Προωθει την προταση για τη δημιουργια Film Office και στην ΑΜΘ η Περιφερεια

Μεγαλύτερος σκόπελος τα άτομα που θα το επανδρώσουν

Τις απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία Film Office προχωρά η Περιφέρεια ΑΜΘ, θεωρώντας πως μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα προβολής της μέσα από τις κινηματογραφικές παραγωγές, φέρνοντας και έσοδα στην περιοχή.
 
Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Θανάσης Τσώνης, έχουν δηλώσει προς το αρμόδιο Υπουργείο ότι θέλουν να είναι παρόντες σε αυτή την προσπάθεια, και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
 
Ο κ. Τσώνης άλλωστε είχε συμμετάσχει στην συνάντηση των εκπροσώπων των Περιφερειών και Δήμων, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2019 από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας ΕΚΟΜΕ, για τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας και τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης
 
Τα Film Office αποτελούν one-stop-shop υπηρεσίες για τη διαχείριση όλων των αιτημάτων κινηματογράφησης και φωτογράφησης και όλων των εν γένει οπτικοακουστικών έργων στη Ελλάδα.
 
Στόχος τους είναι η διασύνδεση όλων των επαγγελματιών και φορέων που σχετίζονται με την εκτέλεση μιας παραγωγής (π.χ. εστίαση, καταλύματα, τεχνικές υπηρεσίες, ασφαλιστικές υπηρεσίες, φωτογράφοι, ηχολήπτες, οπερατέρ, ηθοποιοί, καταστήματα επίπλων κ.ο.κ.), και η εξυπηρέτηση των αναγκών εκτέλεσης μιας οπτικοακουστικής παραγωγής σε τοπικό επίπεδο.

Αγκάθι το θέμα της στελέχωσης

Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, αυτή τη στιγμή έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, έχουν κάνει τις συζητήσεις, και περιμένουν να εγκριθεί  η δημιουργία του Film Office ώστε να γίνει και η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού.
 
Άλλωστε κατά τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη τονίστηκε πως η ΕΚΟΜΕ θα αναλάβει τη χρηματοδότηση στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, το πληροφοριακό σύστημα που θα διασυνδέει τα Film Offices, τις προδιαγραφές του συστήματος, τον εξοπλισμό, τις βάσεις δεδομένων με τις τοποθεσίες και το μητρώο επαγγελματιών και επιχειρήσεων, το αλφαβητάρι αδειοδοτήσεων (ένας οδηγός από το Α έως το Ω, ώστε το πλαίσιο αδειοδοτήσεων να είναι καταγεγραμμένο σε εύληπτο οδηγό), καθώς και τον οδηγό χρηματοδοτικών κινήτρων, την εκπαίδευση και ενημέρωση των στελεχών των Film Offices, την επικοινωνιακή ταυτότητα, την προβολή και  την προώθηση των Film Offices σε στοχευμένες αγορές και την τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου.
 
Το κυριότερο ζήτημα που ανακύπτει στην περιφέρειά μας, σημείωσε ο κ. Τσώνης, είναι ότι δυσκολεύονται στη στελέχωση του γραφείου, το προσωπικό του οποίου στη συνέχεια θα εκπαιδευτεί, μιας και τα άτομα πρέπει να προέρχονται από την Περιφέρεια, η οποία όμως είναι γενικότερα υποστελεχωμένη.

Σημαντική η ποικιλομορφία της Περιφέρειας ΑΜΘ

Παρόλα αυτά είναι σε καλό δρόμο, και θέλουν να προχωρήσουν γιατί η ποικιλομορφία της Περιφέρειάς μας, όπως και όλης της Ελλάδας, πιστεύουν πως μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον όσων θέλουν να γυρίσουν μια ταινία στη χώρα μας.
 
Εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας των εν λόγω γραφείων ο κ. Τσώνης σημείωσε πως κάθε Περιφέρεια θα δώσει κάποια μέρη, κάποιους χώρους και υποδομές που έχει και θα ενταχθεί στη βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, και από εκεί και πέρα ο παραγωγός θα μπαίνει σε αυτή την πλατφόρμα, θα βλέπει ποιες περιοχές τον ενδιαφέρουν και θα κάνει επιλογή.«Αν επιλέξει μια παραγωγή να γίνει στην περιοχή μας, είναι μεγάλη διαφήμιση, γιατί ο κινηματογράφος επηρεάζει σημαντικά το κοινό» εκτίμησε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, ο οποίος σημείωσε πως στις περιοχές που έχουν γίνει γυρίσματα ταινιών έχουν τα επόμενα χρόνια 40% αύξηση στον τουρισμό.
 
Στόχος όλης αυτής της προσπάθειας βέβαια, πέρα από την προβολή των σημείων της περιοχής, είναι να μπορέσει να επιταχυνθεί η γραφειοκρατική διαδικασία, στην οποία σήμερα εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες.
 
«Σε αυτό θέλει να βοηθήσει τις παραγωγές το Film Office, να ξεπερνά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, γιατί μπορεί να εμπλέκεται η αρχαιολογική υπηρεσία, οι Δήμοι και άλλοι φορείς» ανέφερε. Μέχρι τώρα όλη αυτή η γραφειοκρατία καθυστερούσε πολύ, γιατί οι παραγωγοί έπρεπε να βγάλουν μόνοι τους άκρη για το πώς θα προχωρήσουν και πώς θα κάνουν όλες τις απαραίτητες αιτήσεις.
 
 
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.