Προσκληση στον πολιτισμο και το οραμα

Δύο βραδιές με θέατρο και μουσική επεφύλαξαν τα μέλη της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στο χώρο της Πολιτιστικής, στην οδό Φιλίππου 31. Το κοινό θερμό και συγκινημένο, οι περισσότεροι μέλη και φίλοι γεμάτοι πλούσιες αναμνήσεις από έναν έξοχο χώρο που φιλοτέχνησε ο Νίκος Θωμάς με τη στήριξη όλων. Θέατρο για την πρώτη μέρα με μια δεμένη διαδρομή στην πορεία των έργων που ανέβασε η Πολιτιστική υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση και επεξεργασία της Μυρσίνης Λαντζουράκη, μουσική και τραγούδι για τη δεύτερη από τα σχήματα της Πολιτιστικής.

Τους παριστάμενους ανέλαβε να καλωσορίσει το βράδυ της Παρασκευής ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου Τάσος Καρκατσούλης και ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Φακιρίδης. Η Τζένη Κασαπιάν είχε επιμεληθεί την παρουσίαση της θεατρικής ομάδας και στη συνέχεια ξετυλίχτηκε η ιστορία της με νέα και παλιότερα μέλη επί σκηνής ή μέσα από προβολές παλιότερων παραστάσεων.

Την αρχή έκαναν οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Ακολούθησε η προβολή μαγνητοσκοπημένων στιγμιότυπων από το «Αντρόγυνο» του Αριστοφάνη το οποίο είχε ανέβει σε διασκευή του Τάκη Αλεξίου και χορογραφία της Υβόνης Μανταφούνη, ενώ αποσπάσματα διάβασαν η Καίτη Σταμπόλη και η Σπυρέτα Οικονομίδου.

Παρουσιάστηκαν στη συνέχεια δυο μονόπρακτα, του Γιώργου Σκούρτη και του Μάριου Ποντίκα, στα οποία έπαιξαν η Τζένη Κασαπιάν και ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, όπως και μονόπρακτα από τον κύκλο «Κι όμως συμβαίνει» στα οποία έπαιξαν η Λίτσα Λαϊνίδου, η Δήμητρα Κυρατζόγλου, ο Νίκος Φώτης και η Εύη Κωσνταντίνου.

Αμέσως μετά ο Κεβόρκ Μελκονιάν και η Γωγώ Φακιρίδου έκαναν μια σύντομη παρουσίαση του έργου «Μπαμπάδες με ρούμι» κι έπαιξαν ένα απόσπασμα από την παράσταση και αυτό διαδέχτηκε η σκηνική παρουσία όλου του θιάσου που συμμετείχε στην τελευταία και ιδιαίτερα πετυχημένη παράσταση «Χάρολντ και Μοντ» του Χίγκινς.

Μένοντας στην τελευταία παράσταση, η Σούλα Κυρατζόγλου και ο Αντώνης Ρουπγίδης (το πρωταγωνιστικό ζευγάρι) έπαιξαν ένα απόσπασμα, ενώ ακολούθησε η προβολή μαγνητοσκοπημένων στιγμιότυπων από την παράσταση.

Η όλη παρουσίαση της θεατρικής ομάδας το βράδυ της Παρασκευής έκλεισε με όλη τη νέα ομάδα επί σκηνής που τραγούδησε ένα κομμάτι από το έργο «Ποια Ελένη» των Ρέππα – Παπαθανασίου που θ’ ανεβάσουν την άνοιξη.

Την Παρασκευή, το κοινό ταξίδεψε μουσικά με τα σχήματα της Πολιτιστικής Κίνησης που κινούνται με μεγάλη επιτυχία σε πολλά μουσικά είδη, μπόρεσαν επομένως να πραγματοποιήσουν μια πετυχημένη αναδρομή στα μουσικά αφιερώματα που έχει κάνει η Πολιτιστική.

Μαρία Αμπατζή

Υ.Γ.: Από την Πολιτιστική Κίνηση μεταφέρεται τιμή στους: «Αείμνηστο νομάρχη Ροδόπης Παναγιώτη Φωτέα, αείμνηστο δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Παπαδριέλλη, πολιτικό μηχανικό Πέτρο Βαφειάδη και Καθηγητή Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, ζωγράφο Νίκο Θωμά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.