Προταση απο τον Β. Μαυριδη για θεσμοθετηση οργανων περιφερειακης αναπτυξης στην ΚΕΔΕ και το Υπουργειο Εσωτερικων
Την ανάγκη να στηριχθούν όλοι οι Δήμοι, αλλά ιδιαίτερα αυτοί της Περιφέρειας ΑΜΘ, που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και προβλήματα, τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ στην διαδικτυακή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη ΑΜΘ της ΚΕΔΕ, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.
Οι Συνεδριακές Διασκέψεις της ΚΕΔΕ με τις Περιφερειακές Ενότητες Δήμων όλης της χώρας υλοποιεί την απόφασή του Διοικητικού Συμβουλίου για διάλογο και επαναπροσδιορισμό των θέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου για την διαμόρφωση του νέου νομοσχεδίου για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και τον επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων, και σε αυτή συμμετείχαν στελέχη της ΚΕΔΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός κ. Τάκης Θεοδωρικάκος
Ανάγκη για πιο αποτελεσματικό κράτος και αυτοδιοίκηση
Ο υπουργός σημείωσε πως παρά τις τεράστιες δυσκολίες που φέρνει η πανδημία, προχωρούν στις μεταρρυθμίσεις που κάνουν το Κράτος πιο αποτελεσματικό και κοινωνικά ωφέλιμο για τους πολίτες και την οικονομία, κάνοντας ειδική αναφορά στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» όπου έχουν ενταχθεί ήδη εννέα έργα, συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ.
«Η Θράκη είναι στην καρδιά όλων των Ελλήνων και είναι πιο Ελλάδα από την Ελλάδα» σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Θέλουμε την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χώρο βιώσιμης, οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας όλων των κατοίκων που ζουν σε αυτήν».
Κάνοντας αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανέφερε πως μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ Κράτους, Δήμων και Περιφερειών, δίνοντας στην Αυτοδιοίκηση περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
Ταυτόχρονα, υπενθύμισε πως το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου, να καλυφθούν οι απώλειες από δημοτικά τέλη, που δεν πρέπει να πληρώνουν επαγγελματίες κι επιχειρήσεις των οποίων, λόγω των μέτρων, η λειτουργία βρίσκεται σε αναστολή.
Απαραίτητη η στήριξη της ΑΜΘ
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μαυρίδης, ενώ η κοινωνία της περιφέρειάς μας δέχεται τις επιπτώσεις λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος και της εξέλιξης των σχέσεων με την γείτονα χώρα Τουρκία.
«Η τρέχουσα υγειονομική κρίση ήλθε να προσθέσει προβλήματα, παρόλα αυτά οι Δήμοι στην ΑΜ-Θ είναι στη πρώτη γραμμή για τη στήριξη της κοινωνίας. Οι επιπτώσεις της ύφεσης και το αποτύπωμά της στον παραγωγικό ιστό, με άμεση συνέπεια την φτωχοποίηση και μετανάστευση, δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμη σε βάθος», ανέφερε στη συνέχεια ο ίδιος, για αυτό και «είναι αυτονόητο για μας να διεκδικούμε ιδιαίτερη πρόνοια για την περιφέρειά μας από το κεντρικό κράτος».
Στη κατεύθυνση αυτή η ΠΕΔ ΑΜ-Θ, τόνισε, εργάζεται με τις υπηρεσίες της και σε συνεργασία με τους Δήμους ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων για την κάλυψη βασικών αναγκών και την άμβλυνση των προβλημάτων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ με έμφαση στο τοπικό επίπεδο.
Το Σχέδιο αυτό θα κατατεθεί και στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης.
Απαραίτητο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης
Όπως εκτίμησε ο κ. Μαυρίδης, το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, παρά τις προηγούμενες προσπάθειες εκσυγχρονισμού του, έχει αποτύχει και έχει αποδειχθεί ανεπαρκές να απαντήσει στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Βασική προϋπόθεση μετάβασης σε ένα νέο αποκεντρωμένο και παράλληλα παραγωγικό μοντέλο διοίκησης, σημείωσε, είναι μια νέα οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, με μετακύλιση πολιτικών και διαχειριστικών ρόλων από το κράτος προς την αυτοδιοίκηση και παράλληλα το ξεκαθάρισμα όλων των συντρεχουσών αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα τρία επίπεδα διοίκησης.
