Προτασεις σε ευρωπαικα προγραμματα για την περιφερεια ΑΜΘ

Κωνσταντίνος Εξακουστός «Γενική μας στόχευση είναι τα διάφορα προγράμματα να ταυτίζονται πλήρως με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό»

Στην έγκριση προτάσεων  προς υποβολή σε μια σειρά Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που «τρέχουν» αυτή την εποχή έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Τετάρτη 29 Μαρτίου.
 
Τα προγράμματα αφορούν την πρόωρη σχολική διαρροή, την διατήρηση και διαχείριση των περιοχών Natura 2000, την ανάπτυξη των περιοχών UNESCO, προτάσεις στο πρόγραμμα ERASMUS+ αλλά και στη δημιουργία σχημάτων μεταφορών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και στον τομέα της επιχειρηματικότητας στον tουρισμό.
 
Την εισήγηση για όλα αυτά τα προγράμματα έκανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Εξακουστός, που τόνισε πως η γενική στόχευση τους είναι «τα διάφορα προγράμματα να ταυτίζονται πλήρως με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που υπάρχει στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δηλαδή με το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας».
 
Οι προτάσεις αυτές, σημείωσε, είναι το αποτέλεσμα εντατικής εργασίας εδώ και ενάμιση μήνα της ομάδας διοίκησης, η οποία ορίστηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, των οποίων έπονται και άλλες, μιας και υπάρχει το πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Μαΐου, ενώ το Interreg Europe λήγει στα τέλη Ιουνίου, με άλλα προγράμματα να ανοίγουν στη συνέχεια.
 
Βέβαια ο κ. Εξακουστός υπενθύμισε πως όλα τα προγράμματα που υποβάλλονται δεν σημαίνει ότι θα εγκριθούν, όμως ελπίζουν ότι η δουλειά που έγινε θα είναι αρκετή ώστε να προχωρήσουν, αν όχι όλα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. 

Τι αφορούν οι προτάσεις 

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η υποβολή pρότασης με τίτλο: «Εγκαταλείποντας των πρόωρη σχολική διαρροή/ Leaving the Early School Leaving (ESL)“, στη πρόσκληση του Προγράμματος “ERASMUS+”, ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας, η οποία κατέχει την αρνητική πρωτιά στα ποσοστά σχολική διαρροής.
 
Επίσης εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης «Ολοκληρωμένες δράσεις για την διατήρηση και διαχείριση των περιοχών Natura 2000, των ειδών, οικοτόπων και οικοσυστημάτων στην Ελλάδα / Integrated actions for the conservation and management of NATURA 2000 sites, species, habitats and ecosystems in Greece – LIFE-IP 4 NATURA» στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE, που περιλαμβάνει την κατάρτιση Ειδικών Περιβαλλοντικών μελετών και των προβλεπόμενων Σχεδίων Διαχείρισης, για την αποτελεσματική προστασία περιοχών ΝΑΤURA στις οποίες ασκούνται μεγάλες πιέσεις.
 
Μεταξύ αυτών των περιοχών είναι η Βιστωνίδα, η Ισμαρίδα, άλλες λιμνοθάλασσες, περιοχές του Έβρου, της Σαμοθράκης αλλά και το όρος Φαλακρό.
 
Επίσης εγκρίθηκε η υποβολή Πρότασης με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη Μεσογειακών περιοχών UNESCO/ Mediterranean unEsco Sities SustAinability for Ecomuseums approach (MESSAgE)», στη 2η πρόσκληση του Προγράμματος Διαμεσογειακής συνεργασίας «INTERREG MED 2014-2020», στο οποίο η Περιφέρεια είναι επικεφαλής εταίρος, και μέσα από την οποία ελπίζει να αναπτύξει περαιτέρω την πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική της κληρονομιά, συνδέοντας την άμεσα με τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.
 
Με την πρόταση δίνεται επίσης μια σημαντική ευκαιρία κεφαλαιοποίησης και περαιτέρω ανάδειξης  του  αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων  έπειτα από την πρόσφατη ένταξη του στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
 
Αιτών είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ και στην πρόταση που αφορά στην ενασχόληση των γυναικείων παραγωγικών συνεταιρισμών στον αγροδιατροφικό τομέα, στο πλαίσιο του Προγράμματος ERASMUS+, που επικεντρώνεται στη μελέτη και ανάλυση των αναγκών, προβλημάτων και βέλτιστων πρακτικών που σχετίζονται με την ίδρυση και λειτουργία γυναικείων παραγωγικών συνεταιρισμών στον αγροδιατροφικό τομέα, που μάλιστα κεφαλαιοποιεί την εμπειρία παλαιότερου έργου που είχε υλοποιήσει κατά τα προηγούμενα έτη, εντάσσοντας τότε την πλειονότητα των γυναικείων παραγωγικών συνεταιρισμών της περιοχής.
 
Επίσης υπάρχει πρόταση για δημιουργία Clusters επιχειρηματικότητας μέσα από τα οποία γίνονται δράσεις για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την υγεία, ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα  «Αναπτύσσοντας εργαλεία για την προώθηση αποτελεσματικών σχημάτων μεταφορών χαμηλών εκπομπών CO2 / Developing tools to promote efficient multimodal low-carbon transport schemes (MULTI-TRA TOOLS)“, στη 2η πρόσκληση του Προγράμματος διαμεσογειακής συνεργασίας «INTERREG MED 2014-2020».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.