Προοπτικες συνεργασιας με Σουηδικο Πανεπιστημιο

Μια πολυμελής αντιπροσωπεία Σουηδών Καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Gavle υπό την συνοδεία του κοσμήτορα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομίας κ. Λαρς Γκέρνερ μαζί με τον Έλληνα Πρόεδρο του Τμήματος κ. Απόστολο Μπαντέκα επισκέφτηκε την Τρίτη, 26 Μαρτίου το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπου τους έγινε μια ενημέρωση για τις γενικότερες δράσεις και λειτουργίες του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, καθώς συζητήθηκαν οι προοπτικές μελλοντικών συνεργασιών ειδικότερα με το Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και της Νομικής Σχολής.

«Πρόκειται για μια ομάδα Σουηδών Καθηγητών, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και κάποιες ημέρες. Επισκέφτηκαν πρώτα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια ήρθαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι καθηγητές, οι οποίοι ανήκουν στο χώρο της οικονομικής των επιχειρήσεων, οικονομικών επιστημών και της νομικής και συνοδεύονται από τον κοσμήτορα του Τμήματος τον κ. Λαρς Γκέρνερ. Όλοι τους είναι καθηγητές διαφόρων βαθμίδων από το Πανεπιστήμιο Gavle, το βορειότερο πανεπιστήμιο της Σουηδίας», ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου για την επίσκεψή της ξένης αποστολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Οι Σουηδοί Καθηγητές έχουν ήδη επισκεφθεί το Ωδείο, τα Μετέωρα, την Θεσσαλονίκη, τα Άβδηρα, τους Φιλίππους. Έφθασαν στην Κομοτηνή την Δευτέρα, 25 Μαρτίου και θα αναχωρήσουν πάλι για Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθούν την Βεργίνα.

«Έχουν εντυπωσιάστει από τις εγκαταστάσεις που τους δείξαμε στο πανεπιστήμιο της Θράκης. Τους πήγαμε και στην δυτική λέσχη και στους κοιτώνες των φοιτητών» μετέφερε ο κ. Γ. Χατζηκωνσταντίνου λίγο πριν την ενημέρωση από τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνο Σιμόπουλο προς τους Σουηδούς καθηγητές. «Θα μιλήσει επίσης ο κ. Ιωάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Τμήματος Νομικής για το Τμήμα Νομικής, ενώ ο κ. Παντελής Σκλιάς καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΟΣΑ θα παρουσιάσει το δικό μας τμήμα και στην συνέχεια ο Πρύτανης θα τους προσφέρει ένα γεύμα στο Φανάρι» ανακοινώθηκε για το πρόγραμμα επίσκεψης.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Gavle στις οικονομικές θεωρίες και πρόεδρος του Τμήματος κ. Απόστολος Μπαντέκας συμμετείχε στην ομάδα Σουηδών καθηγητών. «Έχω ζήσει 25 χρόνια στη Σουηδία. Έκανα εκεί το διδακτορικό μου, αφού σπούδασα πρώτα στην Ελλάδα. Έπιασα δουλειά στο πανεπιστήμιο Gavle από το 1992. Φτιάξαμε το Τμήμα Οικονομικών Θεωριών. Αρχίσαμε να κάνουμε συνεργασίες μεταξύ του Ινστιτούτου Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου ΑΠΘ. Η κ. Κωστοπούλου, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. μας ενημέρωσε ότι μπορούσαμε να κάνουμε επαφές και με το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι καινούριο, εξελίσσεται. Σκεφτήκαμε ότι την συνεργασία με το Α.Π.Θ. μπορούμε να την επεκτείνουμε και στο Δ.Π.Θ.» συνοψίζεται από τον κ. Α. Μπαντέκα, ο οποίος μετέφερε και τις άριστες εντυπώσεις τους από τη διαμονή τους στη Θράκη.

«Έχω μιλήσει με τους Σουηδούς συναδέλφους μου, οι οποίοι είναι κατενθουσιασμένοι» τόνισε ο κ. Α. Μπαντέκας υποσχόμενος να επιδιώξει και μελλοντική συνεργασία με το Δ.Π.Θ., και ειδικότερα με το ΔΟΣΑ.

Ο κ. Λαρς Γκέρνερ, κοσμήτορας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομίας του Πανεπιστημίου Gavle εύχεται να συνεχιστεί η συνεργασία τους με το ΔΠΘ και μελλοντικά σε θέμα ανταλλαγής καθηγητών, φοιτητών και έρευνας, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την πρώτη του επίσκεψη στη Θράκη, όπως και από τις εγκαταστάσεις του Δ.Π.Θ.

«Εύχομαι να υπάρξει μια συνεργασία. Πρώτα πρέπει να εδραιώσουμε μια συνεργασία μεταξύ καθηγητών. Έχουμε επίσης ένα πρόγραμμα για ένα ακαδημαϊκό έτος, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φοιτήσουν για 1-2 εξάμηνα, το οποίο αφορά επί το πλείστον τριτοετείς φοιτητές. Έχουμε ένα πρόγραμμα Διεθνών Οικονομικών Σπουδών. Όλα τα προγράμματά μας είναι στα Αγγλικά και προσκαλούμε φοιτητές από άλλες χώρες. Ήδη έχουμε κάποιους Έλληνες φοιτητές από άλλες περιοχές της Ελλάδας και ελπίζουμε να υπάρξουν και από την περιοχή σας, όπως θα θέλαμε να στείλουμε και εμείς ειδικότερα για να κάνουν την διατριβή τους. Γνωρίζω ότι δεν παρέχεται εκπαίδευση στην Αγγλική, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει μελλοντικά. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες έρευνες, οι οποίες θα εξαρτώνται και από τις επαφές των ερευνητών» δήλωσε ο κ. Λαρς Γκέρνερ, ευχαριστώντας όλους όσους συνέλαβαν στην ευχάριστη διαμονή τους στην Κομοτηνή.

Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.