Προνοιακα επιδοματα στη Ροδοπη

Περίπου 4.000 άτομα λαμβάνουν σε επίπεδο νομού Ροδόπης προνοιακά επιδόματα, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Πρόνοιας. Τα επιδόματα μπορούν να τα λάβουν μόνο έλληνες υπήκοοι, δίνονται ανά δίμηνο και αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες. Σε ό,τι αφορά επιδόματα που λαμβάνουν άτομα με αναπηρία θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί από ειδική επιτροπή γιατρών του νοσοκομείου Κομοτηνής ότι είναι σε ποσοστό άνω του 67%. Αν είναι πιο κάτω το ποσοστό δεν δίνεται κανένα απολύτως επίδομα.

Συγκεκριμένα, για την αιμολυτική αναιμία είναι 19 άτομα, εκ των οποίων κάποιοι έχουν το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας και κάποιοι είναι αιμορροφιλικοί. Το επίδομα για τη μεσογειακή αναιμία είναι 319 ευρώ το μήνα, της αιμορροφιλίας είναι 609 ευρώ το μήνα. Σʼ αυτήν την κατηγορία, συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα που πάσχουν από AIDS για περιστατικά που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα απροστάτευτα ανήλικα είναι 450 άτομα και το επίδομα είναι 44,02 ευρώ ανά τέκνο. Αφορά σε παιδιά ορφανά, σε παιδιά διαζευγμένων, σε τέκνα εκτός γάμου. Το αρνητικό είναι πως το ποσό εδώ και πολλά χρόνια παραμένει το ίδιο, είναι πολύ χαμηλό, παρά τα χρόνια αιτήματα.

Οι τυφλοί είναι 339 άτομα. Στη συγκεκριμένη κατηγορία εάν ο τυφλός είναι τελείως ανασφάλιστος παίρνει 609 ευρώ το μήνα. Διαφορετικά, εάν είναι συνταξιούχος ή ασφαλισμένος σε κάποιο φορέα το ποσό που λαμβάνει είναι 310 ευρώ το μήνα.

Οι κωφάλαλοι είναι 38 άτομα και το ποσό του επιδόματος είναι 310 ευρώ το μήνα.

Οι τεραπληγικοί και οι παραπληγικοί είναι 50 άτομα και λαμβάνουν 673 ευρώ το μήνα. Όσοι έχουν ασφάλεια του δημοσίου είναι 10 άτομα και παίρνουν επίσης 673 ευρώ το μήνα.

Οι βαριά νοητικά καθυστερημένοι είναι 160 άτομα και παίρνουν 782 ευρώ το μήνα.

Οι βαριά ανάπηροι είναι 2.059 άτομα και παίρνουν 268 ευρώ. Στην συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν άτομα με αναπηρία στα άκρα, τον εγκέφαλο, μια σοβαρή καρδιοπάθεια, λευχαιμία και διάφορα είδη καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και των γεννητικών οργάνων. Πριν την απόφαση για τη λήψη του επιδόματος ο πάσχων θα πρέπει να περάσει από επιτροπή του νοσοκομείου που θα καθορίσει το ποσοστό αναπηρίας το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι πάνω από 67%, για να πάρει το όποιο προνοιακό επίδομα.

Επίδομα κίνησης παίρνουν 49 άτομα και είναι 165 ευρώ το μήνα. Το επίδομα δικαιούνται οι 49 μόνο βαριά ανάπηροι για να παίρνουν βενζίνη για το αυτοκίνητό τους. Αφορά σε άτομα επομένως με κινητικά προβλήματα.

Με εγκεφαλική παράλυση υπάρχουν 8 άτομα και παίρνουν 609 ευρώ το μήνα.

Στεγαστική συνδρομή λαμβάνουν 37 άτομα και το 2009 το ανώτερο ποσό που δόθηκε είναι 310 ευρώ. Σε περίπτωση που το ενοίκιο του δικαιούχου του προνοιακού επιδόματος είναι κάτω από τα 310 ευρώ θα πάρει το ποσό που αναλογεί στο ενοίκιο του, το οποίο όμως αν είναι υψηλότερο δεν θα λάβει παρά τα 310 ευρώ το μήνα. Το ποσό κάθε χρόνο τροποποιείται. Για να λαμβάνει κάποιος την στεγαστική συνδρομή θα πρέπει να προσκομίσει στην Πρόνοια τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που να βεβαιώνουν τα εισοδήματά του.


Οι υπερήλικες ομογενείς (άτομα άνω των 60 ετών) είναι 377 άτομα και παίρνουν 35,22 ευρώ το μήνα.

Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που μπορούν νʼ ανήκουν σε δυο κατηγορίες, όπως για παράδειγμα κάποιος τυφλός που έχει απροστάτευτο τέκνο και άρα κάποιοι μπορούν να λαμβάνουν δυο επιδόματα.

Τα επιδόματα μπορούν να τα λάβουν μόνο έλληνες υπήκοοι και δίνονται ανά δίμηνο. Τα παραπάνω ποσά αφορούν στο επίδομα ανά μήνα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.