Προσεχως η υποδοχη των απορριμματων του Εβρου στον ΧΥΤΑ Κομοτηνης

Σε βάθος διετίας η αντίστροφη διαδρομή από τη Ροδόπη προς τον ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης

Σε εφαρμογή, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά από την έκδοσή της, θα τεθεί τις επόμενες ημέρες η ΚΥΑ, με την οποία υποχρεώνονταν όλοι οι δήμοι του γειτονικού νομού Έβρου να πάψουν τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στα διοικητικά τους όρια και να μεταφέρουν τα απορρίμματα στον μοναδικό νόμιμο χώρο στην ευρύτερη περιοχή, που είναι ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής. Θυμίζουμε ότι ο ΧΥΤΑ Κομοτηνής υποδέχεται ήδη τα απορρίμματα των 4 δήμων της Ροδόπης και αυτού της Αλεξανδρούπολης. Επειδή τους προηγούμενους μήνες βρισκόταν σε εξέλιξη το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ, η ΚΥΑ του Νοεμβρίου του 2014 ουδέποτε εφαρμόστηκε. Με την επέκταση πλέον να έχει ολοκληρωθεί, απομένουν τα τυπικά για να ξεκινήσει η μεταφορά των απορριμμάτων από τους δήμους του Έβρου στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής.
 
Για θέμα ολίγων ημερών έκανε λόγο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, στο περιθώριο της χθεσινής σύσκεψης μεταξύ των τοπικών αρχόντων με τον Γενικό Γραμματέα Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων στην Περιφέρεια. Όπως εξήγησε, οι δύο ΧΑΔΑ που λειτουργούν στα όρια του δήμου Αλεξανδρούπολης, οδεύουν πια προς πλήρη αποκατάσταση. Ο πρώτος, των Φερών, είναι ήδη ανενεργός και σε λίγες μέρες θα έχει αποκατασταθεί, σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, από τον εργολάβο που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Ο δεύτερος ΧΑΔΑ, εκείνος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος δέχεται τα απορρίμματα του Έβρου καθ’ όλη τη διάρκεια του ενάμιση χρόνου, που εκκρεμεί η μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής, θα αποκτήσει σύντομα ανάδοχο, κατά τον κ. Λαμπάκη, προκειμένου να ξεκινήσει και εκεί το έργο της αποκατάστασης. «Σε λίγες μέρες θα έχουμε την εγκατάσταση του εργολάβου για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αλεξανδρούπολης», προανήγγειλε, επισημαίνοντας ότι εφεξής και για 2 περίπου χρόνια τα απορρίμματα του γειτονικού νομού θα μεταφέρονται στην Κομοτηνή.
 
Καταλήγοντας ο κ. Λαμπάκης έσπευσε να προλάβει τυχόν αρνητικές αντιδράσεις, παρατηρώντας ότι «αυτό βέβαια θα είναι αμοιβαίο, διότι σε μικρό χρονικό διάστημα, περίπου 2 ετών, ο ΧΥΤΥ της Αλεξανδρούπολης θα υποδέχεται ό,τι περισσεύει από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης, στην οποία θα πηγαίνουν τα απορρίμματα του νομού Ροδόπης και του νομού Έβρου». Όπως εξήγησε το έργο του ΧΥΤΥ βρίσκεται σε φάση επιλογής αναδόχου, ενώ η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων έχει «παγώσει» μέχρι να οριστικοποιηθεί ο καινούργιος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων και να εγκριθεί ο αντίστοιχος Περιφερειακός Σχεδιασμός, από όπου θα αποσαφηνιστεί αν η δαπάνη για τη δημιουργία της θα καλυφθεί με πόρους του δημοσίου ή μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.