Προταση αναληψης δρασεων αναπτυξης της ΠΑΜΘ απο τον Μ. Αμοιριδη

Με μόχλευση δράσεων, στήριξη υφιστάμενης οικονομικής δραστηριότητας και προσέλκυση νέων επενδύσεων

Την εισήγηση που κατέθεσε στην Επιτροπή Ανάπτυξης του Περιφερειακού Συνεδρίου της ΠΑΜΘ, με στόχο την προώθησή της στα αρμόδια Περιφερειακά όργανα για λήψη σχετικής απόφασης ανάληψης δράσης για την συντονισμένη και πολύπλευρη συστράτευση που θεωρεί πως είναι πλέον απαραίτητη ώστε να ανατραπεί το αρνητικό στοιχείο η ΠΑΜΘ να είναι στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης με υψηλότατη ανεργία, έδωσε στη δημοσιότητα ο Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ κ. Μιχάλης Αμοιρίδης.
 
Η εισήγηση αυτή βασίζεται σε 3 άξονες, τη μόχλευση ανάληψης δράσεων από το ανθρώπινο δυναμικό και την τοπική κοινωνία, τη στήριξη υφιστάμενης οικονομικής δραστηριότητας, και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. 

Ανάγκη για ουσιαστική κινητοποίηση 

Ο κ. Αμοιρίδης στην εισήγησή του τονίζει πως η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης με προβλήματα ανάπτυξης και πως θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία για να υπάρξει ουσιαστική κινητοποίηση με επιθετική πολιτική για αναστροφή αυτού του κλίματος.
 
Υπενθυμίζοντας το πλήγμα που δέχτηκε η περιοχή για δεκαετίες λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών του ψυχρού πολέμου, τονίζει πως σχεδόν 30 χρόνια μετά το τέλος του η περιοχή συνεχίζει να ζει υπό άνισες οικονομικές παραμέτρους, διότι ενταγμένοι στην ΕΕ και γειτνιάζοντας με χώρες που έχουν πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες φορολόγησης και κόστους σε συνδυασμό με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, καθιστούν και πάλι μειονεκτική την τοπική ανάπτυξη.
 
Το κέντρο, τονίζει, διαχρονικά δεν αντιλήφθηκε το μεγάλο αυτό ζήτημα που υπάρχει μόνο στην ΑΜΘ και κατά συνέπεια δεν προσπάθησε ποτέ να το λύσει και να το εξηγήσει και στους ευρωπαίους εταίρους. Συνεπώς από τη δεκαετία του 1950, το κατά επίφαση μεγάλο πλεονέκτημα της ΑΜΘ, η γεωπολιτική της θέση, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε αλλά στην πράξη είναι ακόμη και σήμερα μεγάλο μειονέκτημα, με αποτέλεσμα η ανεργία να καλπάζει.
 
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος θεωρεί πως απαιτούνται ισχυρές ενέργειες προς κινητοποίηση των τοπικών οικονομικών δυνάμεων για να ξεκολλήσουμε από το τέλμα, αλλά και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν φαίνονται να σχεδιάζονται κεντρικά στο βαθμό και την ταχύτητα που χρειάζονται και θα πρέπει εμείς ως Περιφέρεια να προτείνουμε, να διεκδικήσουμε, να υλοποιήσουμε. 

Μόχλευση Δράσεων για Ανάταξη των Αρνητικών Δεδομένων 

«Για κάθε εμπόδιο στην ανάπτυξη υπάρχει μια απάντηση που περιλαμβάνει μέσα της πολιτικής συνοχής», δήλωσε σχετικά η επίτροπος αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, προσθέτοντας ότι «προσαρμοσμένες στρατηγικές περιφερειακής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις για επιτυχείς επενδύσεις, μπορούν να καταστήσουν τις εν λόγω περιοχές ελκυστικές για τους κατοίκους, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις».
 
Έτσι και ο κ. Αμοιρίδης στην εισήγησή του εκφράζει την πεποίθηση πως στο πρόβλημα υπάρχει δυνατότητα λύσης αρκεί η Περιφέρεια να δουλέψει συγκροτημένα, με πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη διοίκηση όλων των βαθμίδων, την κοινωνία και τους επιχειρηματικούς φορείς, διεκδικώντας τους πόρους από τα προγράμματα πολιτικής συνοχής.
 
