Προσκυνηματικη εκδρομη ενοριας Αγιου Γεωργιου Πορπης

Στις ιερές μονές Εικοσιφοίνισσας, Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη και Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανης

Μια εξαιρετικά γόνιμη προσκυνηματική εμπειρία είχαν οι κάτοικοι του οικισμού της Πόρπης, οι οποίοι με ενέργειες του νεαρού ιερέα τους π. Κώστα Γιαγτζόγλου, επισκέφθηκαν τρία ξακουστά μοναστήρια της περιοχής μας, στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, και επέστρεψαν πλουσιότεροι σε ιστορικές γνώσεις, ένα τμήμα των οποίων αξεδιάλυτα συνυφαίνεται με την ιστορία αγίων, ιερωμένων, εκκλησιών και μοναστηριών της ορθόδοξης εκκλησίας. Η προσκυνηματική εκδρομή διοργανώθηκε την Κυριακή που μας πέρασε, και ήταν σχεδόν συνολική για τους κατοίκους που απόλαυσαν όχι μόνον τη χαρά της εκδρομής αλλά και έμαθαν πολλά και συγκινήθηκαν και ευφράνθηκαν για τον Αγιο Γεώργιο Καρσλίδη, τον νέο πόντιο και θαυματουργό άγιο της εκκλησίας μας, προσκύνησαν την Αχειροποίητη εικόνα της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, και θαύμασαν τις νέες μοναχές και μοναχούς που εργάζονται σκληρά καθημερινά σε πνευματικό αλλά και χειρωνακτικό επίπεδο προσπαθώντας να μετατρέψουν τα μοναστήρια τους σε αυτάρκεις για τους ίδιους/ίδιες εστίες.
 
Μια ζηλευτή εκδρομή που κατά κοινή ομολογία των προσκυνητών κατέλιπε εντός τους μέγα πλούτο όχι μόνον γνώσεων αλλά και βιωμάτων.
 
Ας τους ακολουθήσουμε στο ταξίδι τους στα ωραία μοναστήρια του τόπου μας… 

Στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη

Στο συνοικισμό των Ταξιαρχών Δράμας (Σίψα) πρώτος «οικιστής» και κτήτορας της μονής, κατά το έτος 1930, υπήρξε ο μακαριστός γέροντας Γεώργιος Καρσλίδης (1901 – 1959), ο νεότερος αναγνωρισμένος Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα. Σήμερα στο σημείο αυτό ανθεί μια πολυπληθής (30μελής) γυναικεία αδελφότητα μοναζουσών, που αποτελεί την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος.
 
Οι μοναχές ασχολούνται κυρίως με την αγιογραφία φορητών εικόνων, που ακολουθούν την βυζαντινή παράδοση. Άλλες προσπαθούν να συνεχίσουν την παράδοση του χρυσοκεντήματος με εργόχειρα. Επίσης, υπάρχει πλεκτήριο και κηροπλαστείο. Ηγουμένη είναι η μοναχή Πορφυρία. 

Η γεμάτη θαύματα ζωή του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη

Ο Άγιος Γέροντας Γεώργιος Καρσλίδης, κατά κόσμον Αθανάσιος, γεννήθηκε το 1901 στην Αργυρούπολη του Πόντου από ευσεβείς γονείς. Οι γονείς του πέθαναν, όταν ακόμη ήταν βρέφος, και την ανατροφή του ανέλαβε η γιαγιά του. Από πολύ νωρίς έδωσε σημεία της κλίσης του προς το Θεό. Από την Αργυρούπολη μεταβαίνει μαζί με την οικογένεια του παππού του στο Ερζερούμ, όπου δεν μένουν για πολύ. Σε λίγο διάστημα τον βρίσκουμε στον Καύκασο.
 
