Προσοχη, στους εμφανιζομενους ως συντηρητες των καυστηρων

Με κείμενο, που απέστειλε στον τοπικό τύπο η διεύθυνση Βιομηχανίας – Βιοτεχνίας Ν. Ροδόπης μας υπενθυμίζει, σχετικά με την συντήρηση των καυστήρων τα κάτωθι:

Δική σας η ευθύνη, δική σας η απόφαση

Σύμφωνα με το νόμο (αριθμ. 54678/1986) η συντήρηση του συστήματος καλοριφέρ είναι υποχρεωτική και γίνεται μόνο από Ειδικευμένους Τεχνικούς με άδεια εγκαταστάτη – συντηρητή υγρών καυσίμων.

Ο νομοθέτης με το σχετικό νόμο θέτει τις προϋποθέσεις προστασίας του καταναλωτή για την ασφάλειά του, την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντός μας.

Δυστυχώς όμως εσείς οι διαχειριστές των πολυκατοικιών και πολλές φορές και η πολιτεία δεν έχετε αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος και αναθέτετε τις συντηρήσεις σε γραφεία μη νόμιμα με τη μεσολάβηση άλλων άσχετων προς την τεχνική του καυστήρα, που τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί θρασύτατα, παρακάμπτοντας το νόμο, με διάφορα διαφημιστικά τερτίπια, εμπαίζοντας τους πάντες.

Τονίζουμε τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα όσον αφορά τα προσόντα του σωστού συνεργείου συντήρησης.

1. Εμπιστευθείτε τα μέλη του Συνδέσμου μας που είναι εφοδιασμένα με την ειδική άδεια του υπουργείου βιομηχανίας και έχουν πολυετή πείρα.

2. Η επιλογή του συνεργείου συντήρησης, βάσει του νόμου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του διαχειριστή της οικοδομής, ο οποίος ενεργεί κατ’ εντολή όλων όσων κατοικούν σ’ αυτήν και δεν ανατίθεται σε τρίτους που δεν έχουν ανάλογη αρμοδιότητα.

3. Η επιλογή του συνεργείου συντήρησης δεν γίνεται αποκλειστικά και μόνο με βάση το ύψος της αμοιβής συντήρησης αλλά την ποιότητα παροχής της υπηρεσίας. Μια τυχαία επιλογή ενός τεχνικού, χωρίς την ειδική άδεια συντηρητή καυστήρων, ή ακόμη χειρότερα η ανάθεση σε υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο ή θερμαστή της συντήρησης του συστήματος καλοριφέρ (ατομική ή κεντρική θέρμανση) την πληρώνετε «πολύ ακριβά».

Επιλέξτε έναν αδειούχο συντηρητή καυστήρων.

Για την οικονομία σας

Συνειδητά κανείς δεν θέλει να σπαταλά χρήματα. Περιορίστε τα έξοδα σας στο ελάχιστο. Συνεργαστείτε με έναν ειδικευμένο αδειούχο εγκαταστάτη – συντηρητή καυστήρων.

Εάν η απόδοση του λέβητα – καυστήρα μετά τον έλεγχο και τη ρύθμιση δεν ξεπερνά το 80% είναι καιρός να τον αλλάξετε. Σε δύο – τρία χρόνια θα έχετε κάνει απόσβεση των εξόδων της αγοράς του, από την οικονομία στα καύσιμα.

Κατάλληλος χρόνος για τη συντήρηση του συστήματος –καυστήρας – λέβητας – καπνοδόχος είναι οι μήνες Απρίλιος – Μάιος. Διότι, εάν τα κατάλοιπα της καύσης παραμείνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα.

Με μια ακριβή ρύθμιση, με ειδικά όργανα, για την καλή λειτουργία του καυστήρα σας κερδίζετε μέχρι και 30%.

Η καλή λειτουργία των μηχανημάτων και η μείωση του κινδύνου της πρόωρης φθοράς τους, αφορά άμεσα τα οικονομικά σας συμφέροντα.

Τη δαπάνη για τη φθορά και αντικατάσταση των μηχανημάτων, δεν θα την αποφύγετε, εάν δε αναθέσετε τη συντήρηση του συστήματος θέρμανσής σας, σε αναγνωρισμένο και υπεύθυνο τεχνικό γραφείο εγκαταστάσεων και συντηρήσεων καυστήρων.

Η προστασία του περιβάλλοντος

Ο σεβασμός στο Φυσικό μας περιβάλλον είναι πρωταρχικό μέλημα. Κατά τους χειμερινούς μήνες η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγαλύτερη. Έχετε την ευθύνη της δικής σας καμινάδας. (Ενημερώστε το γείτονά σας ίσως δεν μπορεί να δει την δική του). Βεβαιωθείτε ότι δεν επιβαρύνετε επιπλέον την ατμόσφαιρα με αιθάλη, μονοξείδιο του άνθρακα, κάπνα και άλλους ρύπους. (Στην πόλη καίνε πάνω από 60.000 καυστήρες.

Η προστασία του περιβάλλοντός μας είμαστε εμείς, είναι η ζωή μας, είναι η υποθήκη για τη ζωή των παιδιών μας.

Υποχρεώσεις και ποινικές κυρώσεις

Το διαχειριστή της οικοδομής, καθιστά ο Νομοθέτης υπεύθυνο για την τήρηση των υποχρεώσεών του, όπως προβλέπει ο νόμος. Πρωταρχική υποχρέωση του διαχειριστή είναι να ελέγχει αν αυτός που εμφανίζεται ως συντηρητής, έχει την άδεια που απαιτεί ο Νόμος (Π.Δ. 511/77) και να ζητά το φύλλο συντήρησης – ρύθμισης της κεντρικής θέρμανσης, (και όχι κάποιο φωτοτυπημένο χαρτί). Εάν η ανάθεση για τη συντήρηση – ρύθμιση της κεντρικής θέρμανσης, δοθεί σε μη αδειούχους τεχνικούς, ο διαχειριστής τιμωρείται με ποινή όπως ορίζει ο νόμος.

Εφ’ όσον όμως, ο διαχειριστής έχει στα χέρια του το φύλλο ελέγχου καλής λειτουργίας της καύσης του αδειούχου συντηρητή, η ευθύνη μεταφέρεται στο αδειούχο συντηρητή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.