Προσκομματα απο το Υπουργειο για την επαναλειτουργια της ΕΝ.ΚΛΩ

Θέλει την είσοδο ιδιώτη επενδυτή και την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης σε αυτόν

Δυσάρεστες και ενδεχομένως επικίνδυνες για την υλοποίηση του εγχειρήματος είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της επαναλειτουργίας, από τους ίδιους τους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης, των εργοστασίων της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας».
 
Το τραπεζικό σύστημα και η ηγεσία του υφυπουργείου Βιομηχανίας (Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού) εμφανίζουν προσκόμματα νομικής υφής και παρουσιάζουν ως μοναδική λύση για την επανεκκίνηση της ΕΝ.ΚΛΩ., και εν γένει των πτωχευμένων επιχειρήσεων, την είσοδο ιδιώτη επενδυτή και την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης σε αυτόν.
 
Η λογική αυτή ισοδυναμεί με την οριστική απώλεια των απαιτήσεων των εργαζομένων και του Δημοσίου, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ! Η πρόταση των εργαζομένων αντιθέτως διασφαλίζει τις απαιτήσεις αυτές, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και μέρος των τραπεζικών δανείων, τα οποία έχουν διαγραφεί εξαιτίας της πτώχευσης της εταιρείας.
 
Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι από τον Απρίλιο έχουν καταθέσει σε όλους τους θεσμικούς φορείς (υπουργεία, τράπεζες, κ.α.) το επιχειρησιακό σχέδιο, συνοδευόμενο από όλες τις τεχνικοοικονομικές και νομικές παραμέτρους. Παράλληλα έχουν ενημερώσει για τις προθέσεις τους την σύνδικο πτώχευσης από τις 26 Ιουνίου 2015, εν γνώσει και με την στήριξη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ενώ έχουν ζητήσει και έχουν λάβει τα στοιχεία που αφορούν στην πορεία της πτώχευσης και των χρεών της εταιρείας. Ακόμα οι εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί από τον Απρίλιο 2015 στην άτυπη Ομάδα Εργασίας η οποία συστάθηκε και λειτουργεί μέχρι και σήμερα έπειτα από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Στόχος είναι να ενταχθεί η αξιοποίηση των αδρανών περιουσιακών στοιχείων της ΕΝ.ΚΛΩ. σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό-χωροταξικό σχέδιο για τις περιοχές της Νάουσας και της Κομοτηνής.
 
 
Άμεση και απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την υλοποίηση του σχεδίου των εργαζομένων για την επαναλειτουργία των εργοστασίων της ΕΝ.ΚΛΩ. από τους ίδιους τους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης και για την εφαρμογή του καινοτόμου αναπτυξιακού-χωροταξικού σχεδιασμού είναι η άρση των πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων της πτωχευμένης εταιρείας που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
 
Στο πλαίσιο αυτό καθίσταται αναγκαία και αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά για την υλοποίηση του σχεδιασμού η άμεση εφαρμογή της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.), σύμφωνα με την οποία θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την επαναλειτουργία πτωχευμένων και εγκαταλελειμμένων επιχειρήσεων, μέσω της ανάπτυξης και κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων.
 
Η πρόταση των εργαζομένων σε συνδυασμό με την εν λόγω ανακοίνωση στον βαθμό που θα υλοποιηθεί, σηματοδοτεί ένα νέο μοντέλο επανεκκίνησης αδρανών βιομηχανικών μονάδων, το οποίο μπορεί να συμπεριλάβει δεκάδες ελληνικές πτωχευμένες επιχειρήσεις που απασχολούσαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους έως ότου γίνει πράξη η προαναφερθείσα κυβερνητική δέσμευση, η οποία συμπεριλαμβάνει την υπόθεση της ΕΝ.ΚΛΩ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.