«Προσκυνητες» απο τους Προσκυνητες στον τοπο των προγονων τους

Μέλη και φίλοι του Συλλόγου Γυναικών Προσκυνητών πραγματοποίησαν μονοήμερη εκδρομή στην Ανατολική Θράκη

Στα χωριά των προγόνων τους, στο Καρλίκιο και το Sahin (Σύδιο) της Ανατολικής Θράκης βρέθηκαν την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου, μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών των Προσκυνητών, κάνοντας πράξη μία επιθυμία πολλών ετών.
 
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου διοργανώθηκε μία μονοήμερη εκδρομή μνήμης στα χνάρια των προγόνων τους, η οποία ξεκίνησε από το Καρλίκιο και ολοκληρώθηκε στο Σύδιο, όπου έγιναν μάλιστα αποδεκτοί με θέρμη από τις τοπικές αρχές.

 

Πρώτος σταθμός το Καρλίκιο, όπου και κατέφτασαν με την βοήθεια του κ. Γιώργου Γανίτη και το οδηγού κ. Ριτβάν οι οποίοι ως γνώστες της Τουρκικής τους βοήθησαν στην συνεννόηση με τους ντόπιους, καθ’ όλη την διάρκεια της εξόρμησης. Εκεί έγιναν αποδέκτες θερμής φιλοξενίας στο καφενείο του χωριού, όπου και περιηγήθηκαν με τη βοήθειά τους, ενώ τους άφησαν δώρα από τα θρακικά εδάφη.
 
Επόμενος σταθμός το δημαρχείο των Μαλγάρων, όπου τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος της πόλης, κατόπιν συνεννόησης που προηγήθηκε από τον αντιδήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών κ. Φικρέτ, ενώ ακολούθως αναχώρησαν για το Σύδιο, που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου.
 

Στη διαδρομή αυτή τους συνόδεψε ο δήμαρχος των Μαλγάρων, ενώ φτάνοντας στο χωριό τους ανέμενε και ο πρόεδρος του. Αμφότεροι ενημερώθηκαν με τη βοήθεια του κ. Φικρέτ για τον λόγο της επίσκεψης της ελληνικής «αντιπροσωπείας», η οποία τους προσέφερε και ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα, προερχόμενα κυρίως από τους Προσκυνητές αλλά και ένα δέντρο ντόπιας ελιάς, ως σύμβολο φιλίας των περιοχών.
 
Αποδεχόμενος το δώρο των φιλοξενούμενων ο Δήμαρχος Μαλγάρων τους χαρακτήρισε «δικούς μας ανθρώπους» προσφέροντας έπειτα τσάι στο τοπικό καφενείο για να ακολουθήσει έπειτα ξενάγηση στο χωριό, όπου είδαν με συγκίνηση κοινές εικόνες από το παρελθόν τους.
 

Τελευταίος σταθμός της μονοήμερης εκδρομής η πόλη της Ραιδεστού, όπου είχαν την ευκαιρία για ξεκούραση και ψυχαγωγία, γνωρίζοντα από κοντά την αγορά αλλά και τα καταστήματα της πόλης. 

Πάνος Παρασκελίδης «Η εκδρομή αυτή επιθυμία ζωής» 

Όπως ανέφερε σε σχετικό με την εκδρομή post ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Πάνος Παρασκελίδης «η εκδρομή αυτή αποτέλεσε επιθυμία ζωής, ειδικά για εμένα που επισκέφθηκε πρώτη φορά την Τουρκία και φυσικά το Σάινκιο, όπου γεννήθηκαν και βαφτίστηκαν οι γονείς του πατέρα μου. Αλλά και για την άξια πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού μας κ. Νίτσα Αγγελακούδη, για την οποία επίσης ήταν η πρώτη επίσκεψη στο Καρλίκιο, απ’ όπου είναι και οι δικές της ρίζες. Συγχαρητήρια στο Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας και ευχόμαστε πάντα τέτοια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.