«Προσωπικα κινητρα και θυμικες αντιδρασεις δεν εχουν θεση στο εργο που καλουμαστε να επιτελεσουμε»

Απάντηση Μέτιου στις βολές Καραλίδη και Πετρίδη για τις ΣΒΑΑ

Απάντηση στις βολές που εκτοξεύτηκαν με αφορμή τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των Δήμων της ΑΜΘ θέλησε να δώσει ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, με δήλωση του μετά το πέρας του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ
 
Ο κ. Μέτιος στη δήλωσή του απαντά τόσο στον επικεφαλή της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κομοτηνής κ. Φώτη Καραλίδη, όσο και στον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, που με ανακοινώσεις τους είχαν απαντήσει στην συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει ανακοινώνοντας την κατάταξη των Δήμων σε αυτές.
 
Απαντώντας στον κ. Καραλίδη, που τον κατηγόρησε μεταξύ άλλων για πατερναλισμό, σημείωσε πως δεν διατύπωσε προσωπικές κρίσεις για τις στρατηγικές των Δήμων, ούτε για τη διαδικασία της αξιολόγησης, αλλά με βάση αυτή διατύπωσε κάποιες παρατηρήσεις.
 
Όσο για την ανακοίνωση του κ. Πετρίδη, σημειώνει πως θεωρεί ότι επί της ουσίας ούτε δίνει απαντήσεις, ούτε παραθέτει επιχειρήματα, ενώ χαρακτήρισε πολιτική ανευθυνότητα εκ μέρους του κ. Πετρίδη να προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως αντιμετωπίζει με απαξίωση τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και την Εφορία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
 
Απευθύνει δε και δύο ερωτήματα, αν αδικήθηκε ή ευνοήθηκε ο Δήμος Κομοτηνής από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης όταν αυτή δέχτηκε να συμπεριληφθούν στη Στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου Κομοτηνής έργα που είχαν συμπεριληφθεί στην ΟΧΕ, και αν ζήτησε από τη Μητρόπολη και την Εφορία Αρχαιοτήτων να μην υποβάλουν προτάσεις στην ΟΧΕ.
 
Κλείνοντας σημειώνει πως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ως προσανατολισμό της την ανάπτυξη του τόπου μας και την ευημερία των πολιτών του με όρους ισότητας και αξιοκρατίας που ισχύουν για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, και πως σε αυτόν δεν χωρούν προσωπικά κίνητρα και θυμικές αντιδράσεις.
 

«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ως προσανατολισμό της την ανάπτυξη του τόπου μας και την ευημερία των πολιτών του»

 
Αναλυτικά η δήλωση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου έχει ως εξής:
 
«Όπως σημείωσα στην αρχική μου ανακοίνωση και επαναλαμβάνω και τώρα εδώ, η Διοίκηση και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βοηθούν τους Δήμους στην προσπάθειά τους να εντάξουν έργα και δράσεις τους στο ΕΣΠΑ αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και εμείς ως Διοίκηση της Περιφέρειας επιζητούμε αυτή τη συνεργασία.
 
Αυτό που συνέβη με τη διαδικασία της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ήταν πως συγκεκριμένοι Δήμοι αμφισβήτησαν την αξιοπιστία της διαδικασίας αξιολόγησης και γι’ αυτόν το λόγο κατέθεσαν ένσταση. Κι ενώ θα ανέμενα από τον κ. Καραλίδη να υπερασπιστεί τον ρόλο της Περιφέρειας ως εγγυητή της διαδικασίας, με εγκαλεί για υπέρβαση δήθεν των καθηκόντων μου, χωρίς να αναλογίζεται πως με την παρέμβασή μου προστάτευσα το κύρος της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της.
 
Στην ανακοίνωση που έκανα, δεν διατύπωσα προσωπικές κρίσεις για τις Στρατηγικές των Δήμων, ούτε βέβαια για τη διαδικασία της αξιολόγησης και τα κριτήρια με τα οποία αυτή έγινε. Δεν είναι ο ρόλος μου αυτός. Την αξιολόγηση την κάνει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης. Αυτό το τονίζω επειδή ο κ. Καραλίδης με κατηγόρησε για πατερναλισμό.
 
Αυτό που έκανα, και το τονίζω είναι ότι, με βάση την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε και τη βαθμολογία που έδωσε κατά την αξιολόγηση των προτάσεων η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, διατύπωσα κάποιες παρατηρήσεις. Δεν συνέκρινα ούτε τις Στρατηγικές των Δήμων μεταξύ τους ούτε τη βαθμολογία που πέτυχαν σε επιμέρους κριτήρια. Και βεβαίως συνεχάρην τους Δημάρχους των Δήμων των οποίων οι Στρατηγικές εγκρίθηκαν.
 
Όσον αφορά δε συγκεκριμένα στη Στρατηγική του Δήμου Κομοτηνής, διατύπωσα μια προσωπική εκτίμηση ακριβώς επειδή είχαν ειπωθεί και γραφτεί διάφορα για την αξιολόγηση και την κατάταξή της όπως σχόλια περί «διεκδίκησης της αξιοκρατικής αξιολόγησης της πρότασης» ή περί οργής για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Δεν αφήνουν αυτά υπόνοιες; Δεν είναι δημιουργία εντυπώσεων; Απέναντι μάλιστα σε μια Υπηρεσία που έχει ως σκοπό να συνδράμει;
 
Την ανακοίνωσή μου ακολούθησε μια δήλωση του κ. Πετρίδη, της οποίας το ύφος βέβαια δε θα υιοθετήσω καθώς σέβομαι το θεσμό που εκπροσωπεί ο κ. Πετρίδης, ότι δήθεν παραληρώ ή διακατέχομαι από σύνδρομα αντιπολιτευόμενου δημοτικού συμβούλου. Μια δήλωση που επί της ουσίας ούτε δίνει απαντήσεις, ούτε παραθέτει επιχειρήματα και γι’ αυτόν τον λόγο βέβαια δεν πείθει.
 