Ο παππούς του πεθαίνει και ο μικρός Αθανάσιος μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Κάποια στιγμή παραδίδεται στα χέρια ενός Τούρκου κρυπτοχριστιανού. Καθώς ο Αθανάσιος έβοσκε τα ζωντανά, είδε τρεις άντρες που έψελναν ωραία. Εγκατέλειψε το κοπάδι και τους ακολούθησε. Ξαφνικά όμως χάθηκαν κι ο Αθανάσιος άρχισε να κλαίει. Το περιστατικό το πληροφορήθηκε ο κύριος στον οποίο εργαζόταν και τον οδήγησε σε μοναστήρι, όπου το 1917 εκάρη μοναχός. Σε λίγο ξέσπασε η επανάσταση των μπολσεβίκων. Το μοναστήρι λεηλατήθηκε και καταστράφηκε. Οι μοναχοί και οι επίσκοποι, που δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, εκτελέστηκαν. Στο εκτελεστικό απόσπασμα οδηγήθηκε και ο μοναχός Γεώργιος. Η σφαίρα τον βρήκε στο μέρος της καρδιάς. Στο σημείο εκείνο φορούσε ένα εγκόλπιο της Παναγίας, που τον προστάτευσε θαυματουργικά. Ακολούθησε και δεύτερη απόπειρα εκτέλεσης. Οι σφαίρες τον βρήκαν στα πόδια και τον καταστήσανε ανάπηρο για όλη του τη ζωή. Στη συνέχεια φυλακίζεται και βασανίζεται. Το 1929 έρχεται στην Ελλάδα. Αρχικά εγκαθίσταται στην Κατερίνη, ύστερα στο Κιλκίς για να καταλήξει στο χωριό Ταξιάρχες της Δράμας, όπου με τη βοήθεια των κατοίκων χτίζει πρόχειρα την Ιερά Μονή της Αναλήψεως του Σωτήρος. Η φήμη του γρήγορα διαδίδεται σ’ όλη τη περιοχή. Οι θεραπευτικές του ικανότητες, τα προορατικά του χαρίσματα, η φιλανθρωπία και το προφητικό του χάρισμα ξεπερνούν τα όρια του νομού Δράμας και φτάνουν σε πολλά σημεία της χώρας μας. Κοιμήθηκε το 1959 στους Ταξιάρχες Δράμας και τάφηκε πίσω από το Καθολικό της μονής.
 
Στη μονή συρρέουν καθημερινά πολλοί πιστοί, όχι μόνο από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό, για να προσκυνήσουν τον τάφο του, οποίος ευωδιάζει και για να ζητήσουν την ευλογία του και τη βοήθειά του.
 
info
Τηλ. μονής: 25210-45023

Η Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας, το αρχαιότερο μοναστήρι στην Ελλάδα

Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο κατάφυτο Παγγαίο, σε υψόμετρο 753 μέτρων, βρίσκεται στα όρια των νομών Σερρών – Καβάλας, αλλά εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη Δράμας. 

Η Αχειροποίητος εικόνα της Παναγίας

Η ίδρυση της μαρτυρικής μονής της Μακεδονίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πάμπολλες παραδόσεις αναφέρουν ότι ο Άγιος Γερμανός, που ασκήτευε στην Ιερά Μονή Προδρόμου, στον Ιορδάνη ποταμό, εγκατέλειψε την Παλαιστίνη και με όραμα που είδε από άγγελο εκ της Παρθένου, ήρθε στη θέση Βίγλα του Παγγαίου το 518 μ.Χ. Λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει εκεί κοντά μοναστικό οικισμό ο επίσκοπος Φιλίππων Σώζων (5ο αιώνα) που εγκαταλείφθηκε. Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο εκκλησάκι ο Άγιος Γερμανός αναζήτησε στο δάσος ένα ξύλο κατάλληλο για να εικονίσει τη Θεοτόκο, ως ένδειξη ευχαριστίας. Όταν το επεξεργάστηκε και το ετοίμασε ξαφνικά το ξύλο ράγισε και ο άγιος λυπήθηκε και σκέφτηκε να το αφήσει. Τότε ένα «φοινικούν», υπέρλαμπρο δηλαδή, κοκκινωπό φως έλουσε το σχισμένο ξύλο και φάνηκε η Παναγία μας μαζί με το Χριστό και μια φωνή ακούστηκε να του λέει: «Παιδί μου ήλπισε, εγώ είμαι εδώ» και τη στιγμή εκείνη εντυπώθηκε η Παναγία πάνω στο ξύλο. Αυτό το φως έδωσε και το όνομα στην αχειροποίητο εικόνα (εικών – φοίνισσα).
 
