Προσεχως σταθερη παρουσια γιατρων της Οργανωσης στο κεντρο κρατησης της Βεννας
Με πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, απευθυνόμενοι κυρίως προς την ελληνική πολιτεία, με αντικείμενο την απουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα κέντρα κράτησης της Ροδόπης και του Έβρου. Οι συνθήκες, που καλούνται να διαβιώσουν οι κρατούμενοι μετανάστες χαρακτηρίζονται ως άθλιες εδώ και καιρό, ενώ τον τελευταίο ένα περίπου μήνα η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, που γινόταν στα πλαίσια των επειγόντων μέτρων, το Υπουργείο Υγείας καλείται να καλύψει τις ανάγκες περίθαλψης των μεταναστών με ιδίους πόρους και με δικό του προσωπικό. Μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, με την καθυστέρηση αυτή να αποβαίνει μέρα με την ημέρα εις βάρος των κρατουμένων, που εκ των πραγμάτων είναι εξουθενωμένοι μετά την είσοδο στη χώρα μας.
Το ρόλο του υπουργείου ήρθαν να υποκαταστήσουν πρόσκαιρα μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με την αναγκαιότητα όμως οριστικής επίλυσης του προβλήματος να εξακολουθεί να υφίσταται. Ομάδα γιατρών και ψυχολόγων της οργάνωσης έχουν σπεύσει από την πρώτη στιγμή σε όλα τα κέντρα κράτησης της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, προκειμένου να παράσχουν φροντίδα στους χρήζοντες ανάγκη ιατρικής ή ψυχολογικής υποστήριξης. Ένας γιατρός, ένας ψυχολόγος και ένας μεταφραστής, σύμφωνα με την κ. Ιωάννα Περτσινίδου, συντονίστρια της παρέμβασης της Οργάνωσης στο νομό Έβρου, αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε κάθε ένα από τα κέντρα.
Σταθερό ιατρικό προσωπικό στη Βένα
Ενώ στον Έβρο οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν κατανεμηθεί σε όλα τα κέντρα κράτησης του νομού, για το νομό Ροδόπης και συγκεκριμένα το κέντρο κράτησης στη Βέννα, δεν ισχύει το ίδιο. Προς το παρόν έχουν διανεμηθεί στους κρατουμένους είδη προσωπικής υγιεινής, για να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης, ενώ περιοδικά επισκέπτονται το χώρο μέλη της οργάνωσης από το νομό Έβρου. Από την ερχομένη Δευτέρα, όμως, προβλέπεται να σταλεί σταθερό ιατρικό προσωπικό, που θα φροντίζει τους κρατουμένους σε καθημερινή βάση. Να σημειωθεί ότι ο χώρος, που ενδείκνυται για τη φιλοξενία 200 περίπου κρατουμένων, το τελευταίο διάστημα έχει αποσυμφορηθεί, λόγω της μείωσης του αριθμού των κρατήσεων, που παρατηρείται συνολικά για τα κέντρα κράτησης της ευρύτερης περιοχής. Παρά τη συγκεκριμένη μείωση των κρατουμένων, που αποτέλεσε μια ελπιδοφόρα εξέλιξη, η κατάσταση ωστόσο παραμένει προβληματική όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, λόγω των ελλείψεων που εμφανίστηκαν πλέον σε γιατρούς και νοσηλευτές.
Τα μέτρα μετατοπίζουν το πρόβλημα από το βορρά στο νότο
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι, κατά την κ. Περτσινίδου, το δεδομένο της μείωσης του αριθμού των κρατουμένων δε θα πρέπει να εκληφθεί ως αντιστοιχία της μείωσης του αριθμού των μεταναστών, που εισέρχονται στη χώρα μας. Ο αριθμός αυτών, που εισέρχονται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένει ο ίδιος, σύμφωνα με την κ. Περτσινίδου, και απλά έχουν μειωθεί οι κρατήσεις. Σημείωσε επίσης ότι το πρόβλημα της εισόδου μεταναστών από το γειτονικό Έβρο επιβαρύνει πλέον το νότιο τμήμα του νομού, αποτέλεσμα των μέτρων, που ελήφθησαν στο βόρειο τμήμα. Εύλογο, λοιπόν, έκρινε το συμπέρασμα ότι τα μέτρα αυτά δεν επιλύουν το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, παρά μόνο το μετατοπίζουν.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
