Προς καταργηση της ΔΥΠΕ Ανατολικης Μακεδονιας Θρακης;

Με υπόμνημά της η Διοικούσα Επιτροπή της ΔΥΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης γιατί σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες περί μείωσης των Διοικήσεων Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.Πε.) της χώρας μας και από πληροφορίες η Δ.Υ.Πε. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης περιλαμβάνεται σε αυτές οι οποίες θα καταργηθούν. Στο υπόμνημα τονίζονται τα εξής:

«Πιστεύουμε ότι σε μια ευαίσθητη και η ακριτική περιοχή όπως η Θράκη, η οποία φιλοξενεί την έδρα της Περιφέρειας και έχει την ευθύνη και της Ανατολικής Μακεδονίας, είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη η ύπαρξη διοικητικής αυτοτέλειας.

Εξυπηρετεί πληθυσμό με πολιτισμικές διαφορές και ιδιαιτερότητες, μεγάλο θαλάσσιο και ορεινό όγκο και επομένως η δυνατότητα κάλυψης από άλλη Δ.Υ.Πε. θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή.

Δεδομένου ότι η δυναμικότητα των εποπτευόμενων μονάδων (47, στον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται τα Περιφερειακά ιατρεία), είναι ιδιαίτερα σημαντική, με δυνατότητα αύξησης αυτών όπως το υπό ανέγερση Κέντρο Υγείας Αβδήρων, κρίνουμε ότι η εποπτεία και ο έλεγχός τους δεν μπορεί να γίνεται από απομακρυσμένη από την περιοχή Δ.Υ.Πε.

Επισημαίνουμε ότι επί λειτουργίας της Δ.Υ.Πε. ΑΜΘ λειτούργησε το νέο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ανεγείρεται το νέο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας με ταχύτατους ρυθμούς και έως τέλος του έτους θα ξεκινήσει η ανέγερση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Επίσης πρώτα σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν εννέα (9) Ιατροκοινωνικά Κέντρα τσιγγάνων μέσα από κοινοτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση ευαίσθητης πληθυσμιακής ομάδας, προσφέροντας και νέες θέσεις εργασίας σε αρκετές ειδικότητες.

Στη Δ.Υ.Πε. ΑΜΘ πρωτοποριακά και μοναδικά Πανελλήνια, ξεκίνησε και λειτουργεί πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής με την Κινητή Ιατρική Μονάδα η οποία επισκέπτεται και καλύπτει ανάγκες κατοίκων κυρίως απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών.

Γίνονται προσπάθειες αύξησης των Περιφερειακών Ιατρείων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για παροχή υγείας σε ορεινές και σε παραλιακές περιοχές με δεδομένο ότι ομάδες πληθυσμών δεν έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και εξυπηρέτησης στα νοσοκομεία λόγω μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων.

Στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η Δ.Υ.Πε. ΑΜΘ βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης του συνόλου των έργων που εντάσσονται στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και έχουν προγραμματισθεί για την περιοχή ευθύνης της.

Πρώτα σε όλη την Ελλάδα η Δ.Υ.Πε. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ολοκληρώνει τα έργα της Δεύτερης φάσης του προγράμματος «Ψυχαργώς».

Η Δ.Υ.Πε. ΑΜΘ έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει οικονομικά τις Μονάδες Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της περιοχής ευθύνης της συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία και ανάπτυξή τους.

Κρίνουμε ότι η αποψίλωση της Περιφέρειας θα επαναφέρει ένα Αθηνοκεντρικό Κράτος το οποίο έχει δοκιμαστεί ως μοντέλο κι έχει αποτύχει.

Επίσης θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην τοπική κοινωνία διότι θα δημιουργηθούν οικονομικά, λειτουργικά και κοινωνικά προβλήματα.

Σας θυμίζουμε την ύπαρξη Περιφερειών Υπηρεσιών όπως: Διοικητική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Περιφερειακή Κοινωνική Επιθεώρηση, Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Περιφέρεια Δασών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ.α.

Από την έδρα μιας περιφέρειας με τις παραπάνω αναφερόμενες ιδιαιτερότητες και δυνατότητες δε θα πρέπει να απουσιάζει η Περιφερειακή Υπηρεσία που προασπίζει τον ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Υγείας και η Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εκφράζουμε τους φόβους και έντονους προβληματισμούς μας ότι όλες οι παραπάνω δραστηριότητες και στόχοι της Δ.Υ.Πε. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα περιθωριοποιηθούν, υποσκελισθούν και ατονήσουν εάν οι Μονάδες Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας προσαρτηθούν διοικητικά σε άλλη Δ.Υ.Πε.

Η Διοικούσα Επιτροπή»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.