλαγή του ασφαλιστικού ζητήματος μέσα σε ένα θολό τοπίο. Εμείς δεν το επιτρέψαμε και ούτε πρόκειται να το επιτρέψουμε. Ασκούμε σοβαρό αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο και μέσα στη Βουλή».

Ύψος επιδόματος

• 400 ευρώ το επίδομα για τους νομούς της ΠΑΜΘ

Το ύψος επιδόματος θέρμανσης στην πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθορίζεται ως εξής:

Α) Διακόσια είκοσι ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου.

Β) Τριακόσια είκοσι ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Γ) Τετρακόσια ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.