Προσαρμογη στα ευρωπαικα προτυπα σε ολα τα επιπεδα, ζητουν οι φαρμακοποιοι

Κωνσταντίνος Λουράντος από την Κομοτηνή- «Στην Ελλάδα ο φαρμακοποιός υποκαθίσταται από το ιδιωτικό κεφάλαιο, κάτι που δεν έχει γίνει πουθενά»

Την ευκαιρία να ενημερωθούν σφαιρικά για τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα στο χώρο του φαρμάκου και της φαρμακευτικής περίθαλψης είχαν οι φαρμακοποιοί της Ροδόπης και των όμορφων νομών, που παραβρέθηκαν το Σάββατο στην περιφερειακή συνδικαλιστική ημερίδα, την οποία διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης με προσκεκλημένους τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ.κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, Απόστολο Βαλτά και Γιάννη Μακρυγιάννη. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της νομοθέτησης μέτρων, που απειλούν τη βιωσιμότητα των ελληνικών φαρμακείων, όπως είναι η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οποία επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων από ιδιώτες μη φαρμακοποιούς.

«Το φαρμακείο πρέπει να ανήκει στον φαρμακοποιό του, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κομίζοντας στους εδώ συναδέλφους του τα συμπεράσματα που αποκόμισε από τη σειρά επαφών που έκανε πρόσφατα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ξεκαθάρισε καταρχήν ότι η επίμαχη αλλαγή στο ιδιοκτησιακό αποτελεί μοναδική πρωτοτυπία της χώρας μας. «Στην Ελλάδα έγινε κάτι, που δεν έχει γίνει πουθενά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος, εξηγώντας ότι «ο φαρμακοποιός υποκαθίσταται από το ιδιωτικό κεφάλαιο και ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μία ΕΠΕ, στην οποία μπορούν να μπουν ανώνυμες εταιρίες, off shore εταιρίες, σωματέμποροι, ναρκομανείς κ.λπ. και να έχουν φαρμακείο». «Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι το φαρμακείο, αλλά πρέπει να ανήκει στον φαρμακοποιό του, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ξεκαθάρισε.

«Θέλουν να αλώσουν το χώρο του φαρμάκου και μετά να έρθουν τα μεγάλα κεφάλαια»

Έσπευσε όμως να συνδέσει την επίμαχη πρωτοτυπία με την προώθηση της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου, γνωστότερης ως ΤΤΙΡ, που ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση αν εμποδίων των αμερικανικών συμφερόντων πολυεθνικών εταιριών στην Ευρώπη.  «Θέλουν να αλώσουν το χώρο του φαρμάκου και μετά να έρθουν τα μεγάλα κεφάλαια», παρατήρησε. «Και δεν το λέω με μια αριστερίστικη νοοτροπία, δεν την έχω αυτή», επισήμανε, «ωστόσο, υπάρχει η Διατλαντική Συμφωνία που είναι στα σκαριά και ορίζει ότι οποιαδήποτε εταιρία μπορεί να έρθει στην Ευρώπη από την Αμερική, καταργώντας τους νόμους των κρατών, ακόμα και το Σύνταγμα, και να ιδρύσει δικές της εταιρίες για το δικό της καλό. Οι νόμοι οι οποίοι προστατεύουν τα οικεία προϊόντα και τις υπηρεσίες θα καταργούνται υπέρ του «κολοσσού», που πρόκειται να έρθει για να σβήσει όλα τα υπόλοιπα και να κερδίσει αυτός και μόνο». «Αυτή είναι η Διατλαντική Συμφωνία», κατέληξε ο κ. Λουράντος, «αυτό είναι το καθεστώς, που μέσω της Ελλάδας πάνε να περάσουν στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αποτελεί το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης και σε λίγο καιρό όλα αυτά, που γίνονται στην Ελλάδα, θα πάνε κι εκεί».

