Προς ταχυτερη απονομη δικαιοσυνης

Για τις νέες τροποποιήσεις στον κώδικα πολιτικής δικονομίας συζήτησε η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας την περασμένη Δευτέρα, αιτώντας σύγχρονο τρόπο στην τήρηση των πρακτικών, άμεση πρόσληψη προσωπικού και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής στα δικαστήρια.

Προκειμένου να πιέσουν το υπουργείο Δικαιοσύνης στην επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του νέου δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής, αντιπροσωπεία του δικηγορικού συλλόγου της πόλης, συμμετέχοντος του προέδρου κ. Ματσκίδη προγραμματίζει κάθοδο στην Αθήνα.

Τη Δευτέρα συνεδρίασε η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Στη συνάντηση ήταν παρών ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κομοτηνής, κ. Πέτρος Ματσκίδης, ο οποίος αναφέρεται στα γενικότερα αλλά και τα ειδικότερα θέματα.

«Τη συντονιστική επιτροπή απασχόλησαν ιδιαίτερα οι νέες τροποποιήσεις που έχουμε στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, οι οποίες αλλάζουν όλο το σύστημα απονομής δικαιοσύνης με την κατάργηση της προδικασίας, δηλαδή την έκδοση της απόφασης μια και έξω από τα πολυμελή δικαστήρια, ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης».

Ο κ. Ματσκίδης αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό: «Ένας πολίτης προσφεύγει στο δικαστήριο να βρει το δίκιο του και ξεχνάει πότε αυτό έγινε, αφού χρειάζεται να περάσουν πολλά χρόνια με το ισχύον σύστημα, προκειμένου να πάρει στα χέρια του μια οριστική απόφαση από το αρμόδιο δικαστήριο».

Ο δικηγορικός σύλλογος με τα θεσμοθετημένα όργανά του ήταν ευνοϊκά διακείμενος απέναντι στις αλλαγές.

«Ακολούθησε μια διαδικασία πολύ καλής συνεργασίας με το υπουργείο, κατατέθησαν προτάσεις, τέθηκαν όμως εκ των ων ουκ άνευ όροι για την αλλαγή του συστήματος: η καθιέρωση ενός νέου τρόπου αξιόπιστης τήρησης πρακτικών».

Οι προτάσεις έγιναν δεκτές από τον υπουργό, ο οποίος αποδέχτηκε τη μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών. Ανάμεσα στα αιτήματα της συντονιστικής επιτροπής ήταν και η ανανέωση των υποδομών σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο κ. Ματσκίδης εξηγεί: «Ζητήσαμε και το υπουργείο δέχτηκε να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη ικανού αριθμού δικαστικών υπαλλήλων με πανεπιστημιακή μόρφωση.

Η τρίτη αξίωση του κλάδου ήταν να βελτιωθούν οι όροι της υλικοτεχνικής υποδομής στα δικαστήρια, όπως για παράδειγμα η αύξηση του αριθμού των αιθουσών. Όλες οι αλλαγές δεν γίνονται άμεσα απαιτείται όμως να προγραμματιστούν. Περιορίσαμε επομένως τα αιτήματά μας στον εκσυγχρονισμό τήρησης των πρακτικών και στην πρόσληψη προσωπικού»
.

Επιπλέον, η ολομέλεια των δικηγόρων επέμεινε στην μη εφαρμογή του νέου συστήματος από τον τρέχοντα μήνα και πίεσε να ξεκινήσει από την 1.1.2002. «Η συντονιστική επιτροπή, απευθυνόμενη στο υπουργείο, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, εάν προηγούμενα δε πληρωθούν αυτοί οι όροι».

Το υπουργείο βρίσκεται στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης υπαλλήλων, περίπου 750 ατόμων.

Στις 20 και 21 Οκτώβρη θα συνεδριάσει στη Σπάρτη η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, όπου θα παραστεί και ο κ. Ματσκίδης.

Το νέο δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής ακολουθεί τις ταχύτητες εφαρμογής του νέου συστήματος.

Αντιπροσωπεία του δικηγορικού συλλόγου Κομοτηνής προγραμματίζει αυτόν ή τον επόμενο μήνα κάθοδο στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με το γ.γ. του υπουργείου και να ζητήσει την επίσπευση περάτωσης του μεγάρου και τον εξοπλισμό του με την απαραίτητη επίπλωση. «Η μεταστέγασή μας δεν βλέπω να γίνεται νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2002», εκτιμά ο κ. Ματσκίδης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.