Προσπαθει να καλυψει το «χαμενο εδαφος» η αγορα της Κομοτηνης

Με… φόρα από τη γιορτινή περίοδο, ετοιμάζεται για «γενναίες» εκπτώσεις

Στην εκπνοή μίας χρονιάς, η οποία επιφύλαξε πολλές δοκιμασίες σε όλον τον εμπορικό κόσμο της χώρας μας, οι έμποροι της Κομοτηνής έβαλαν τα γιορτινά τους, προσπαθώντας να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό και να καλύψουν λίγο από το «χαμένο έδαφος» της ασταθούς περιόδου, που είχε προηγηθεί. Η εικόνα, που εμφάνιζε η τοπική αγορά κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου και χάρισε μια πολύτιμη ανάσα αισιοδοξίας, ενόψει των δυσκολιών που θα συνοδεύσουν την έλευση του 2016. Ωστόσο, οι απώλειες στον  τζίρο του 2015, συνεπεία του αβέβαιου πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, των capital controls, του δημοψηφίσματος και των διαδοχικών εκλογών, δεν ήταν φυσικά δυνατόν να καλυφθούν από την ενθαρρυντική καταναλωτική κίνηση των γιορτών.

Στα επίπεδα των γιορτών του 2014 ο τζίρος, αλλά με μεγάλες απώλειες κατά τους μήνες που προηγήθηκαν

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε η αποτίμηση της γιορτινής περιόδου, που μας πέρασε, εκ μέρους του αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, κ. Γιώργου Κασάπη. Μιλώντας στον «ΠτΘ», ο κ. Κασάπης αναγνώρισε ότι η κίνηση των καταναλωτών στην τοπική αγορά ήταν πολύ καλή, όπως ανέμεναν και προσδοκούσαν οι τοπικοί έμποροι, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων κινήθηκε περίπου στα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2014. «Λόγω των εορτών, οι καταναλωτές άφησαν για λίγο στην άκρη τα οικονομικά τους προβλήματα και «ξεχύθηκαν» για να κάνουν τις όποιες αγορές», παρατήρησε. «Με μικρό καλάθι βέβαια», έσπευσε να επισημάνει, «αλλά σίγουρα υπήρξε μια κινητικότητα στην αγορά».

Γιώργος Κασάπης
 
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα η αγορά θα κινηθεί καλά, για να μπορέσουμε να πατήσουμε ξανά στα πόδια μας»

Η κίνηση ήταν σχεδόν ίδια με την αντίστοιχη περσινή, όπως επισήμανε ο κ. Κασάπης, με τη διαφορά βέβαια ότι «το 2014 ήταν μια πιο ομαλή χρονιά, ενώ το 2015 με όλα αυτά τα γεγονότα που είχαμε, δυσκόλεψαν τις συνθήκες για την αγορά». «Ο συνολικός τζίρος μας ήταν πολύ πιο πεσμένος στη διάρκεια του 2015», συνέχισε, «με αποτέλεσμα όλοι οι έμποροι να έχουν δυσκολευτεί. Ευτυχώς όμως οι γιορτές πήγαν αρκετά καλά και αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα η αγορά θα κινηθεί καλά, για να μπορέσουμε να πατήσουμε ξανά στα πόδια μας». Βέβαια, δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι στα υπόλοιπα οικονομικά βάρη, που καλούνται να «σηκώσουν» οι ελεύθεροι επαγγελματίες, από φέτος προστίθεται και η προκαταβολή φόρου στο 100%. 

«Η λογική λέει ότι θα ξεκινήσουμε με μεγάλες εκπτώσεις, από 30% έως και 50%»

Πάντως, μια πολύ καλή ευκαιρία, ώστε η ενθαρρυντική κίνηση που εμφανίστηκε τις ημέρες των γιορτών να αποκτήσει συνέχεια και να κεφαλαιοποιηθεί από την αγορά της πόλης μας, είναι η χειμερινή εκπτωτική  περίοδος, που ακολουθεί. Οι εκπτώσεις θα ξεκινήσουν από την προσεχή Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, και θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου. «Θεωρώ ότι ο καταναλωτής θα ανταποκριθεί στις εκπτώσεις», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, «ενώ πιστεύω ότι θα βρει αυτό που ζητάει, γιατί η Κομοτηνή έχει μια πολύ καλή αγορά». «Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καταναλωτές της περιοχής για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα καταστήματά μας», επισήμανε, δηλώνοντας ταυτόχρονα πεπεισμένος ότι «κι εμείς θα είμαστε αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης». «Αν λάβουμε υπόψιν ότι είχαμε μια δύσκολη χρονιά, η λογική λέει ότι θα ξεκινήσουμε με μεγάλες εκπτώσεις», προσέθεσε, εκτιμώντας ότι τα ποσοστά αυτών θα κυμανθούν από 30% έως και 50%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.