Και όλα αυτά με σαφή στόχευση, σχέδιο υλοποίησης, χρονοδιάγραμμα επίτευξης στόχων και το κυριότερο τηρώντας συστηματικά όλα τα παραπάνω χωρίς παρεκκλίσεις.
 
Η ΠΑΜΘ, τονίζει, είναι περιοχή που βασίζεται στην αγροτική οικονομία, έχει δυναμικές βιομηχανικές μονάδες, τουριστική ανάπτυξη με περαιτέρω δυνατότητες και ελπιδοφόρο επιστημονικό δυναμικό για παροχή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και ποιοτικών υπηρεσιών.
 
Επίσης διαθέτει εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων που μπορούν να υποστηρίξουν έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση δεξιοτήτων. Παράλληλα η ενέργεια και η θαλάσσια οικονομία (BLUE ECONOMY) με έμφαση στην αλιεία αλλά και στην σύγχρονη ναυτιλία αποτελούν τομείς περαιτέρω επένδυσης για το μέλλον. Η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της είναι ακόμη ένα τεράστιο πλεονέκτημα της περιοχής.
 
Παρόλα αυτά οι υποδομές χρήζουν βελτίωσης, σιδηροδρομική σύνδεση, λιμάνια, μαρίνες, οδικοί άξονες συνοριακοί σταθμοί με όμορες χώρες.
 
Η βελτίωση αυτών των δεδομένων, σύμφωνα με τον κ. Αμοιρίδη, πρέπει να ξεκινήσει από την στήριξη των υφιστάμενων δομών και δράσεων στον οικονομικό τομέα και να επεκταθούν στη βελτίωση των παραμέτρων που θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις από εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές, «έτσι θα ενισχύσουμε τη διατήρηση και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας που τόσο έχουμε ανάγκη», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.
 
Πιο συγκεκριμένα ο περιφερειακός σύμβουλος θεωρεί πως θα πρέπει να ληφθούν μεταξύ άλλων:
 
1) Μέτρα στήριξης ανάπτυξης αγροκτηνοτροφικού κλάδου. Μεταποίησης. Σύνδεσης με την κατανάλωση. Σύνδεσης με την εμπειρία του τόπου και του επισκέπτη, με τον τουρισμό.
 
2) Μέτρα στήριξης υφιστάμενης βιομηχανικής παραγωγής.
 
3) Ανάπτυξη υποδομών, δημοσίων επενδύσεων, πρωτίστως των μεταφορικών που μας συνδέουν με εξωτερικό. (Οδικοί άξονες, Λιμάνια, Τελωνεία, Μεθοριακοί σταθμοί, αεροδρόμια).
 
4) Να θεσμοθετηθεί όργανο αναπτυξιακής διαχείρισης και σχεδιασμού με συμμετοχή παραγωγικών φορέων και φορέων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμβούλων, υπουργικών εκπροσώπων και σε άμεση συνεργασία με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε οι αποφάσεις να έχουν διαχρονική εφαρμογή.
 
5) Εκμετάλλευση Ευρωπαϊκών και Εγχώριων πόρων σε συνδυασμό με επένδυση ιδίων κεφαλαίων της Περιφέρειας. Χρήση πόρων από το ταμείο συνοχής.
 
6) Σχεδιασμός επιθετικής πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων (καταγραφή δυνατοτήτων, παρουσίαση – προώθηση αυτών σε Ελλάδα και Εξωτερικό.)
 
7) Χρήση μελετών και στοιχείων με σαφείς προτάσεις, προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών. Όχι άλλες εκθέσεις ιδεών για τα συρτάρια μας.
 
8) Διεκδίκηση από την κυβέρνηση να χωροθετηθούν και να κατευθυνθούν προς την περιοχή μας μεγάλες επενδύσεις όπως στη βιομηχανία, τον αγροκτηνοτροφικό τομέα, τον τουρισμό με την ευρύτερη έννοια. 

