Προσφυγη στα δικαστηρια για τη διεκδικηση των δικαιουμενων απο την “Φοινικας” Ασφαλιστικη

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου Φωσφορικών Λιπασμάτων, τόσο της Καβάλας, όσο και αυτού της Θεσσαλονίκης, μετά τις τελευταίες ανατροπές που σημειώθηκαν στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Η λύση για ορθολογική λειτουργία των δύο εργοστασίων η οποία βρέθηκε φαίνεται ότι δεν προχώρησε στην υλοποίησή της μετά την αντίδραση των εργαζομένων του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη. Η ορθολογική λειτουργία προσδιόριζε την επικέντρωση της παραγωγικής διαδικασίας λιπασμάτων μόνο στο εργοστάσιο της Καβάλας, ενώ η Θεσσαλονίκη θα σταματούσε να παράγει λιπάσματα και θα παρήγαγε μόνο κάποια χημικά τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν στην Καβάλα.

Για τα προβλήματα αυτά, τα ασφαλιστικά και τους τρόπους λειτουργίας των εργοστασίων πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του σωματείου εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, της οποίας το κλίμα μάς μετέφερε ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Τσιμενίδης, λέγοντας ότι «το κλίμα της γενικής συνέλευσης ήταν μία προέκταση του κλίματος που επικρατεί σε όλα τα μέλη της διοίκησης του σωματείου. Υπάρχει έντονη ανησυχία για το παρόν και το μέλλον της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και ήδη αυτήν την περίοδο η εταιρεία προσπαθεί να εξυγιανθεί. Γίνονται προσπάθειες να συμβάλουν οι μέτοχοι, η πολιτεία, όπως και οι εργαζόμενοι προκειμένου η εταιρεία να εξυγιανθεί. Αυτή η εξυγίανση δεν θέλουμε να έχει προσωρινό χαρακτήρα, αλλά θέλουμε να έχει ένα βάθος χρόνου. Εκεί έχουμε εστιάσει την προσοχή μας και γι’ αυτό υπάρχει μία ανησυχία μέχρι να το δούμε στην πράξη».

Το θέμα που απασχόλησε μεγάλο κομμάτι της γενικής συνέλευσης ήταν οι ασφαλιστικές εισφορές και η ασφαλιστική εταιρεία «Φοίνικας», η οποία, σύμφωνα με τον κ. Τσιμενίδη, φάνηκε αφερέγγυα στις υποχρεώσεις της.

«Η κατάσταση που υπάρχει στο εργοστάσιο έχει παρενέργειες και έχει απορρυθμίσει τις εργασιακές μας σχέσεις. Μεταξύ της απορρύθμισης συμπεριλαμβάνονται και ένα ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχουμε συνάψει με την ασφαλιστική εταιρεία «Φοίνικας», η οποία είναι γνωστό, σύμφωνα με τα όσα έχουμε διαβάσει στον Τύπο, ότι έχει πωληθεί από την Εμπορική, που ήταν ο κύριος μέτοχός της κι έχει περάσει στο καθεστώς και τα συμφέροντα γαλλικής εταιρείας. Το συμβόλαιο αυτό δεν λειτουργεί, είναι ανενεργό, παρόλο που μέχρι πρότινος καταβάλλονταν οι εισφορές των εργαζομένων, χωρίς η ασφαλιστική εταιρεία να πράττει αυτά τα οποία οφείλει. Προέβη δε από την πλευρά της μονομερώς και με δική της υπαιτιότητα σε καταγγελία των συμβολαίων αυτών χωρίς να έχουν ουδεμία ευθύνη οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέχρι και τώρα καταβάλλουν τις εισφορές τους. Η συνέπεια της καταγγελίας ήταν να μπορέσει να αποζημιώσει τους εργαζομένου οι οποίοι συμβάλλουν με εισφορά και οι ίδιοι, αλλά δεν προέβη σε μία τέτοια διαδικασία. Έχουμε επιφυλάξεις γι’ αυτήν την καταγγελία και θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας τα οποία απορρέουν από την ασφαλιστική νομοθεσία. Εμείς ως σωματείο εργαζομένων ήδη έχουμε ξεκινήσει να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε μέσα από έναν δικαστικό αγώνα. Ήδη την υπόθεση την έχουμε αναθέσει σε 3 δικηγόρους οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο και, αν χρειαστεί, θα προβούμε και σε κινητοποιήσεις. Από την πλευρά της η διοίκηση της βιομηχανίας αναλαμβάνει τις ευθύνες της, τις έχει αναγνωρίσει δημοσίως, απλά θέλει μία διευκόλυνση από την πλευρά των εργαζομένων», κατέληξε ο κ. Τσιμενίδης.

Η αναγκαιότητα της λειτουργίας της βιομηχανίας είναι γεγονός. Εξάλλου μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα βρεθεί κυριολεκτικά στο δρόμο της ανεργίας σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας της. Από την άλλη υφίσταται και το ζήτημα ότι η Γερμανία εξέφρασε την επιθυμία για αποκλειστική συνεργασία με τη ΒΦΛ, κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα που παράγονται είναι αρίστης ποιότητας. Κρίνεται λοιπόν, από εργαζομένους, αλλά και από τη διοίκηση του εργοστασίου η αναγκαιότητα της εξεύρεσης της χρυσής τομής.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.