«Ή θα πρέπει να εναρμονιστούμε σε μία δύσκολη πραγματικότητα ή θα παραμείνουμε στο παρελθόν και δε θα επιβιώσουμε»

Ο κ. Λουράντος ξεκαθάρισε ότι το αίτημα του κλάδου, που εκπροσωπεί, είναι η εναρμόνισή του με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και νόμους σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, πέρα από τις αξιώσεις έναντι της πολιτείας, ο ίδιος επέμεινε και στις υποχρεώσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι συνάδελφοί του. «Τα δεδομένα αλλάζουν ριζικά και αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως κλάδος, θα πρέπει να εναρμονιστούμε στα δεδομένα της Ευρώπης», υπογράμμισε. «Ή δε θέλουμε την Ευρώπη και κάνουμε τα δικά μας ή θέλουμε την Ευρώπη και ακολουθούμε τους κανόνες της», προσέθεσε χαρακτηριστικά. «Πρέπει οπωσδήποτε να οριοθετηθεί το ωράριο, το οποίο δυστυχώς στις μεγάλες πόλεις είναι ξεχαρβαλωμένο και πρέπει να γίνει αναμόρφωση των υπηρεσιών των φαρμακείων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα», συνέχισε, «ενώ πρέπει να εναρμονιστεί η φαρμακευτική νομοθεσία και ό,τι διέπει το φάρμακο και τον ασφαλισμένο με τα πρότυπα της Ευρώπης. Υπάρχουν νέα και καινοτόμα φάρμακα που πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, όπως επίσης υπάρχει η πολύ σημαντική διαδικασία της πιστοποίησης των φαρμάκων που διοχετεύονται στην Ελλάδα, που ευτυχώς ακόμα δεν είναι πλαστά ή ψευδεπίγραφα, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη. Θα πρέπει να υπάρξει αυτός ο μηχανισμός στην Ελλάδα, όπως αρχίζει να γίνεται στα ευρωπαϊκά κράτη». «Οι συνάδελφοί μου θα πρέπει να ξέρουν ότι ή θα πρέπει να εναρμονιστούμε σε μία πραγματικότητα, η οποία είναι δύσκολη, αλλά θα πρέπει να την ξεπεράσουμε, ή θα παραμείνουμε στο παρελθόν και δε θα επιβιώσουμε», τόνισε καταληκτικά.


«Αν ο καθένας παραμένει στον μικρόκοσμό του, τότε προφανώς και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»

Κλείνοντας απευθύνθηκε στους πολίτες, που εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία και συνολικά στην ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας αρχικά πως «ό,τι εφαρμόζεται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται ή για συνετισμό ή για υφαρπαγή χρημάτων ή για να δημιουργηθεί στον ελλαδικό χώρο ένα νέο περιβάλλον, πάνω στο οποίο θα λειτουργήσουν πλέον οι μεγάλοι κολοσσοί, είτε αυτοί είναι ευρωπαϊκοί είτε αμερικανικοί». «Μόνο αν οι πολίτες εμπεδώσουν ότι σήμερα καίγεται το σπίτι των φαρμακοποιών, αλλά αύριο θα καεί και το δικό τους, μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε κάτι», επισήμανε. «Αν ο καθένας παραμένει στη θεσούλα του, παραμένει στον καναπέ του, παραμένει στον μικρόκοσμό του», κατέληξε, «τότε προφανώς και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Ο αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ., κ. Απόστολος Βαλτάς, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση της κυβέρνησης, που «όπως και η προηγούμενη, ξεπούλησε τη φαρμακευτική περίθαλψη σε συγκεκριμένα συμφέροντα», επισημαίνοντας ότι «τα φαρμακεία της επαρχίας και τα φαρμακεία της γειτονιάς υποκαθιστούν τους αγροτικούς γιατρούς, τη στιγμή που σε όλη την Ελλάδα υπάρχει έλλειμμα παροχής υγείας». Ο κ. Βαλτάς εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον του κλάδου, εκτιμώντας ότι απειλούνται άμεσα με κλείσιμο περί τα μισά ελληνικά φαρμακεία, ενώ επισήμανε πως αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην εξυπηρέτηση των πολιτών.  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Γιάννης Μακρυγιάννης, ο οποίος έκανε λόγο για πρόβλημα επιβίωσης των φαρμακείων και για ξεπούλημα της φαρμακευτικής περίθαλψης σε μεγάλες αλυσίδες, ενώ προέβλεψε ότι η ποιότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης που απολαμβάνουν οι έλληνες πολίτες θα υποβαθμιστεί.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.