Προσοχη: απαγορευεται αυστηρα το καπνισμα

Στις αρχές του Νοέμβρη κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με το οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους με δημόσια χρήση από 1/1/2010.

Απαγορεύεται από την 1η του Γενάρη του μεθεπόμενου έτους το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για παροχή εργασίας, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, σε όλους τους χώρους των αεροδρομίων, σταθμών μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων και στα παντός είδους κυλικεία και μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων και των ταξί και αγοραίων.

Επίσης, απαγορεύεται σε ανήλικους η είσοδος και παραμονή, καθώς και η απασχόληση σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα. Το νομοσχέδιο έρχεται να ταράξει τα νερά του ελληνικού τρόπου διασκέδασης και θα είναι ένα κρίσιμο στοίχημα της ελληνικής πολιτείας η εφαρμογή του, ειδικά σε ό,τι αφορά στους χώρους διασκέδασης. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και στη μέση του καλοκαιριού, στα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Σίφνος, η διασκέδαση εκτυλίσσεται μέχρι τις πρωινές ώρες σε κλειστά μπαράκια κι όχι μόνο σε ανοιχτά κλαμπ.

Οι ελληνίδες πρώτες στον κόσμο στο κάπνισμα

Ο διοικητής της 4ης υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης Βασίλης Δελής μίλησε στον ΠτΘ για το νομοσχέδιο που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή. «Είναι μια κίνηση πραγματικά σωτήρια. Η Ελλάδα είχε μείνει ουραγός σ’ αυτό το θέμα. Είναι γνωστό ότι οι καπνιστές στη χώρα μας ξεπερνούν σε ποσοστά τους καπνιστές όλων των άλλων χωρών, όσον αφορά δε τις ελληνίδες είναι πρώτες στον κόσμο.

Επίσης, είναι πολύ γνωστές στον ιατρικό κόσμο, οι βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο για τους καπνιστές αλλά και για τους μη καπνιστές, οι οποίοι βρίσκονται στους ίδιους ρυπογόνους από τον καπνό του τσιγάρου χώρους.

Καθώς ταξιδεύω συχνά στο εξωτερικό, διαπιστώνω ότι είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη όπου συμβαίνει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο να βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους με μικρά παιδιά και οι χώροι αυτοί να έχουν νέφη από καπνό».

Ο κ. Δελής
θέλησε να τονίσει αναφορικά με το μέτρο «θα σωθούν ζωές» κι επιχειρηματολογεί. «Στην Ιταλία, μέσα στο πρώτο εξάμηνο έπεσαν κατακόρυφα τα ποσοστά εμφραγμάτων σε μη καπνιστές. Φανταστείτε ποια είναι η επίδραση του τσιγάρου ακόμη και στους μη καπνιστές».

Πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη οι πελάτες των καταστημάτων βγαίνουν αυστηρά έξω από το μαγαζί, από το χώρο διασκέδασης και φέρνει το παράδειγμα του Καναδά. «Στον Καναδά όπου βρέθηκα πέρυσι επιτρέπεται το κάπνισμα σε απόσταση 8 μέτρων από την είσοδο των κτιρίων. Και στην Ελλάδα θα εξοικειωθούμε με το μέτρο. Οι θαμώνες των καταστημάτων θα βγαίνουν έξω να καπνίσουν κι όσοι είναι καπνιστές θα το ελαττώσουν αναγκαστικά. Εξάλλου κι αυτοί θα έχουν μεγάλο όφελος.

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και στην Κούβα απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, η οποία είναι γνωστή για τα πούρα της. Το ίδιο συνέβη και στην γειτονική Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Δελής.

Για να εφαρμοστεί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα ένα μέτρο που συνδέεται με τον τρόπο ζωής του πολίτη – όπως και του επισκέπτη – δεν αρκεί η διαφημιστική καμπάνια, η οποία ξεκίνησε δειλά – δειλά τηλεοπτικά, αλλά θα χρειαστεί να οριστούν και να επιβληθούν και πρόστιμα. Ο κ. Δελής εξήγησε ότι τα πρόστιμα είναι ανάλογα με τη χώρα και συναντάμε τιμές από 50 ευρώ μέχρι και 300 ευρώ.

Ο ίδιος είχε την εμπειρία πριν ένα χρόνο της αλλαγής της νομοθεσίας αναφορικά με το κάπνισμα στη Γερμανία. «Βρέθηκα στο Μόναχο στην αλλαγή της χρονιάς. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, στο αεροδρόμιο του Μονάχου υπήρχαν σταχτοδοχεία και χώροι για καπνίζοντες και την επόμενη μέρα – είχαν προετοιμαστεί καλά – δεν υπήρχε τίποτε. Η οργάνωση ήταν πολύ καλή και το ίδιο θα πρέπει να συμβεί κι εδώ.

Η προετοιμασία του ενός έτους θα λειτουργήσει ψυχολογικά στον πληθυσμό, με στόχο να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι από τη συγκεκριμένη ημερομηνία κι έπειτα θα ληφθούν τα ανάλογα μέτρα».

