«Προστατεψτε αυτους που σας προστατευουν»

Στα όρια της η αστυνομική δύναμη στη Ροδόπη - Στο «μη παρέκει» η κατάσταση στο Τμήμα Ιάσμου λόγω αύξησης των μεταναστευρικών ροών - Χρονίζον το πρόβλημα στελέχωσης του μεθοριακού της Νυμφαίας

Διαμαρτυρία έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής και το τμήμα Ιάσμου, με το σύνθημα «Προστατέψτε αυτούς που σας προστατεύουν» πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 17 Μαΐου μέλη του ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης, με αφορμή τα πολλαπλά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υποστελέχωση των υπηρεσιών στη Ροδόπη, τη στιγμή που έχουν αυξηθεί δραματικά οι μεταναστευτικές ροές, με την αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι να ανέρχεται στο 168,29%. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και προβλήματα στα κρατητήρια του Τ.Σ.Φ. Ιάσμου, όπου κρατούνται πολλές φορές πενταπλάσια άτομα από το κανονικό με ελλιπή φρούρηση και σε ακατάλληλες συνθήκες.
 
Την ίδια ώρα το προσωπικό έχει αναλάβει την διαχείριση θεμάτων κρατικής ασφάλειας, με ενισχυμένα μέτρα φύλαξης στο Τουρκικό Προξενείο, την προξενική οικία και άλλα σημεία, αλλά και τη στελέχωση του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Έλεγχου Νυμφαίας.
 
Όλα αυτά οδηγούν αναπόφευκτα στην καταπόνηση του αστυνομικού προσωπικού και την καταστρατήγηση των εργασιακών του δικαιωμάτων, με την μη χορήγηση των δικαιούμενων ημερησίων αναπαύσεων.
 
Για αυτό και ζητούν, μεταξύ των άλλων, και την άμεση ενίσχυση της Δ.Α. Ροδόπης με ικανό αριθμό (τουλάχιστον 50) Αστυνομικών στο πλαίσιο του ενεργού προγράμματος για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης (ΑΣΠΙΔΑ), με το ίδιο σκεπτικό που ενισχύονται άλλες Δ.Α. της χώρας. 

Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού 

Την διαμαρτυρία πραγματοποίησαν μόνο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με την κ. Σταυρούλα Τζατζανά, Αντιπρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και μέλος της Εκτελεστικής γραμματείας της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, να σημειώνει πως απευθύνεται στην κοινωνία και τους φορείς του τόπου, ζητώντας την προστασία τους και τη συνδρομή τους σε όλους αυτούς τους αγώνες που δίνει διαχρονικά η Ένωσή τους, και αφορά την προστασία των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών τους, αλλά και την δημόσια ασφάλεια της περιοχής.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, τα αποτελέσματα του οποίου μετακυλίονται και στους πολίτες της Ροδόπης, είναι αυτό της υποστελέχωσης, το οποίο το Υπουργείο «θεράπευσε» με τη μείωση των οργανικών θέσεων και όχι με την αύξηση του προσωπικού.
 
Συγκεκριμένα με την αναδιάρθρωση που έγινε επί της υπουργίας του κ. Δένδια, στην οποία είχαν αντιταχθεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και η Ομοσπονδία των Αστυνομικών θεωρώντας πως δεν έλαβε υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις της αστυνόμευσης, καταργήθηκαν 6.700 οργανικές θέσεις αστυνομικών, αυξάνοντας τις θέσεις ανώτατων αστυνομικών.
 
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι κενές οργανικές θέσεις να «κουτσουρευτούν» και στη Ροδόπη, σημείωσε η κ. Τζατζανά, με αποτέλεσμα να φαίνεται η διεύθυνση σχεδόν πλήρης, και έτσι δεν μπορεί να ενισχυθεί με μεταθέσεις.
 
 

Σημαντικό το πρόβλημα στον Ίασμο 

Όμως οι απαιτήσεις αυξάνονται συνεχώς, ειδικά το τελευταίο διάστημα με την ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών, που το πρώτο τρίμηνο του 2018 ανήλθαν στο 168%, ένα φαινόμενο που οι παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν ότι δεν πρόκειται να ανασχεθεί άμεσα.
 
