Προτασεις παραλληλες για το Κλεισθενη 1

Τις απόψεις των παρατάξεων περί του νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση συγκέντρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Οι απόψεις των επιμέρους παρατάξεων επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Κλεισθένης Ι» συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ στην Κομοτηνή, την Τετάρτη 9 Μαΐου.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι διάφορες παρατάξεις έθεσαν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους για το νέο νομοσχέδιο, με αρκετές πλευρές να επισημαίνουν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην κυβερνησιμότητα της τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη στιγμή που συνεχίζει να στερεί τους απαραίτητους πόρους από αυτή.
 
Από την άλλη μεριά υπήρξαν παρατάξεις, αυτές που πρόσκεινται στους κυβερνητικούς εταίρους, που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο νομοθέτημα και κυρίως στην υιοθέτηση της απλής αναλογικής ως μέσου επίτευξης κουλτούρας συναινέσεων.

Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο 

Την πρότασή του, που στήριξε και η παράταξή του, κατέθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, που στηρίζεται στην πρόταση της ΕΝΠΕ, και μεταξύ άλλων καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το Σχέδιο Νόμου και να προβεί σε ουσιαστικό διάλογο για νέα νομοθετική πρωτοβουλία με βάση την πρόταση Σ/Ν της ΕΝΠΕ για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τις αποφάσεις των συνεδρίων των Αυτοδιοικητικών Θεσμών.
 
Όπως τόνισε, οι προτάσεις της ΕΝΠΕ έχουν διαμορφωθεί και κατατεθεί στο Υπουργείο, αλλά δεν εισακούστηκαν γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό με αποτέλεσμα να μην επιλύονται τα προβλήματα και η καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ να μην μπορεί να λύσει κρίσιμα θέματα.
 
Επίσης δεν προωθείται η αποκέντρωση, αλλά και δεν στηρίζεται η αυτοδιοίκηση με προσωπικό, πόρους και νέες αρμοδιότητες, ενώ παραμένει και η Αποκεντρωμένη. 

Ανάγκη μετάβασης στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση 

Από την πλευρά της παράταξης της «Κοινωνικής Συμμαχίας» ο επικεφαλής κ. Φώτης Καραλίδης τόνισε πως το νομοσχέδιο δυστυχώς εστιάζει σε δύο ζητήματα, τον εκλογικό νόμο και τρόπο εκλογής των θεσμικών οργάνων και τον χρόνο εκλογών και διάρκεια θητείας των οργάνων.
 
Αντίθετα δεν ασχολείται και δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης (έλλειψη πόρων, μέσων και προσωπικού), δεν εκχωρεί και δεν αποκεντρώνει αρμοδιότητες με αντίστοιχους πόρους και δεν προωθεί την «μετάβαση» από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
 
Σημείωσε δε πως δεν είναι αντίθετοι στην αναλογική έκφραση της λαϊκής βούλησης στα θεσμικά όργανα, με διασφάλιση κυβερνησιμότητας, αλλά πρέπει να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος ζύμωσης και συζήτησης για τη μεταρρύθμιση αυτή και η «κουλτούρα» των συνεργασιών να προκύψει ως αναγκαιότητα της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και όχι ως επιβολή από την κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε «υπόγειες συναλλαγές εξουσίας».
 
Για αυτό και ως παράταξη ζήτησε αλλαγές επί της ουσίας και λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα της όποιας μεταρρύθμισης. 

Πρώτο βήμα ο Κλεισθένης Ι 

Την άποψη ότι ο Κλεισθένης Ι αποτελεί το πρώτο βήμα της απαραίτητης μεταρρύθμισης που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση εξέφρασε εκ μέρους της παράταξης της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» ο κ. Σπύρος Τουρτούρης.
 
Άποψη της παράταξης, με την οποία σύμπλευσε και η παράταξη «Μακεδονία Θράκη Ελλάδα μας», είναι ότι θα προωθήσει την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την αναπτυξιακή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποτελέσει καταλυτικό θεσμό στην αλλαγή πορείας στη μεταμνημονιακή εποχή της χώρας.
 
Η απλή αναλογική, τόνισε, θα κάνει δυνατή την επίτευξη ευρύτερων συνθέσεων και συναινέσεων, και θα δώσει ώθηση σε αυτή την προσπάθεια.
 
Ζήτησε πάντως την ανάπτυξη ουσιαστικού διαλόγου για να υπάρξει μια πολιτική μεταρρύθμιση με ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση. 

Αντιδραστική μεταρρύθμιση 

Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο κ. Χρήστος Τρέλλης τόνισε πως απορρίπτουν και την παλιά, τον Καλλικράτη,  και την νέα, τον Κλεισθένη Ι, που είναι «κόπια» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην τοπική διοίκηση.
 
Τόνισε δε πως οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. «Καμία φιλολαϊκή τοπική ή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή, και καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να εκφράσει την αντίθεσή του στις αντιδραστικές αλλαγές του Κλεισθένη 1. 

Παραμένει το μακρύ χέρι του κράτους 

Ο κ. Βασίλης Τραϊφόρος της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία» τόνισε πως το νέο νομοσχέδιο είναι ένα παιχνίδι εξουσίας της κυβέρνησης που έχει στόχο την αυτοδιοίκηση, με το Υπουργείο να «κρατά» το νομοσχέδιο για 14 μήνες και να το δίνουν με περιθώριο ελάχιστες μέρες διαβούλευσης.
 
Ουσιαστικά θεωρεί πως διατηρεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση, και δεν δίνει την αυτονομία και την αυτοτέλεια που αυτή χρειάζεται. 

Να αποκτήσει η ΤΑ τη δύναμη που πρέπει να έχει 

Τέλος η κ. Κατερίνα Γεροστεργίου της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» σημείωσε πως χρειάζεται μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, και είναι απαραίτητο να αλλάξει ο Καλλικράτης σε μία κατεύθυνση που θα στηρίζει και θα δίνει δύναμη στην αυτοδιοίκηση.
 
Εκφράστηκε δε υπέρ της απλής αναλογικής, όμως θεωρεί πως θα πρέπει να συνεχιστεί η διαβούλευση ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτήσει τη δύναμη που πρέπει να έχει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.