Προλαμβανοντας τα μεταβολικα νοσηματα

Ομιλία από τον Σ. Λεοντίδη στο 2ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής

Τρόπους και μεθόδους για την πρόληψη των μεταβολικών νοσημάτων, από τις διαταραχές της γλυκόζης και των λιπιδίων μέχρι και την οστεοπόρωση, γνώρισαν τα μέλη του 2ου ΚΑΠΗ του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης (ΚΕ.ΜΕ.Α) Δήμου Κομοτηνής το πρωί της Τετάρτης 14 Μαρτίου.
 
Εκδηλώσεις σαν και αυτές, ιδίως όσες αφορούν θέματα υγείας, έχουν πάντα μεγάλη συμμετοχή, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννη Γκαράνη, τους ωθεί να βρίσκουν πάντα θέματα που αναζητούν τα μέλη τους και θεωρούν πως είναι σημαντικά για την κοινωνία και αυτούς.
 

Το θέμα ανέπτυξε ο κ. Σταύρος Λεοντίδης Ιατρός – Ενδοκρινολόγος, σημειώνοντας ότι η πρόληψη επικεντρώνεται στον τρόπο ζωής, δηλαδή τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα, ώστε είτε να μην αναπτυχθούν τα νοσήματα είτε, αν αναπτυχθούν, να αναστραφούν είτε να μην έχουν συνέπειες σε όσους τα έχουν.
 
Αυτά τα νοσήματα είναι διαταραχές της γλυκόζης -ο σακχαρώδης διαβήτης και ο προδιαβήτης- διαταραχές των λιπιδίων, όπως αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια και ένα «παρεξηγημένο», όπως το χαρακτήρισε, μεταβολικό νόσημα, η οστεοπόρωση. «Η οστεοπόρωση είναι μεταβολικό νόσημα των οστών, δεν είναι χειρουργική νόσος, και πρέπει να προληφθεί, όπως όλα τα υπόλοιπα μεταβολικά νοσήματα, κυρίως αλλάζοντας τρόπο ζωής» σημείωσε.
 
Τα νοσήματα αυτά πλήττουν κατά κύριο λόγο τους ηλικιωμένους, όμως η πρόληψή τους πρέπει να ξεκινά από τη νεαρή ηλικία και να συνεχίσει μέχρι και την τρίτη και την τέταρτη ηλικία.
 

Άλλωστε πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν σε αυτές τις ηλικίες για την αντιμετώπιση των νοσημάτων, όπως η δίαιτα, η απώλεια βάρους, η υγιεινή διατροφή, αλλά και η άσκηση, η οποία «όχι μόνο δεν έχει αντένδειξη σε αυτές τις ηλικίες, αντίθετα, όταν γίνεται από κάποιον, που ξέρει να υποστηρίζει αυτούς τους ανθρώπους, υπό ελεγχόμενες συνθήκες, έχει θεαματικά αποτελέσματα».
 
Άλλωστε σκοπός σε αυτά τα νοσήματα, που έχουν μια μακροχρόνια πορεία, είναι να μην υπάρχουν τελικές συνέπειες, όπως τα κατάγματα στην οστεοπόρωση ή το έμφραγμα λόγω της χοληστερόλης.
 
Δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης, παρόλο που το κοινό έχει αρχίσει σιγά σιγά να ενημερώνεται, πολλοί ασθενείς έχουν την τάση να μην καταφεύγουν στους γιατρούς, παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια, όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως «η μάχη μπορεί να κερδηθεί πιο εύκολα στα πρώτα στάδια παρά στα τελευταία» όπως σημείωσε ο κ. Λεοντίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.