Αυτό σημαίνει πως η διαχείριση του φαινομένου απαιτεί την παρουσία μεγάλου αριθμού αστυνομικού προσωπικού ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό το θέμα, παράλληλα με όλες τις άλλες υποχρεώσεις και τις ιδιαιτερότητας της Ροδόπης.
 
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια του Τ.Σ.Φ. Ιάσμου, όπου τους τελευταίους μήνες και εξαιτίας της αύξησης του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης έχει αναχθεί πλέον σχεδόν σε πάγια κατάσταση η κράτηση εντός αυτών ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού κρατουμένων, δυσανάλογου της χωρητικότητάς του.
 
Έτσι ενώ τα κρατητήρια έχουν χωρητικότητα 20 ατόμων, συνήθως φιλοξενούνται σε αυτά έως και 5πλάσιος αριθμός κρατουμένων και μάλιστα κάποιες φορές διατίθεται μόνο ένας σκοπός κρατητηρίων.
 
Για αυτό και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από αυτό, ζητώντας την ενεργοποίηση της κεντρικής Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας ώστε να εξευρεθεί μεγαλύτερος χώρος που θα διαμορφωθεί κατάλληλα και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ώστε να πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας αστυνομικών κρατητηρίων.
 
Έτσι θεωρούν πως αφενός μεν θα ικανοποιούνται οι νέες ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται από τις συνεχώς αυξανόμενες ροές μεταναστών αφετέρου δε οι συνάδελφοί τους θα μπορούν να απολαμβάνουν το αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους στην ασφάλεια κατά την εργασία τους. 

Πληγή η στελέχωση της Νυμφαίας 

Ένα ακόμα θέμα που εντείνει την υποστελέχωση είναι η λειτουργία του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Έλεγχου Νυμφαίας όπου σύμφωνα με προ-μελέτη Διεθνών Οδικών Αφίξεων Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης 2017 που συνέταξε και έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου επισκεπτών ανάμεσα στα 7 συνοριακά σημεία της Περιφέρειας.
 
Σε αυτό απασχολούνται 17 άτομα από την τοπική αστυνομική διεύθυνση, μιας και δεν εισακούστηκε το αίτημά τους από το Υπουργείο να δημιουργηθεί ένα τμήμα που θα στελεχωθεί από αστυνομικούς από όλη την Ελλάδα. 

Προβλέψεις για την φύλαξη στόχων 

Όσο για το θέμα της διάθεσης αστυνομικού προσωπικού σε φύλαξη στόχων, η κ. Τζατζανά επισήμανε πως από τη στιγμή που η υπηρεσία κρίνει ότι είναι απαραίτητη η παρουσία του προσωπικού, εκεί, θα πρέπει να διασφαλίζει τις συνθήκες εργασίας τους.
 
Για αυτό και ζητούν να τοποθετηθεί μεγαλύτερο αλεξίσφαιρο κουβούκλιο έξωθεν της οικίας του Τούρκου Προξένου, το οποίο να ικανοποιεί τις ανάγκες των δύο φρουρών που διατίθενται στην φύλαξη του στόχου αυτού και θα συμπεριλαμβάνει απαραιτήτως τουαλέτα.
 
Επίσης ζητούν την τοποθέτηση σκιάστρων για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα των αστυνομικών που εκτελούν υπηρεσία έξωθεν του ΚΙΕΦ, καθώς και υπηρεσία ΣΤΕΚ.
 
Τα ζητήματα αυτά – όπως και όλα όσα απασχολούν τα μέλη – η Ένωσή αναδεικνύει διαχρονικά με κάθε τρόπο, αγωνιζόμενη για την επίλυσή τους, με την κ. Τζατζανά να σημειώνει πως ειδικά για την ενίσχυση της Δ.Α. Ροδόπης με αστυνομικό προσωπικό, γίνονται παράλληλες προσπάθειες και από την Τοπική Φυσική Ηγεσία.
 
Μέσω της διαμαρτυρίας αυτής, θέλησαν να απευθύνουν για μία ακόμη φορά έκκληση προς τους Βουλευτές του τόπου, όλους τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την κοινωνία της Ροδόπης, να συστρατευτούν στον αγώνα τους και να ασκήσουν πιέσεις ο καθένας από το δικό του μετερίζι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της Δ.Α. Ροδόπης με ικανό αριθμό αστυνομικού προσωπικού στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΣΠΙΔΑ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.