Για αυτό και πρότεινε τη σύνταξη ενός Οδικού Χάρτη, που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για την εφαρμογή της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, υποστηριζόμενο από ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης της Μεταρρύθμισης που θα αξιοποιεί συντονισμένα και κυρίως στοχευμένα τους πόρους από υφιστάμενα κατά βάση εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα.
Μέσω αυτού θα υποστηριχθούν οι Δήμοι για την ομαλότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, η άμβλυνση των τοπικών – χωρικών ανισοτήτων, η δημιουργία τοπικών επενδύσεων, η αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, η βέλτιστη χρήση των τοπικών δημόσιων υποδομών και η βελτίωση της «ελκυστικότητας» των Δήμων, και η περαιτέρω προώθηση της διαφανούς και αποτελεσματικής λειτουργίας των Δήμων.
Παράλληλα σημείωσε πως τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο συνέργειας των τριών επιπέδων διοίκησης στον αναπτυξιακό προγραμματισμό σε κεντρικό – περιφερειακό – τοπικό επίπεδο.
Για αυτό και πρότεινε τη θεσμοθέτηση συλλογικών οργάνων περιφερειακής ανάπτυξης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, που θα συμβάλλει τόσο στον προγραμματισμό, όσο και στην υλοποίηση δημόσιων πολιτικών στα τρία επίπεδα.
Αύξηση και δικαιότερη κατανομή των πόρων
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και στην οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, οι πόροι των οποίων υστερούν σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ το σύστημα κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ), στο οποίο κυριαρχεί το πληθυσμιακό κριτήριο, δημιουργεί στρεβλώσεις και αδικίες που πλήττουν κυρίως τους μεσαίους, μικρούς και μειονεκτικούς Δήμους.
Για αυτό και πρότεινε βραχυπρόθεσμα τη θέσπιση μετρήσιμων και αντικειμενικών κριτηρίων κατανομής των κρατικών επιχορηγήσεων είτε αφορούν λειτουργικούς είτε επενδυτικούς σκοπούς, και μεσοπρόθεσμα τη σταδιακή φορολογική αποκέντρωση, με δυο βασικές προϋποθέσεις: α) Θέσπιση αναδιανεμητικού μηχανισμού για την εξισορρόπηση ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς Δήμους και β) Εξασφάλιση της στελέχωσης του συνόλου των Δήμων με το αναγκαίο στελεχιακό δυναμικό για την υποστήριξη της φορολογικής αποκέντρωσης.
Όσο για την καλύτερη λειτουργία των δήμων ανάλογα με την γεωγραφία τους, τόνισε πως κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση μίας μελέτης ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του ζητήματος που θα στοχεύει ταυτόχρονα στην αναγνώριση των πληθυσμιακών, γεωγραφικών, αναπτυξιακών, διοικητικών και λοιπών διαφορετικών χαρακτηριστικών των Δήμων και στη διασφάλιση της ίδιας ποιότητας, προσβασιμότητας και καθολικότητας των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών, οπουδήποτε και εάν αυτοί κατοικούν.
Με βάση τη μελέτη αυτή θα πρέπει να συνταχθεί ένα συνολικό επιχειρησιακό Σχέδιο για κάθε Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα που θα προσδιορίζει ποιες αρμοδιότητες θα ασκεί κάθε Δήμος και ποιος άλλος φορέας θα ασκεί τις υπόλοιπες, π.χ. μέσω θεσμών συνεργασίας.
Τέλος ο κ. Μαυρίδης σημείωσε πως θα πρέπει η λειτουργία στα επόμενα χρόνια ψηφιακών Δήμων και έξυπνων πόλεων με το περιεχόμενο που τους αποδίδεται, να επιτευχθεί χωρίς αποκλεισμούς και υστερήσεις, για το σύνολο τους, με ειδική μέριμνα ώστε να καλύψουν επαρκώς ορεινές, ακριτικές και νησιώτικες περιοχές.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.