Πρωην εργαζομενοι της ΕΝ.ΚΛΩ. κατα της συνδικου πτωχευσης

Καταγγέλλουν την πλήρη αδιαφορία της για την πρόταση εξαγοράς του ομίλου, στο παρά πέντε των πρώτων πλειστηριασμών - Ανάγκη πίεσης από πλευράς του συνόλου της τοπικής κοινωνίας

Στο παρά πέντε στην κυριολεξία των πρώτων πλειστηριασμών οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι για την προσεχή Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου και αφορούν σε μέρος της περιουσίας της, οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ. κατήγγειλαν χθες, σε σχετική συνέντευξη τύπου, την πλήρη αδιαφορία της συνδίκου πτώχευσης στην έγγραφη πρόταση εξαγοράς του συνόλου του ομίλου που κατατέθηκε προ ημερών από Έλληνα υποψήφιο επενδυτή.
 
Όπως είχαμε γράψει λίγες μέρες πριν από τα τέλη του Σεπτεμβρίου στα χέρια των πρώην εργαζομένων βρίσκεται έγγραφη πρόταση εξαγοράς της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝ.ΚΛΩ. από Έλληνα υποψήφιο επενδυτή, η οποία αφορά στην άμεση επαναλειτουργίας τριών εργοστασίων του ομίλου και συγκεκριμένα τα δύο εργοστάσια της Κομοτηνής και αυτό της Νάουσας, με την άμεση πρόσληψη 175 ατόμων, αλλά και την αξιοποίηση του συνόλου της περιουσίας στο άμεσο μέλλον. Η έγγραφη αυτή πρόταση κατατέθηκε και στην σύνδικο πτώχευσης κ. Ελένη Χρονοπούλου, στις 29 Σεπτεμβρίου, δίχως ωστόσο, όπως επεσήμαναν κατά τη συνέντευξη τύπου οι πρώην εργαζόμενοι, να υπάρχει μέχρι στιγμής η παραμικρή ανταπόκριση.
 
Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ. παρέθεσαν χθες τη σχετική συνέντευξη τύπου, για να εκφράσουν την ανησυχία τους για το μέλλον της εν λόγω πρότασης εξαγοράς, μίας και οι πρώτοι πλειστηριασμοί σε μέρος της περιουσίας του ομίλου, είναι προγραμματισμένοι για την προσεχή Δευτέρα, εγείροντας παράλληλα ερωτηματικά για τη στάση αδιαφορίας που έχει μέχρι στιγμής επιδείξει η σύνδικος πτώχευσης απέναντι στην πρόταση του υποψήφιου επενδυτή.
 
Εκ μέρους των πρώην εργαζομένων μίλησαν ο κ. Γιώργος Τσουγκρανάς και η κ. Μάρθα Στογιαντζάκη, μέλη του πρώην Σωματείου Εργαζομένων του ομίλου.
 
Ο κ. Τσουγκρανάς, γνωστοποίησε την ύπαρξη της πρότασης εξαγοράς, κάνοντας λόγο για την άμεση επαναλειτουργία τριών εκ των συνολικά 17 εργοστασίων του ομίλου και την αξιοποίηση του συνόλου της περιουσίας πάνω μάλιστα στη λογική του business plan που είχαν καταθέσει προ χρόνων οι εργαζόμενοι και αφορά σε ένα συνεργατικό μοντέλο λειτουργίας. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη πίεσης από πλευράς του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, αρχικά για την ανακοπή των πλειστηριασμών που βρίσκονται προ των πυλών, σημειώνοντας πως ήδη υπέρ του νέου επενδυτικού σχεδίου έχουν ταχθεί με σχετικά ψηφίσματα ο Δήμος Κομοτηνής, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, το Σωματείο Εργαζομένων της SHELMAN, το τοπικό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Εργατοϋπαλληλικό κέντρο και οι εργαζόμενοι της DIAXON. 

Μάρθα Στογιαντζάκη «Πλειστηριάζω γιατί έτσι πρέπει ή βλέπω τη λογική και το κοινό καλό;» 

Έχουμε τη στήριξη της κοινωνίας και τη στήριξη της κυβέρνησης, η οποία μας έδωσε το περιθώριο της εξάμηνης αναβολής των πλειστηριασμών, ωστόσο θα πρέπει να πάρουν όλοι θέση απέναντι στις εξελίξεις που έχουμε» τόνισε με τη σειρά της η κ. Μάρθα Στογιαντζάκη υπογραμμίζοντας παράλληλα πως την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον πτωχευτικό κώδικα, το μέλλον της ΕΝ.ΚΛΩ. βρίσκεται στα χέρια της συνδίκου πτώχευσης.
 
«Αφεντικό σε αυτή την υπόθεση είναι η σύνδικος, γιατί ο νόμος της επιτρέπει να παίρνει αυτή τις αποφάσεις» τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως « ο νόμος δεν λέει μόνο πλειστηριάζω και δεν κάθομαι καν να συζητήσω μία σοβαρή πρόταση εξαγοράς που δίνει πολλά εκατομμύρια ευρώ και για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και για την αποπληρωμή των πιστωτών». «Με τους πλειστηριασμούς γνωρίζουμε τι γίνεται. Μένουν τα κουφάρια, κανένας δεν έχει δουλειά και ποτέ κανένας εργαζόμενος δεν παίρνει τα χρήματα που του οφείλονται» συνέχισε η ίδια, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της, ξεκινώντας από την ανακοπή των προσεχών πλειστηριασμών της Δευτέρας.
 
«Αν επιτρέψουμε να πάμε σε πλειστηριασμό την Δευτέρα ποιος θα βγει ωφελημένος;» διερωτήθηκε η ίδια υπογραμμίζοντας πως το αίτημα επαναλειτουργίας της ΕΝ.ΚΛΩ. θα πρέπει να γίνει πάνδημο καθώς «υπάρχει μέλλον και για τους εργαζομένους και για την ίδια την επιχειρηματική της λειτουργία».
 
«Καλούνται όλοι να πάρουν θέση. Πλειστηριάζω γιατί έτσι πρέπει ή βλέπω τη λογική και το κοινό καλό; Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν όλοι» συνέχισε η ίδια, εκφράζοντας την ελπίδα πως άμεσα θα υπάρξει κινητοποίηση για την ανακοπή των προγραμματισμένων για τη Δευτέρα πλειστηριασμών που ενδεχομένως θα θέσουν σε κίνδυνο το επενδυτικό σχέδιο που υπάρχει στο τραπέζι της συζήτησης. 

Γιώργος Τσουγκρανάς «Φτάσαμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε αν είναι φερέγγυος ο επενδυτής πριν ανακόψουμε τους πλειστηριασμούς» 

Κλείνοντας ο κ. Τσουγκρανάς απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την φερεγγυότητα του υποψήφιου επενδυτή, επεσήμανε πως «πρωτίστως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ανακοπή των πλειστηριασμών. Φτάσαμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε αν είναι φερέγγυος ο επενδυτής πριν ανακόψουμε τους πλειστηριασμούς». «Βλέπουμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος» τόνισε υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να δούμε τη διαδικασία βήμα βήμα, ξεκινώντας από την διάθεση της κ. Χρονοπούλου να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τον επενδυτή, πριν κρίνουμε την φερεγγυότητά του, η οποία όπως και να ‘χει θα φανεί».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.