Προσεγγιζοντας τα μειονοτικα δικαιωματα

Μια προσέγγιση στα δικαιώματα των μειονοτήτων, επιχειρεί στο βιβλίο του « Δικαιώματα και Μειονότητες» ο Εβρίτης εκπαιδευτικός, διδάκτορας Κοινωνιολογίας κ. Ναθαναήλ Παναγιωτίδης. Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί προϊόν εφταετούς έρευνας και συστηματικής εργασίας του συγγραφέα.

«Οι μειονότητες μέσα σε ένα κρατικό χώρο μπορούν να ζήσουν, να ευδοκιμήσουν ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εθνότητας, καταγωγής» υποστήριξε ο συγγραφέας, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της έκδοσης. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι επιδίωξε να δώσει μια άλλη νότα στην αντιμετώπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.


Στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές στην ιστορική εξέλιξη των μειονοτικών δικαιωμάτων, για την αντιμετώπιση τους από τον ΟΗΕ και την Ε.Ε και στην Κοινωνία των Εθνών. Εξάλλου περιλαμβάνει κεφάλαιο με κωδικοποιημένες τις διεθνείς διατάξεις που αφορούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων όπως επίσης σε άλλο μέρος του παρουσιάζεται μια κοινωνιολογική προσέγγιση του «μειονοτικού φαινομένου» με ειδικότερες αναφορές σε θέματα ισότητας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο κ. Παναγιωτίδης υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι, τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο έξω από εθνοκεντρικές ομοιογένειες, κρατικούς και μειονοτικούς εθνικισμούς, θρησκευτικές ταυτότητες και κυριαρχίες. «Αρκεί να ξέρει ο καθένας τα δικαιώματά του, και τις υποχρεώσεις του, πολίτες του ίδιου κράτους με αυξημένα δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα και με αυξημένες υποχρεώσεις απαλλαγμένες οι μειονότητες και από τους κρατικούς εθνικισμούς αλλά και από τον μειονοτικό εθνικισμό, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα με το κρατικό εθνικισμό υπάρχει και ο μειονοτικός εθνικισμός που καταπιέζει και ο ίδιος τις μειονότητες ανεξάρτητα αν φαίνεται επιφανειακά ότι τις υποστηρίζει στο τέλος οι μειονότητες καταλήγουν να είναι θύματα και του κρατικού εθνικισμού και του μειονοτικού εθνικισμού».

Νατάσσα Δοσεμετζή

Λίγα λόγια για το Ν.Παναγιωτίδη

Γεννήθηκε στην Ταύρη του Δήμου Τυχερού Έβρου. Δίδαξε και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και λόγω καταγωγής αλλά και της θητείας του, ως σχολικού συμβούλου, για πολλά χρόνια στη Θράκη, το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται, κυρίως στο μειονοτικό φαινόμενο.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία:

«Μουσουλμανική μειονότητα και εθνική συνείδηση» (1995), εκδ. ΤΕΔΚ Ν.Έβρου

«Το μειονοτικό εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος» (1996), εκδ. Γνώμη

« Οι Πομάκοι και η γλώσσα τους» (1997) εκδ.Γνώμη

« Το πρόβλημα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στη δυτική Θράκη» Έρευνα (Συμμετοχή) 1997 εκδ. Gutenberg

Ο ίδιος δημοσίευσε άρθρα και μελέτες για τη μειονοτική γλώσσα, την πολιτική στάση και συμπεριφορά της μουσουλμανικής μειονότητας κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.