Πρόταση Στήριξης Υφιστάμενης Επιχειρηματικότητας 

Ο κ. Αμοιρίδης τονίζει πως η ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής είναι οι υφιστάμενες δραστηριότητες, αυτές που έδωσαν και δίνουν πνοή στην ΑΜΘ, που άντεξαν εν μέσω κρίσης. Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί, σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο και οι επιχειρήσεις αυτές να αποτελέσουν τη βάση, το θεμέλιο στο οποίο θα πατήσουν για να προχωρήσουν ανοδικά, μιας και η στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά σημαντική.
 
Ανάμεσα στις προτάσεις του σε αυτό τον άξονα είναι και η ίδρυση ΓΓ Περιφερειακής Ανάπτυξης με έδρα σε πόλη της ΑΜΘ, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και θα αναλάβει να συντονίζει αλλά και να διεκπεραιώνει δυναμικά με αποφασιστικό ρόλο.
 
Η ΓΓ θα είναι σε άμεση σύνδεση με τα υπουργεία Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και φορέα με Περιφέρεια, Δήμους, ΕΒΕ, Σύνδεσμο Βιομηχάνων, ΣΕΤΕ, Αγροτικούς συνεταιρισμούς, Εθνικά Πάρκα, Ξενοδόχους, Τουριστικούς Πράκτορες, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια κλπ. 

Πρόταση προώθησης επενδυτικού ενδιαφέροντος από εξωτερικό και Ελλάδα 

Τέλος ο περιφερειακός Σύμβουλος σημειώνει πως είναι απαραίτητο και ίσως επιβεβλημένο περισσότερο από ποτέ να προσπαθήσουμε να τονώσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλοδαπών και Ελλήνων επιχειρηματιών για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, αναδεικνύοντας και υπενθυμίζοντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
 
Έτσι τίθεται η πρόταση, να οργανώσουν ομάδα για την παρουσίαση και ενημέρωση των δυνατοτήτων που υπάρχουν, υπενθυμίζοντας σε ξένους και Έλληνες ότι παρά την κρίση υπάρχουν δυνατότητες που προσφέρουν όφελος και πρέπει να αξιοποιηθούν.
 
Για αυτό και αναλύει την πρότασή του INVEST IN EASTERN MACEDONIA and THRACE (Tourism is a growing star, Human Resources, Products, Location are our stable ally) που περιλαμβάνει δράσεις με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, υλοποίηση επενδύσεων, δημιουργία θέσεων εργασίας, αναγνώριση των δυνατοτήτων της ΑΜΘ διεθνώς. 

«Προϋπόθεση για να επιτύχουμε είναι να αποφασίσουμε εάν το πιστεύουμε» 

Ο κ. Αμοιρίδης τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξει απόφαση με ισχυρή συναίνεση των Περιφερειακών οργάνων, συνεννόηση και πρωτοβουλίες που θα χρηματοδοτηθούν ισχυρά από τον προϋπολογισμό με παράλληλη αναζήτηση κονδυλίων ευρωπαϊκών από το ταμείο συνοχής και αλλού για χρηματοδότηση δράσεων ουσίας.
 
Όλα αυτά βέβαια με προσδιορισμό στόχων, χρονοδιαγράμματος επίτευξης και έλεγχο της απόδοσης κάνοντας διορθωτικές κινήσεις όπου είναι απαραίτητο, αλλά και να καλέσουν τον ιδιωτικό τομέα και να τον πείσουν να γίνει σύμμαχος και οδηγός στην προσπάθεια, εμπλέκοντας τον αποφασιστικά στο σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτής της προσπάθειας.
 
«Η ΑΜΘ έχει τις δυνατότητες πρέπει επιτέλους να πάρει αυτό που της αξίζει. Το έχει ανάγκη ο τόπος μας, το έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας, το έχουν ανάγκη τα παιδιά μας και δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άλλες καθυστερήσεις ή αρνήσεις. Πρέπει να γίνει σωστά. Πρέπει η ΑΜΘ να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη και να γίνει το παράδειγμα για όλους σε Ελλάδα και Ευρώπη» καταλήγει ο κ. Αμοιρίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.