«Προοπτικες για Βιωσιμη Αγροτικη Αναπτυξη»

Σειρά δράσεων ξεκινούν ΠΕ Ροδόπης και Europe Direct για την ενημέρωση των αγροτών για τα ευρωπαϊκά προγράμματα

Κάλεσμα προς όλους τους αγρότες να παρευρεθούν στην ενημερωτική εκδήλωση «Προοπτικές για Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί, απηύθυναν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης και η Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής κ. Λουίζα Σαλτσίδου.
 
Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη από τις δράσεις που προγραμματίζουν από κοινού και στο πλαίσιο της ουσιαστικής τους συνεργασίας μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες με απλό και κατανοητό τρόπο και μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών, για μία σειρά προγραμμάτων και δράσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας. 

Ψηλά στις προτεραιότητες ο αγροτικός πληθυσμός της Ροδόπης 

Η ΠΕ Ροδόπης θέτει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της τον αγροτικό πληθυσμό και την αγροτική οικονομία της περιοχής μας, σημείωσε ο κ. Τσαλικιδης, με απώτερο σκοπό την κάλυψη των αναγκών τους και την σωστή ενημέρωση για τα προγράμματα που τρέχουν αυτή την περίοδο. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τις αγροτικές περιοχές, να αντιμετωπίσουν οι αγρότες τις ποικίλες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές δυσκολίες και προκλήσεις του 21ου αιώνα» σημείωσε, τονίζοντας πως μέσω των προγραμμάτων που θα τρέξουν την επόμενη περίοδο θέλουν να είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια που καταβάλλει ο αγροτικός πληθυσμός.
 
Για αυτό και στην εκδήλωση θα αναλυθούν όλα τα προβλήματα σε ένα απλό και κατανοητό πλαίσιο, με πίστη στη σωστή ενημέρωση και πως με τις ημερίδες που έχουν αντιμετωπίσει θα έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα που θα αποτελέσουν εφόδια ανάπτυξης.
 
«Είμαι πεπεισμένος πως όσοι παρευρεθούν στην εκδήλωση αυτή θα αποκομίσουν πολλές πληροφορίες στην καθημερινότητά τους όσο αφορά στον αγροτικό πληθυσμό, γιατί θα έχουν μια άρτια ενημέρωση για τις επόμενες περιόδους» κατέληξε.
 
Τέλος ο κ. Τσαλικίδης αναφέρθηκε στα προγράμματα που τρέχουν ή αναμένεται να τρέξουν στο επόμενο διάστημα, αναμένοντας μέσα στο Νοέμβριο την πρόσκληση για τις δράσεις για εκσυγχρονισμό γεωργικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων, ενώ περιμένουν και το πρόγραμμα νιτρορύπανσης.
 
Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν τουλάχιστον μία φορά σε όλους τους Δήμους της περιοχής, ώστε να είναι κοντά στους αγρότες και να τους ενημερώσουν, ενώ έχουν ήδη προγραμματίσει ημερίδα για το μέλι στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Άνοιγμα σε όλη την περιφέρεια 

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Περιφέρεια ΑΜΘ: δίαυλος ενημέρωσης για προγράμματα ανάπτυξης και απασχόλησης», σημείωσε η κ. Σαλτσίδου, η οποία ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την συνεργασία τόσο στην εκδήλωση όσο και γενικότερα. Μία συνεργασία που θέλουν να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
 
Σκοπός του προγράμματος είναι να προωθήσει όλες τις πρωτοβουλίες της ΕΕ που αφορούν προγράμματα για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, και στηρίζεται από την ΠΑΜΘ, την Αναπτυξιακή Ροδόπης και τον Δήμο Κομοτηνής.
 
Τα θέματα έχουν επιλεγεί ύστερα από διαβούλευση με εκπροσώπους των αγροτών, και σε αυτό συνέβαλλε η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας
 
Στην εκδήλωση θα γίνει ανάλυση του προγράμματος LEADERαπό τον κ. Στάθη Κεφαλίδη, για τη Σύσταση ομάδων παραγωγών και οργανώσεων παραγωγών μέσω του ΠΑΑ. Επίσης θα μιλήσει εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Ευάγγελος Δελής, για το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων. Ακόμη θα μιλήσει ο κ. Ευγένιο Καλαϊτζόπουλο, ενώ θα γίνει παρουσίαση καλών πρακτικών για την εξέλιξη των ομάδων παραγωγών μέσω των κανονισμών της ΕΕ από τον κ. Σάββα Γενησαριώτη.
 
«Είναι θέματα πρακτικά, που ενδιαφέρουν τους αγρότες και εντάσσονται στην προοπτική για μια βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη» σημείωσε η κ. Σαλτσίδου, σημειώνοντας πως καλό θα ήταν όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα να δώσουν το παρών.
 
Όσο για την περαιτέρω συνεργασία με την ΠΕ Ροδόπης και την Περιφέρεια,  στόχος τους είναι να συνεχιστούν οι ενημερωτικές δράσεις και σε άλλους Δήμους της Ροδόπης αλλά και της περιφέρειας.
 
Έτσι ήδη έχει προγραμματιστεί ανάλογη δράση στην Καβάλα και θα ακολουθήσουν άλλες σε Έβρο και Δράμα, ενώ επιθυμούν να γίνουν επισκέψεις ενδιαφερόμενων αγροτών σε συγχρηματοδοτούμενα έργα για να γνωρίσουν καλές πρακτικές, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεωθερμικό πεδίο του Ερατεινού στην Καβάλα.
 
Έτσι πέρα από τις ενημερώσεις από στελέχη του υπουργείου και φορείς θέλουν να μεταφέρονται και καλές πρακτικές που μπορούν να αποτελέσουν καλό παράδειγμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.