Σ. Καμενίδης «Οι πρώιμες βλάβες εμφανίζονται μόνο στη σπειρομέτρηση»

Ο πνευμονολόγος Σάββας Καμενίδης μίλησε για τη σπουδαιότητα του μέτρου τονίζοντας ότι εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη. «Στην Αμερική, εφαρμόζεται επί δεκαετίες. Είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει σημαντικά, μια και έχει ωφελήσει πολλούς ανθρώπους διότι βρήκαν κίνητρο να κόψουν το κάπνισμα. Επιπλέον, μειώνει κατά πολύ το παθητικό κάπνισμα κι επιπλέον, ακόμη κι αν κάποιος καπνίζει με το μέτρο αυτό θα το μειώσει. Στην Ιταλία εφαρμόστηκε πριν δυο χρόνια και τον πρώτο μήνα τα εμφράγματα μειώθηκαν σε ποσοστό 30%» είπε, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της ίδιας χώρας με τον κ. Δελή. «Εκείνος που κάπνιζε 15 τσιγάρα σε μια βραδινή έξοδο, μετά την απαγόρευση τα περιόρισε στα τρία, οπότε η ωφέλεια ήταν πολύ μεγάλη».

Ο κ. Καμενίδης
παρατήρησε ότι οι έλληνες ζητούν τη συμβουλή ενός γιατρού για να κόψουν το τσιγάρο μόνο όταν είναι πολύ αργά κι έχουν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας. «Επιχειρούν να το κόψουν μόνο όταν έχουν ένα πρόβλημα υγείας, για παράδειγμα χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ή όταν πάθει ένα έμφραγμα. Δυστυχώς, κύρια σ’ αυτές τις περιπτώσεις ενδιαφέρεται κάποιος να κόψει το κάπνισμα.

Προς το παρόν είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις όπου κάποιος νέος επιλέγει να κόψει το κάπνισμα, πριν εμφανίσει ένα πρόβλημα υγείας, αν και είναι περισσότερες συγκριτικά με άλλα χρόνια. Πολλοί παίρνουν πληροφορίες, αλλά λίγοι αποφασίζουν ν’ ακολουθήσουν τις οδηγίες μας που σχετίζονται με χάπια ή με υποκατάστατα της νικοτίνης τα οποία έχουν πολύ καλά αποτελέσματα».

Ο κ. Καμενίδης
μετέφερε ότι ένας καπνιστής που θέλει να ελέγξει την κατάσταση των πνευμόνων του θα πρέπει να κάνει μια σπειρομέτρηση. «Πολλοί θεωρούν ότι οι βλάβες από το κάπνισμα φαίνονται στην ακτινογραφία, μόνο που εκεί φαίνονται οι βλάβες σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις. Οι πρώιμες βλάβες εμφανίζονται μόνο στη σπειρομέτρηση. Είναι μια απλή διαδικασία κατά την οποία ο ασθενής φυσάει σ’ ένα μηχάνημα, σύμφωνα με τις οδηγίες του πνευμονολόγου, και παρατηρούμε τους όγκους και τις χωρητικότητες των πνευμόνων». Ο κ. Καμενίδης θέλησε να τονίσει ότι στη σπειρομέτρηση οι βλάβες φαίνονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, ακόμη κι όταν ο άρρωστος δεν έχει κανένα σύμπτωμα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η απαγόρευση σε δημόσιους χώρους θα κάνει τους έλληνες να επιστρέψουν στις παλιές συνήθειες της βεγκέρας και της επίσκεψης στα σπίτια – που είναι και πιο οικονομική επιλογή σε περίοδο οικονομικής κρίσης-, πράγμα που δείχνει μεν συνετισμό στο μέτρο, πλην όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των παθητικών καπνιστών, ειδικά των μικρών παιδιών.

«Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους είναι ένα πολύ θετικό μέτρο, κυρίως για τα παιδιά γιατί δυστυχώς ακόμη και σε παιδότοπους επιτρέπεται το κάπνισμα. Από εκεί κι έπειτα, το κατά πόσο ο καθένας είναι ευσυνείδητος απέναντι στα παιδιά του και τα παιδιά των άλλων εναπόκειται στον ίδιο.

Θα πρέπει, όμως, να πούμε ότι όσο πιο πολύ ένα μικρό παιδί εκτίθεται στον καπνό του τσιγάρου έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει καπνιστής στη συνέχεια, αλλά και ν’ αναπτύξει ασθένειες σχετικές με το αναπνευστικό όπως είναι το βρογχικό άσθμα. Ένα παιδί που θα εκτεθεί στον καπνό ενδέχεται να παρουσιάσει προβλήματα ακόμη και στην ενήλικα ζωή του. Επίσης, έχουμε συχνά περιπτώσεις παιδιών με επίμονο βήχα, ο οποίος μετά από εξετάσεις αποδεικνύεται ότι οφείλεται στον καπνό του τσιγάρου και μόνο».

Ο κ. Καμενίδης θέλησε να παρατηρήσει ότι δεν έγινε καλή ενημέρωση από την πλευρά της πολιτείας και μετέφερε την επιφύλαξη ορισμένων περί αστυνόμευσης. «Στην Ελλάδα η διασκέδαση είναι συνυφασμένη με το κάπνισμα σε σημείο πολλοί ν’ αμφιβάλλουν για το αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Πριν την αστυνόμευση – η οποία θα είναι απαραίτητη – απαιτείται μια πολύ καλή ενημέρωση, η οποία δεν ξεκίνησε σημαντικά» παρατήρησε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.