Προστιμα-«φωτια» στα μαναβικα της Κομοτηνης

Για παραβάσεις ελλιπούς ένδειξης στα ταμπελάκια των προϊόντων

Χρηματικά πρόστιμα, που ουσιαστικά «τινάζουν στον αέρα» τις προσδοκίες τους για οικονομική ανάταση με την ευκαιρία της αύξησης της καταναλωτικής κίνησης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των περισσότερων μανάβικων της Κομοτηνής. Για την ακρίβεια, τουλάχιστον 13 μανάβικα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δέχτηκαν τη «λυπητερή» των «τσουχτερών» προστίμων που επιβλήθηκαν από τα ελεγκτικά κλιμάκια του Τμήματος Εμπορίου τις προηγούμενες ημέρες.

Εκείνο που έχει εξοργίσει τους επαγγελματίες του κλάδου είναι ότι οι παραβάσεις  που βεβαιώθηκαν σε βάρος τους, αφορούν κατά κόρον σε ελλιπείς ενδείξεις στα ταμπελάκια με τις τιμές και την ταυτότητα των προϊόντων. Ως γνωστόν, τα στοιχεία που συνήθως αναγράφονται στα επίμαχα ταμπελάκια των οπωροκηπευτικών προϊόντων είναι το είδος τους, ο τόπος προέλευσής του και η τιμή τους ανά κιλό ή ανά τεμάχιο. Αυτά, καθώς φαίνεται, δεν είναι επαρκή, σύμφωνα με την αντίστοιχη νομοθεσία. Πέρα από την αναγραφή της τιμής και της προέλευσης του προϊόντος, απαιτείται ακόμα ένας σχετικά μακρύς κατάλογος με λεπτομερή στοιχεία αναφορικά με την ταυτότητά τους, όπως ενδεικτικά το ονοματεπώνυμο του παραγωγού και το τηλέφωνό του, ο κωδικός του προϊόντος και αριθμός μητρώου, η ποικιλία, το  μέγεθος κ.λπ.

Τα παραπάνω, όπως αντιτείνουν οι οπωροπώλες, αποτυπώνονται λεπτομερώς στα τιμολόγια που διαθέτουν, τα οποία είναι στη διάθεση των ελεγκτικών κλιμακίων ανά πάσα στιγμή. Επισημαίνουν δε ότι η απαίτηση για αναγραφή των λεπτομερών στοιχείων σε όλα τα ταμπελάκια είναι υπερβολική έως παράλογη, δεδομένου ότι ελάχιστα προσθέτουν στην πληροφόρηση του καταναλωτή αναφορικά με την ταυτότητα των προϊόντων που προτίθεται να αγοράσει. Για τους λόγους αυτούς υποστηρίζουν ότι οι έλεγχοι έγιναν με καθαρά εισπρακτικά κίνητρα, με αυτοσκοπό δηλαδή να βεβαιωθούν παραβάσεις και να επιβληθούν τα επίμαχα πρόστιμα. Πρόστιμα, που κρίνονται εξοντωτικά, δεδομένου ότι ορισμένα φτάνουν στα επίπεδα των 5.000 και των 6.000 ευρώ και, όπως είναι φυσικό, όχι μόνο ακυρώνουν την όποια οικονομική ανάσα πρόσφερε η αύξηση της κίνησης ενόψει του Πάσχα, αλλά κληροδοτούν στους επαγγελματίες και νέα δυσβάσταχτα βάρη για το επόμενο διάστημα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.