Και επιτρέψτε μου, αλλά είναι πολιτική ανευθυνότητα εκ μέρους του κ. Πετρίδη να προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση πως αντιμετωπίζω με απαξίωση τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και την Εφορία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και πως δήθεν τους καταλογίζω πονηρά κίνητρα ή επιπολαιότητα, ενώ αναγνώρισα δημόσια την ωριμότητα των έργων που πρότειναν οι συγκεκριμένοι φορείς.
 
Πώς να χαρακτηρίσω επίσης το γεγονός ότι ουσιαστικά κατηγορεί την Υπηρεσία Διαχείρισης ότι επαναξιολόγησε και αύξησε τη βαθμολογία της πρότασης του Δήμου Δράμας; Ως Περιφερειάρχης βέβαια δεν κρίνω τη διαδικασία αξιολόγησης. Την ευθύνη της διαδικασίας αυτής, επαναλαμβάνω, έχει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης. Και σύμφωνα με την Υπηρεσία:
 
«Η αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης επέβαλε την με όμοιο τρόπο εφαρμογή του συνόλου των Κριτηρίων Αξιολόγησης και με μοναδικό στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησης των ΣΒΑΑ προς όφελος του Προγράμματος και των τελικών ωφελουμένων που είναι οι πολίτες της Περιφέρειας. Η ανωτέρω αντιμετώπιση τεκμηριώνεται και από απάντηση (κωδ. Ερωτήματος 70513 προς την Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης) σχετικά με τη διαδικασία των ενστάσεων».
 
Πώς να χαρακτηρίσω ακόμα το γεγονός ότι με παρουσιάζει να κάνω σύγκριση της βαθμολογίας που πέτυχαν οι Δήμοι σε συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης ενώ ουδέποτε το έπραξα και οι παρατηρήσεις μου αφορούσαν αυστηρά στην Στρατηγική του κάθε Δήμου ξεχωριστά;
 
Ο κ. Πετρίδης στη δήλωσή του, πήρε ένα βαθμό από την παράγραφο που αναφερόμουν στην πρόταση της Καβάλας και τον συνέκρινε με τον αντίστοιχο βαθμό της Κομοτηνής, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να ισχυριστεί ότι είπα ψέματα για το ποιος Δήμος είχε την υψηλότερη βαθμολογία στο συγκεκριμένο κριτήριο.
 
Η φράση μου ότι «η Στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου Καβάλας αξιολογήθηκε με τη μέγιστη βαθμολογία στο κριτήριο της Ωριμότητας» δεν είχε το χαρακτήρα σύγκρισης με τις Στρατηγικές των άλλων Δήμων αλλά με τη βαθμολογία των υπόλοιπων κριτηρίων της Στρατηγικής του Δήμου Καβάλας και μόνο. Είναι προφανές ότι τίθεται ζήτημα ορθής ανάγνωσης και κατανόησης των λεγομένων μου από τον κ. Πετρίδη.

Και βέβαια, στην ανακοίνωσή μου εκφράστηκα και για την ένσταση του Δήμου Ξάνθης.
 
Η ουσία, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι διατύπωσα μια σαφή θέση, την οποία επαναλαμβάνω, ότι η απουσία σχεδιασμού του Δήμου Κομοτηνής είναι ολοφάνερη. Αν ο κ. Πετρίδης έχει άλλη άποψη, να την παρουσιάσει. Αν όντως έχει δικό του σχεδιασμό, να τον δείξει στους πολίτες με τρόπο ξεκάθαρο και να μην συσκοτίζει.
 
Θέλω να του απευθύνω και δύο ερωτήματα. Πρώτον, αδικήθηκε ή ευνοήθηκε ο Δήμος Κομοτηνής από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης όταν αυτή δέχτηκε να συμπεριληφθούν στη Στρατηγική ΒΑΑ του Δήμου Κομοτηνής έργα που είχαν συμπεριληφθεί στην ΟΧΕ, ερώτημα που συμπεριέλαβε και ο Δήμος Ξάνθης στην ένστασή του;
 
Και δεύτερον, ζήτησε ή όχι ο κ. Πετρίδης προς τη Μητρόπολη και την Εφορία Αρχαιοτήτων να μην υποβάλουν προτάσεις στην ΟΧΕ;
 
Να απαντήσει όχι σε μένα, αλλά στους συμπολίτες μας. Εγώ τις απαντήσεις τις ξέρω.

Καλό θα είναι ο Δήμος Κομοτηνής να ωριμάσει κάποιο έργο και θα το εντάξουμε είτε στην ΟΧΕ είτε σε νέες προσκλήσεις.
 
Και για να κλείσω, θέλω να είναι σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ως προσανατολισμό της την ανάπτυξη του τόπου μας και την ευημερία των πολιτών του. Με όρους ισότητας και αξιοκρατίας που ισχύουν για όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, προσωπικά κίνητρα και θυμικές αντιδράσεις δεν έχουν θέση στο έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε. Με δουλειά, σοβαρότητα και συνεργασία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά
».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.