Προταση για συμφωνια συνεργασιας αναμεσα στην ΠΑΜΘ και την Ελληνικη Εθνικη Επιτροπη για την UNESCO

Μεταξύ του κ. Χρήστου Μέτιου και της Αικατερίνης Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα

Ένα καλό νέο προέκυψε απροόπτως χθες από την Αθήνα, όπου βρίσκεται από χθες  ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Συγκεκριμένα ο κ. Μέτιος συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, προς την οποία υπέβαλε και
το αίτημα για ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια ΑΜΘ και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.
 
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε η κ. Πρόεδρος πρότεινε στον κ. Περιφερειάρχη την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σε όλους τους τομείς δράσης της UNESCO όπως Εκπαίδευση, Επιστήμες, Πολιτισμός και Επικοινωνία.
 
Να σημειώσουμε ότι η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO είναι ο επίσημος εθνικός φορέας συνεργασίας της UNESCO με τη χώρα μας. Το έργο της περιλαμβάνει αφ’ ενός την γνωστοποίηση των ευκαιριών οι οποίες παρέχονται από την UNESCO στην Ελλάδα και αφ’ ετέρου στην ισχυροποίηση των αποτελεσμάτων τα οποία παράγονται στο πλαίσιο των δράσεων και των προγραμμάτων της, και στον πολλαπλασιασμό αυτής της ισχύος για την Ελλάδα, τόσο ως κράτους-μέλους της UNESCO, όσο και ως μέλους της Διεθνούς Κοινότητας.
 
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η UNESCO, ως Διεθνής Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ιδρύθηκε το 1945 και ότι έκτοτε  αγωνίζεται με συνέπεια για την ανάπτυξη του πολιτισμού, την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, τη διάδοση της εκπαίδευσης, την ενίσχυση των επιστημών και την προώθηση της επικοινωνίας με σεβασμό στις αξίες κάθε πολιτισμού και κουλτούρας. Λειτουργεί δε ως κέντρο παραγωγής και διάδοσης πληροφοριών και γνώσης με στόχο τον καθορισμό κριτηρίων για την επίλυση των πολύπλευρων προβλημάτων της εποχής μας, προωθώντας  την περιφερειακή και τη διεθνή συνεργασία και βοηθώντας τα κράτη – μέλη της να αναπτύξουν το ανθρώπινο και θεσμικό τους δυναμικό.
 
Ιδιαίτερα καλή η είδηση και η προοπτική της, απομένει βέβαια σε εμάς να την αξιοποιήσουμε προτείνοντας τα βέλτιστα ως περιεχόμενο τού προς υπογραφή μνημονίου που απαιτεί σοβαρή και αξιόπιστη επεξεργασία. Μια εξάλλου από τις θετικότερες επενέργειες της συμβολής της UNESCO στον πολιτισμό είναι και ο κατάλογος παγκόσμιας πολιτιστικής που συντάσσεται υπ’ ευθύνη της, και που διασφαλίζει -όχι πάντοτε με επιτυχία, αλλά στον πολιτισμένο τουλάχιστον κόσμο- την προστασία των μνημείων που υπάγονται σ’ αυτόν.
 
Στην ΠΑΜ-Θ το μοναδικό τέτοιο χαρακτηρισμένο μνημείο που έχουμε είναι το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, μακάρι δε αυτά, για λόγους η χρησιμότητα των οποίων εξυπακούεται,  να γίνουν περισσότερα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.