Προταση για να γινει η Κομοτηνη «Πρασινη πολη»

Από την παράταξη «Εμείς… η πόλη» προς τη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής - Με τοποθέτηση LED για οδοφωτισμό, αναβάθμιση της δημοτικής αγοράς και φωτοβολταϊκό πάρκο

Πρόταση σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης της για το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων και κτιρίων του Δήμου Κομοτηνής κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής η παράταξη «Εμείς… η πόλη» την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου. 

Η πρόταση αφορά την αλλαγή όλων των λαμπτήρων φωτισμού του Δήμου με νέας γενιάς τεχνολογίας LED, τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, δυναμικότητας  όση περίπου χρειάζεται για να μηδενιστεί το κόστος του οδοφωτισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς. 

Αλλαγή στρατηγικής 

Την εισήγηση της πρότασης για την παράταξη έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή, αναγνωρίζοντας την δύσκολή οικονομική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω της μείωσης των χρηματοδοτήσεων οφείλει να υιοθετήσει δύο βασικές στρατηγικές, για την βέλτιστη χρήση των περιορισμένων πόρων και τη δημιουργία στόχων για οικονομικά έσοδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
 
Η τοπική αυτοδιοίκηση, σημείωσε, πρέπει να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θα διαρκέσουν περισσότερο από την κρίση, με ιδιαίτερης σημασίας τις προκλήσεις σε σχέση με τη βελτίωση της τοπικής οικονομίας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Για αυτούς τους λόγους η παράταξη θεωρεί ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, και κυρίως αυτά που θα δημιουργούν επιπλέον έσοδα για το Δήμο.
 
Έτσι, προτάθηκε η υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει χαμηλότοκά δάνεια, με σταθερό επιτόκιο περίπου 2,5 % και μπορεί να χρηματοδοτήσει την αλλαγή όλων των λαμπτήρων φωτισμού του Δήμου με νέας γενιάς τεχνολογίας LED , μειώνοντας την κατανάλωση σε 30%. Όπως σημείωσε ο κ. Γραβάνης «ο Δήμος μας πληρώνει για οδοφωτισμό περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, κόστος το οποίο θα μειωθεί στις 450 χιλιάδες ευρώ περίπου».
 
Το σχέδιο που κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Εμείς… η πόλη» δεν περιορίζεται όμως μόνο στην αλλαγή των λαμπτήρων οδοφωτισμού αλλά περιλαμβάνει και πρόταση παράλληλης χρηματοδότησης από το ίδιο πρόγραμμα, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, δυναμικότητας όση περίπου χρειάζεται για να μηδενίσουν το κόστος του οδοφωτισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς.
 
Με πρόχειρους υπολογισμούς, σημείωσε ο κ. Γραβάνης, το συγκεκριμένο σχέδιο θα κοστίσει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι σε βάθος 20ετίας ο δήμος θα πρέπει κάθε χρόνο να αποπληρώνει  800.000 ευρώ.
 
Τα κέρδη του Δήμου όμως είναι τεράστια οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, γιατί μόνο από το ετήσιο κόστος οδοφωτισμού ο δήμος θα εξοικονομεί 700.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται τα οικονομικά οφέλη από την αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς. Επιπλέον, λύνεται το θέμα των λαμπτήρων που ο δήμος πληρώνει  μεγάλα ποσά κάθε χρόνο και συνακόλουθα του φωτισμού της πόλης των οικισμών, ενώ περιβαλλοντικά η παραπάνω κίνηση θα είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση δημιουργίας μίας πράσινης πόλης, με αποτέλεσμα ο Δήμος ετησίως να έχει καθαρά κέρδη, με πληρωμένο το δάνειο, περίπου 850.000 ευρώ.
 
«Με αυτό το πρόγραμμα επίσης δύνεται η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε πλήρως η δημοτική αγορά ώστε να την καταστήσουμε ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο προϊόντων προσφέροντας μεγάλη βοήθεια και στους επαγγελματίες αλλά και στην περιοχή» παρατήρησε στη συνέχεια ο κ. Γραβάνης.
 
Κλείνοντας, ο ίδιος  επισήμανε πως οφείλουν να επενδύσουν στην προοπτική δημιουργίας επιπρόσθετων εσόδων στο δήμο, στην θωράκιση του δήμου από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, στην προώθηση πολιτικών που θα έχουν ως στρατηγικό στόχο το μετασχηματισμό της τοπικής  οικονομίας σε ανταγωνιστική, στην προώθηση αλλαγών που θα βελτιώνουν συνεχώς την κοινωνική ευημερία, με το προταθέν σχέδιο να είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά και απαντά σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις. 

Ναι με αστερίσκους από τον δήμαρχο Κομοτηνής 

Την άποψη πως η πρόταση κινείται στην σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας επιφυλάξεις παρόλα αυτά για το θέμα του δανεισμού εξέφρασε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, σημειώνοντας πως θεωρεί ότι θα πρέπει πρώτα να αναζητηθεί πρόταση από το ΕΣΠΑ, και στη συνέχεια να αναζητηθούν επιλογές δανεισμού.
 
Όσο για το θέμα των LED, ανέφερε πως σύντομα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής πρόταση να γίνει καταγραφή των λαμπτήρων και του ακριβούς κόστους τους, σημειώνοντας παράλληλα πως ήδη σε κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα στην κεντρική πλατεία, ο Δήμος ήδη έχει ξεκινήσει την τοποθέτηση LED. 

Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις του Δήμου 

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε σχολικές μονάδες του Δήμου Κομοτηνής τα τελευταία χρόνια, είτε από το πράσινο ταμείο είτε από άλλους πόρους. Ανάμεσα στα έργα είναι η αναβάθμιση 2ου Λυκείου και του 4ου Βρεφονηπιακού σταθμού του Δήμου Κομοτηνής, οι δύο νέοι Παιδικοί Σταθμοί σε Κόσμιο και Ροδίτη με βιοκλιματικό σχεδιασμό, η ενεργειακή βελτίωση και συντήρηση αιθουσών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, η βελτίωση- συντήρηση αιθουσών 3ου Λυκείου Κομοτηνής και του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, η τοποθέτηση θερμοπρόσοψης κελύφους στο 8ο και 15ο Νηπιαγωγείο, ενώ παρόμοιες παρεμβάσεις έγιναν στο 10ο και το 12ο Νηπιαγωγείο, στο 8ο και 11ο Δημοτικό Σχολείο καθώς και αντικατάσταση των κουφωμάτων.
 
Όπως τόνισε, οι ανάγκες είναι περισσότερες, και ο Δήμος αναμένεται να εντάξει ακόμη 10 περίπου σχολεία μέσω του ΕΣΠΑ, το οποίο, όταν ανοίξει, θα δώσει δυνατότητες ενεργειακών παρεμβάσεων ενώ, μέσω ιδίων πόρων, προσπαθεί να χρηματοδοτήσει αναβαθμίσεις συγκεκριμένων δομών, έστω και λίγων, κάθε χρόνο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.