Προτασεις σε ολους τους τομεις αναπτυξης της Ροδοπης απο τον Ιλχαν Αχμετ στη Διακομματικη

Προτεραιότητα η ενίσχυση των αγροτών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Ροδόπης

Κριτική για τη διαχείριση της δεύτερης φάσης της πανδημίας στη Ροδόπη

«Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δείξει ο κάθε πολιτικός φορέας και οι εκπρόσωποι του λαού μας στο Κοινοβούλιο το μέτρο της ευθύνης απέναντι στην προοπτική αυτού του τόπου» χαρακτήρισε την Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Ο κ. Αχμέτ, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενταθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και να διορθωθούν οι αστοχίες που έχουν υπάρξει στην περιοχή, αναφέρθηκε και στη Διακομματική, και τις προτάσεις που έχει καταθέσει σε αυτή.

Σημαντικό κομμάτι αυτών των προτάσεων είναι το σχέδιό του για την Ενίσχυση Αγροτών Σε Ορεινές και Μειονεκτικές Περιοχές της Χώρας, το οποίο θεωρεί πως θα βοηθήσει να μείνουν οι αγρότες στο τόπο τους, αλλά και να αναπτυχθεί η Ροδόπη.

Ανάγκη για άμεσες και καθοριστικές παρεμβάσεις από την πολιτεία

Ο βουλευτής Ροδόπης στο πρώτο μέρος της συνέντευξης τύπου του, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της έξαρσης του κορωνοϊού, τόσο πανελλήνια όσο και στη Ροδόπης, σημειώνοντας πως «υπάρχουν ευθύνες και αυτές θα πρέπει να αναδειχθούν και όχι να αποσιωπηθούν».

Ο ίδιος τόνισε πως έχει δώσει μάχη όλο το προηγούμενο διάστημα, για την ενημέρωση και την ασφάλεια των πολιτών, ακόμα και όταν η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας συγκρούστηκε με την ανάγκη για ελεύθερη και ακόλλητη τέλεση της θρησκευτικής λατρείας, μια στάση για την οποία, σημείωσε, έγινε στόχος συκοφαντικών και εθνικιστικών δημοσιευμάτων. Το πρόβλημα όμως επανέρχεται δριμύτερο, και ο ίδιος γίνεται καθημερινά αποδέκτης παραπόνων, όπως η έλλειψη ενημέρωσης, η έλλειψη συνεργασίας του κεντρικού κράτους και του ΕΟΔΥ με τους τοπικούς αρμόδιους φορείς και η επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος.

Ο βουλευτής έκανε και ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα των σχολείων επισημαίνοντας ότι παρόλο που το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε να εισακουστούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών και άλλων φορέων για την ασφάλεια των σχολείων βλέπουμε αρκετά κλεισίματα το τελευταίο διάστημα λόγω των κρουσμάτων.

Η ευθύνη, ανέφερε, μεταφέρεται πάντοτε στους ώμους της κοινωνίας, και παρόλο που θα πρέπει να επιδειχθεί η μέγιστη κοινωνική ευθύνη, υπάρχει και η ευθύνη της Πολιτείας, που θα πρέπει να αφορά άμεσες και καθοριστικές παρεμβάσεις.

Για αυτό και επανέλαβε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την ένταξη των υγειονομικών στον κλάδο των βαρέων και ανθυγιεινών, ως έμπρακτη αναγνώριση για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Δύσκολη καθημερινότητα για τους πολίτες

Όμως και στην καθημερινότητα και την οικονομία, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, με προβλήματα που επιδεινώνει ο κορωνοϊός, με απειλή λουκέτου για τους μικρομεσαίους, καμία στήριξη στους αγρότες και κτηνοτρόφους και εργαζόμενους που λαμβάνουν πολύ χαμηλούς μισθούς.

Την ίδια ώρα δεν υπάρχει  πια καμιά προστασία για την πρώτη κατοικία, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με όλα αυτά τα προβλήματα να είναι εντονότερα στη Θράκη.

Για αυτό στην τοποθέτησή του στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού κώδικα, αναφέρθηκε ειδικά στη Θράκη, όπου είναι εντεινόμενα τα φαινόμενα της αποβιομηχάνισης και οι αυξητικές τάσεις εγκατάλειψης παραδοσιακών  εκμεταλλεύσεων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και την κτηνοτροφία. Ζήτησε δε να προβλεφθούν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση και θα συρρικνώνουν το χάσμα με τις μεγάλες αγορές του κέντρου.

Απαραίτητες οι δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών για τη Διακομματική

Αυτά τα φαινόμενα μας φέρνουν και στην Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη, για την οποία είχε από την αρχή εκφράσει επιφυλάξεις, με το Κίνημα Αλλαγής να ζητά εξ αρχής η Επιτροπή να είναι για όλη την ΑΜΘ, εξ ου θα καταθέσει συνολική πρόταση, προϊόν της συνεργασίας και των επαφών με το σύνολο των παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Ο ίδιος, μετέχοντας και στην Αναπτυξιακή και στην Θεσμική Επιτροπή της Διακομματικής για την Θράκη, θέλει να μην γίνουν πραγματικότητα οι φόβοι της κοινωνίας ότι και αυτή η Διακομματική Επιτροπή θα είναι μία από τα ίδια, και επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση διυπουργικής Επιτροπής, που εν τέλει θα μπορούν να τεθούν οι προτεραιότητες και να κατοχυρωθούν οι δεσμεύσεις για την Θράκη, μετά από επαφές με τους βουλευτές.

