Προτασεις για ενα ποιοτικο, τοπικο τουριστικο συστημα στην ΑΜΘ

Μια ομιλία γεμάτη προτάσεις για την περιοχή μας από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, με έμφαση στην ανάγκη για συνεργασία των τοπικών φορέων

Μια ομιλία που ξεκίνησε από το θέμα της οικοδόμησης ενός ποιοτικού, τοπικού τουριστικού συστήματος στην ΑΜΘ αλλά προχώρησε και σε πολλές άλλες δημιουργικές κατευθύνσεις πραγματοποίησε την Δευτέρα 13 Μαρτίου ο κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης στην Κομοτηνή, σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η ΠΕΔ ΑΜΘ.
 
Σε αυτή το παρών έδωσαν, πέρα του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Βαγγέλη Λαμπάκη, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο Αντιδήμαρχος Εμρέ Αχμέτ,
η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, η Επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή και ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος, μεταξύ των ακροατών.
 
Ο κ. Χαραλαμπίδης θεωρεί πως η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες όπως καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όμως μόνο όταν αποκτήσουμε συνείδηση, γνώση και παιδεία για να γίνουν στην Ελλάδα αυτά που δεν έγιναν εδώ και 40 χρόνια, και μπορεί να πρωταγωνιστήσει αν υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις, ιδιαίτερα πολιτικές.
 

«Κριτής δεν είναι ο λαός, ο μεγάλος κριτής είναι η ιστορία» σημείωσε, τονίζοντας πως μόνο αν φτιαχτούν περιφερειακά και τοπικά συστήματα θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη και πρόοδος.
 
Στη χώρα, τόνισε, υπήρξε κρίση περιεχομένου, και δεν υπάρχει γνώση ούτε του Εθνικού, ούτε της υπαίθρου και της γαστρονομικής γεωργίας στις πόλεις.
 
Αλλά ακόμα και στον τουρισμό, από τον οποίο πολλές Περιφέρειες ζουν, δεν υπάρχει σχέδιο, και έτσι παραμένει «γεωπολιτικότροφος», εκμεταλλευόμενος τα προβλήματα των γειτόνων για να στηριχθεί, και δεν έλκει τις μεγάλες ροές λόγω της ποιότητάς του, με αποτέλεσμα να είναι ένας πολύ εύθραυστος τουρισμός. Για αυτό και θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί το μοντέλο ήλιος και θάλασσα, ώστε η χώρα και η περιοχή μας να έλκει ένα υψηλότερο επίπεδο τουρισμού, κάτι που μπορεί να γίνει με ένα νέο ποιοτικό τουριστικό πρότυπο, που στη Θράκη θα μπορεί να πατήσει στη γειτνίαση με την ανατολική Ευρώπη, με την ανακέντρωση του τουρισμού, με αστικές παρεμβάσεις υψηλής ποιότητας.
 
«Ας κάνουμε στην Ελλάδα επιτέλους κάτι προοδευτικό, και ας κάνουμε και κάτι ελληνικό, γιατί ο τρόπος που κατοικούμε στην Ελλάδα είναι βάρβαρος, δεν είναι ελληνικός» σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα πως η Μαρώνεια μπορεί να αποτελέσει τη δική μας Κνωσό.
 

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να δημιουργηθεί στην περιοχή μας μια καινούρια πόλη, δηλώνοντας πως θα πρέπει να γίνει αυτό που δεν έγινε το 1997 όταν η βουλή ψήφισε για τη δημιουργία μιας νέας πόλης στη Θράκη, την οποία όμως θεωρεί πως μικροί, παράξενοι άνθρωποι το εμπόδισαν. Για αυτό πιστεύει πως αυτό θα πρέπει να γίνει έστω και σήμερα, κοσμώντας την ακτή του Δημόκριτου αρχίζοντας από το ανατολικό της άκρο, δίπλα στην Μαρώνεια.
 
Ανέφερε δε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόβαλε το ενδιαφέρον του για την ιδέα της νέας πόλης στη Θράκη, κατά την συνάντησή του με εκπροσώπους της πόλης την ημέρα των Θεοφανείων. Θεωρεί δε πως η επανενεργοποίηση της πρότασης του Κοινοβουλίου για την δημιουργία της νέας πόλης στέλνει, διαχέει στην κοινωνία ένα ιστορικού τύπου μήνυμα δημιουργίας και η επιλογή ενός άλλου δρόμου. Και πιστεύει πως η θεμελίωση της πόλης θα είναι εκτός των πολλών άλλων ένα μήνυμα επαναπατρισμού της διασποράς, των νέων ανθρώπων που κατέφυγαν σε ξένους τόπους πολύμορφων κρίσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.