Προσφορα ρουχισμου και ειδων ατομικης καθαριοτητας

Βελτιωμένες σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα οι συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο της Βέννας λόγω και της μείωσης του αριθμού των ατόμων που διαβιούν προσωρινά εκεί. Είδη πρώτης ανάγκης πρόσφερε χθες για τα 140 άτομα που βρίσκονται εκεί η Φιλόπτωχος και η περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κομοτηνής πρόσφερε χθες το πρωί ρούχα και παπούτσια στους λαθρομετανάστες που μένουν στη Βέννα. Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Νίκη Μουστάκα εξήγησε ότι για τρίτη χρονιά, σε συνεργασία με την περιφέρεια, προσφέρουν ρούχα στα άτομα που φιλοξενούνται στη Βέννα. «Ο γ.γ. της περιφέρειας έχει προσφέρει είδη ατομικής καθαριότητας που είναι απαραίτητα στους ανθρώπους» είπε. Η κ. Μουστάκα ευχαρίστησε τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά τους και ειδικά τη βιομηχανία του Δ. Πέτσα για την προσφορά εσωρούχων και το κατάστημα του κ. Παπαδόπουλου που προσέφερε παπούτσια.

Ο υπαστυνόμος β΄, διοικητής του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, Νίκος Μαυρογιάννης μετέφερε ότι στο κέντρο της Βέννας φιλοξενούνται 140 λαθρομετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων. «Στο κέντρο μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 220 άτομα. Είναι πολύ σημαντική η προσφορά της Φιλοπτώχου και της περιφέρειας γιατί πρόκειται για είδη που έχουν ανάγκη σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν έξι θάλαμοι όπου τα άτομα είναι ισάξια καταμερισμένα και η θέρμανση λειτουργεί σε καθημερινή βάση».

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. της περιφέρειας Μ. Αγγελόπουλου Νίκος Βαλαβάνης, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη εξήγησε ότι η παρουσία της περιφέρειας στο κέντρο της Βέννας είναι επιβεβλημένη. «Η περιφέρεια δηλώνει παρούσα στις δύσκολες καταστάσεις όπου ο ανθρώπινος πόνος και η ανθρώπινη δυστυχία περισσεύει. Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι ευρύτερο και ξεπερνά τα εθνικά σύνορα. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται στη συνολική του διάσταση. Η περιφέρεια ΑΜ-Θ έχοντας εξωτερικά σύνορα αντιμετωπίζει ιδιαίτερες πιέσεις σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, γι’ αυτό και πρέπει να δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και προσπαθεί να το διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συμπάσχοντας με τους ανθρώπους που διαμένουν προσωρινά εδώ».

Ο κ. Βαλαβάνης
σημείωσε ότι η περιφέρεια στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το πρόβλημα της μετανάστευσης και θύμισε ότι πριν από 15 μέρες διοργάνωσε μια ημερίδα – στο πλαίσιο του Interreg – για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά μ’ αυτό το ζήτημα.

Ολοκληρώνεται το κέντρο στο φυλάκιο του Βόρειου Έβρου

Ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, γενικός αστυνομικός διευθυντής της περιφέρειας ΑΜ-Θ, Χρύσανθος Τσαντρίζος σχολίασε το σοβαρό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. «Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι η παράνομη μετανάστευση, γι’ αυτό και έχουν δημιουργηθεί τα κέντρα φιλοξενίας. Από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες ώστε αυτό το πρόβλημα ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αλλά και με πλεόνασμα ανθρωπιάς». Συνεχάρη το διοικητή και τους συνοριακούς φύλακες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στα άτομα που φιλοξενούνται αλλά και τις κυρίες της Φιλοπτώχου όπως και τον γ.γ. της περιφέρειας για την προσφορά.

«Τα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών βελτιώνονται κάθε χρόνο από πλευράς ασφάλειας και υγιεινής κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Με το νέο έτος θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα τοποθετηθεί ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και θα λειτουργήσει ένα υπερσύγχρονο κέντρο στο φυλάκιο του Βόρειου Έβρου, όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται 400 άτομα. Επίσης, γίνονται προσπάθειες για τη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Πέπλο αν και η λειτουργία του κέντρου στο φυλάκιο θα δώσει τη δυνατότητα τα άλλα κέντρα να χρησιμοποιούνται σε έκτακτη ανάγκη.

Οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σ’ αυτά τα κέντρα έχουν δικαίωμα στην ποιοτικότερη ζωή και στη βελτίωση των συνθηκών διαμονής τους»
κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.