Έχει ζητήσει δε μετά τις επαφές με τα διάφορα Υπουργεία, να έχουν επαφή με τον πρωθυπουργό και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, για να λάβουν διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή των προτάσεων.

Στήριξη στους μικρούς αγρότες της Ροδόπης

Όσο για τις προτάσεις που έχει καταθέσει ήδη, ως μέλος της επιτροπής, ειδική μνεία έκανε στην πρόταση «Ειδική Ανά Εκμετάλλευση Ενίσχυση Αγροτών Σε Ορεινές και Μειονεκτικές Περιοχές της Χώρας» η οποία αποτελεί την τελική μορφή μιας προσπάθειας 4 ετών. Θεωρεί δε πως θα  μπορούσε  να  εφαρμοστεί  πιλοτικά  για  τις  ορεινές  και μειονεκτικές περιοχές του Νομού Ροδόπης, καθώς πρόκειται για έναν από τους νομούς με τα πιο χαμηλά εισοδήματα στην Ελλάδα.

Στην πρόταση τονίζει πως οι ενισχύσεις στους γεωργούς των περιφερειακών, ορεινών, απομακρυσμένων και άλλων μειονεκτικών περιοχών θα πρέπει να συμβάλλουν, μέσω της διαρκούς εκμετάλλευσης των γεωργικών περιοχών, στη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας της υπαίθρου.

Μια τέτοια περιοχή είναι και η ΑΜΘ, που έχει πολλές μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που λαμβάνουν πολύ μικρά ποσά ενισχύσεων και δεν δύνανται να στηρίξουν τη δραστηριότητά τους.

Η πρότασή του αφορά το σύνολο των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται
σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και έχουν έκταση μικρότερη ή ίση με 1 εκτάριο.
Το κόστος ανέρχεται για την Ροδόπη στα 2.670.000 ευρώ ενώ αν η προτεινόμενη παρέμβαση εφαρμοστεί  για όλες τις εκμεταλλεύσεις του Ν. Ροδόπης
με έκταση μικρότερη ή ίση με 1 εκτάριο, το κόστος ανέρχεται στα 9.670.000 ευρώ. Η πρόταση θεωρεί πως ενισχύει όχι μόνο το εισόδημα, αλλά και την απασχόληση, για να ανασχεθεί η δημογραφική αιμορραγία της περιοχής.

Έργα Εθνικής Στρατηγικής Σημασίας τα φράγματα Κομψάτου και Ιασίου

Μέρος αυτής της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα θεωρεί πως αποτελούν τα φράγματα Κομψάτου και Ιασίου, με το πρώτο να βρίσκεται ακόμα στη φάση του σχεδιασμού και το δεύτερο να χρειάζεται την κατασκευή των δικτύων διανομής.

Για αυτό και έχει προτείνει να χαρακτηριστούν «Εθνικής Στρατηγικής Σημασίας» έργα, μιας και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής σημαντικά, αλλά θα ανασχέσουν και την υφαλμύρωση που παρατηρείται στην Ροδόπη, λόγω της υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων.

Απαραίτητες παρεμβάσεις σε οικονομία, παιδεία και υγεία

Ο κ. Αχμέτ παρέθεσε επίσης μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει στα διάφορα Υπουργεία, από οικονομικές, όπως ειδικό καθεστώς στα καύσιμα, άνοιγμα του κάθετου άξονα για λεωφορεία, βελτίωση των οδικών αξόνων αλλά και της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της περιοχής για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, αλλά και για την παιδεία.

Συγκεκριμένα τόνισε την ανάγκη για αναβάθμιση της μειονοτικής παιδείας, τόσο κτιριακά όσο και από άποψη εκπαιδευτικών, παραθέτοντας μια σειρά από μέτρα για να προσελκυθούν εκπαιδευτικοί τόσο για την μειονοτική, όσο και για την γενική εκπαίδευση στην περιοχή μας.

Τόνισε δε πως θα πρέπει οι μαθητές της μειονότητας να μαθαίνουν εξίσου καλά τα ελληνικά και τα τουρκικά, αλλά και τις ξένες γλώσσες που διδάσκονται στα σχολεία τους, ενώ έκανε ειδική μνεία στο Ιεροσπουδαστήριο, το οποίο, όπως σημείωσε, δεν είναι αμιγώς θρησκευτικό σχολείο και οφείλει να διοικείται από την εκλεγμένη σχολική του  εφορία.

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα θέματα της μειονότητας, ζητώντας να ανοίξει η συζήτηση και με τους φορείς της Μειονότητας για τη βελτίωση του υπάρχοντος νόμου 3647/2008 για την διαχείριση των Βακουφίων, ενώ για τον Μουφτή και τη Σαρία να υπάρξει δημοκρατικός διάλογος ανάμεσα στην Πολιτεία και τους φορείς της μουσουλμανικής θρησκείας στη Θράκη.

Τέλος ζήτησε να διασυνδεθεί το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής “Σταύρος Νιάρχος” με την ίδρυση μιας νέας νοσηλευτικής σχολής ή ενός κλάδου της ιατρικής στο πλαίσιο του Δ.Π.Θ. που θα λειτουργήσει επικουρικά στην επιστημονική έρευνα και στην λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.