Κατά την Τουρκοκρατία, η συμβολή της Ιεράς Μονής στη διατήρηση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού υπήρξε ανεκτίμητη. Η δράση των μοναχών στην ευρύτερη περιοχή προκάλεσε την οργή των Τούρκων, οι οποίοι θανάτωσαν το 1507 και τους 172 μοναχούς. Το μνημείο τους βρίσκεται προ της μονής. 

Η αρπαγή κειμηλίων

Το 1917 οι Βούλγαροι άρπαξαν τα περισσότερα κειμήλια και τα μετέφεραν στη Βουλγαρία, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Σόφιας. Κατά την περίοδο εκείνη των επιθέσεων και αρπαγών των Βουλγάρων, ένας αξιωματικός τους επιχείρησε να συλήσει την Εικόνα της Παναγίας, αλλά τινάχθηκε πίσω και εξέπνευσε, ενώ η μπότα και το πιστόλι του αποτυπώθηκαν στις μαρμάρινες πλάκες του δαπέδου για να ενθυμίζουν πάντοτε το θαύμα. Ακόμα και σήμερα στο μαρμάρινο δάπεδο του Ναού φαίνονται αυτά τα σημεία.
 
Το 1943 οι Βούλγαροι, στην Κατοχή, εκδίωξαν πάλι τους μοναχούς, έβαλαν φωτιά και κάηκε όλο το μοναστήρι εκτός από το ναό. Η Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας αφέθηκε έρημη μέχρι την επαναλειτουργία της ως γυναικείου μοναστηριού το 1967. Σήμερα ζουν εκεί περίπου 25 μοναχές.
 
Η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας εορτάζει στις 15 Αυγούστου στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 14 Σεπτεμβρίου στη μνήμη του τιμίου Σταυρού και στις 21 Νοεμβρίου στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου.
 
Ιnfo
Ώρες λειτουργίας Μονής
Δευτέρα έως Κυριακή: 05:00 – 14:00 & 17:00 – 19:00 -Λειτουργεί Ξενώνας ύστερα από συνεννόηση- Τηλέφωνο: 25920 61566 

Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανης

Είναι ένα νεοσύστατο ανδρικό μοναστήρι στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους. Κοντά στην κωμόπολη της Ελευθερούπολης και στους πρόποδες του Παγγαίου (σε υψόμετρο 370 μ.) στο καταπράσινο χωριό της Νικήσιανης, βρίσκεται η νεοσύστατη Ιερά Κοινοβιακή Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νικήσιανης στο νομό Καβάλας.
 
Στο μέρος όπου βρίσκεται σήμερα η μονή, στις αρχές του 19ου αιώνα, υπήρχε ένα προσκυνητάρι για τους οδοιπόρους προσκυνητές που πήγαιναν προς την γειτονική ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Στη θέση που βρισκόταν το προσκυνητάρι το 1972 άρχισε να κτίζεται το σημερινό Καθολικό της Μονής, το οποίο, με ενέργειες του Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως, το 1992 αναγνωρίζεται επίσημα ως Ησυχαστήριο και ανδρώα κοινοβιακή μονή.
 
Μεγάλος πνευματικός θησαυρός της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανης είναι τα ιερά λείψανα Αγίων και Μαρτύρων της Εκκλησίας μας που αποθησαυρίζονται στο μοναστήρι. Στo μοναστήρι εγκαταβιούν 7 μοναχοί (νέα αδελφότητα από το 2009)με καθηγούμενο τον Αρχιμ. Αθηναγόρα Ριγανά. Η μεγάλη πανήγυρη της μονής γίνεται στις 29 Αυγούστου.
 
Tο μοναστήρι βρίσκεται σε περιοχή υπέροχου φυσικού κάλλους, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ζώα που βρίσκεται στο περιβάλλοντα χώρο της μονής. Απέχει από το χωριό της Νικήσιανης ενάμιση χιλιόμετρο. Από την πόλη της Καβάλας απέχει 35 χλμ.
 
Ιnfo
Τηλ.: (+30) 25920-61415- Email: [email protected]
Πηγές: improdromou.gr , athosmemory.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.