Πρωην Εργαζομενοι ΕΝ ΚΛΩ: «Η ΕΝΚΛΩ δεν θα γινει Πειραικη – Πατραικη»

«Είμαστε οι άνεργοι που βλέπουν τους γερανούς αποξήλωσης εργοστασίων να περνούν»

Νέα ανακοίνωση εξέδωσαν χθες, Παρασκευή 4 Αυγούστου οι Πρώην Εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ, σε συνέχεια της τριμερούς συνάντησης που είχαν με το Υπουργείο Εργασίας με θέμα την εξέλιξη των πτωχευτικών διαδικασιών της ΕΝΚΛΩ.
 
Οι εργαζόμενοι καταγράφουν τα όσα συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης μεταξύ εκπροσώπου του Υπουργείου, της συνδίκου πτώχευσης και των ιδίων, τονίζοντας πως είναι διατεθειμένοι να θα στραφούν στην νόμιμη διεκδίκηση των συμφερόντων τους «όσο μακριά και αν φτάνει αυτή η διεκδίκηση», επισημαίνοντας πως οι καθυστερήσεις προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στα συμφέροντα των πιστωτών και των εργαζομένων.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
 
Οι πρώην Εργαζόμενοι της ΕΝ ΚΛΩ ζήτησαν από το Υπουργείο Εργασίας την σύγκλιση τριμερούς συνάντησης (σύνδικος , εργαζόμενοι , Πολιτεία) σχετικά με τις απαράδεκτες καθυστερήσεις που έχουν διαπιστωθεί στην εξέλιξη των πτωχευτικών διαδικασιών της ΕΝΚΛΩ.
 
Οι καθυστερήσεις αυτές προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στα συμφέροντα των πιστωτών – εργαζομένων , καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2016 έχει κατατεθεί επίσημο επενδυτικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένη πρόταση προς εισηγήτρια , σύνδικο και συμβούλιο πιστωτών , που εμπεριέχει με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων , παραγωγική χρήση βιομηχανικών μονάδων της πτωχής εταιρίας μετά από την εξαγορά τους με δημόσιο πλειστηριασμό.
 
Στην τριμερή συνάντηση κατεγράφη ότι:
 
1. Η διαδικασία αποτίμησης της αξίας των ακινήτων (οικόπεδα κτίρια) της πτωχής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς αναμένεται να αποσταλεί τουλάχιστον μία αποτίμηση ακόμα για να προωθηθεί σε κρίση του Πτωχευτικού δικαστηρίου , ενώ άλλες δύο θα προωθηθούν ή έχουν προωθηθεί προς κρίση. Σε σύνολο τριών κρίσιμων εγκαταστάσεων , που είναι αυτές που θα λειτουργήσουν για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου των εργαζομένων , ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΞΙΑΣ. Να σημειωθεί ότι η κατατεθειμένη επενδυτική πρόταση αφορά το σύνολο των εγκαταστάσεων και όχι μόνο τις τρεις.
 
Προβλεπόμενος χρόνος για να φτάσουν τα τρία ακίνητα σε δημόσιο πλειστηριασμό – αρχές 2018- . Όσον αφορά  τον μηχανολογικό εξοπλισμό αυτών, σύμφωνα με την δήλωση της συνδίκου, η αποτίμηση της αξίας αυτού όπως και των υπολοίπων εργοστασίων έχει τελειώσει.
 
Στην εύλογη απορία μας γιατί ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ μετά την πτώχευση δεν έχουμε
ακόμη αποτίμηση αξίας ακινήτων η απάντηση είναι «δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό». Με βάση την παραπάνω δρομολογημένη πορεία εκποιήσεων , παρατηρούμε ότι πωλούνται πρώτα τα μηχανήματα (τα οποία αποδεδειγμένα πλέον θα μπορούσαν να υποστηρίξουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας) και μετά τα ακίνητα . Όπως είναι κατανοητό , οι μόνοι αγοραστές είναι μεταπράτες μηχανολογικού εξοπλισμού όπως και γίνεται μέχρι σήμερα.
 
Αυτή η πρακτική των εκποιήσεων μόνο παραγωγική ανασυγκρότηση δεν λέγεται !!!
 
2.
Όλοι οι παριστάμενοι δικηγόροι των εργαζομένων ανέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας , ότι η προτεινόμενη από την σύνδικο διαδικασία εκποίησης του υπολοίπου της πτωχευτικής περιουσίας εκτός του ότι δεν απαιτείται , θα είναι τόσο χρονοβόρα ώστε δεν θα υπάρχει επενδυτής όταν και άμα τελειώσει (18-24 μήνες).
 
3. Η σύνδικος μας πληροφόρησέ ότι έχει αναφέρει στον επενδυτή να αγοράσει από τον πλειστηριασμό ότι έχει αναγγείλει που αυτή την στιγμή είναι :

  •  Ένα οικόπεδο – κτίριο στην Αυλίδα που ήταν κάποτε αποθήκες logistics της πτωχής κενό εξοπλισμού
  • Τον εξοπλισμό ενός εργοστασίου στην Σκύδρα (χωρίς το οικόπεδο και το κτίριο)
  • Μέρος εξοπλισμού ενός εργοστασίου στην Θεσσαλονίκη που έχει ήδη «κανιβαλιστεί» από συνεχείς εκποιήσεις

4. Είναι προφανές ότι η όλη παραπάνω διαδικασία δεν αναφέρεται σε επενδυτές αλλά σε εμπόρους μεταχειρισμένων.
 
5. Οι εργαζόμενοι έθεσαν υπ’ όψιν της πολιτείας ότι αυτή τακτική εκποιήσεων εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε.Α καθώς δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ η πτώχευση (βλέπε Πειραϊκή Πατραϊκή) . Η θέση της συνδίκου σχετικά με το θέμα αυτό ήταν ότι ευθύνεται η Κυβέρνηση που έπαυσε τους πλειστηριασμούς επί εξάμηνο . Για τα τρία τουλάχιστον χρόνια καθυστέρησης στην αποτίμηση άραγε ποιος φταίει και ποιος το ελέγχει αυτό;
 
6. Τέλος η σύνδικος δεσμεύθηκε ότι οι επόμενες εκποιήσεις –των τριών κρίσιμων εγκαταστάσεων «θα μεριμνήσει» ώστε να πλειστηριαστούν ταυτόχρονα οικόπεδο κτίριο και εξοπλισμός. Δεν μας είπε την ημερομηνία αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
 
Συμπέρασμα:

Εμείς όλα αυτά τα γνωρίζαμε γιατί είμαστε  «οι άνεργοι που βλέπουν τους γερανούς αποξήλωσης εργοστασίων να περνούν» . Χαιρόμαστε που τα άκουσε και η Πολιτεία ώστε να μην χαρακτηριζόμαστε γραφικοί . Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της καθώς βλάπτονται ήδη τα συμφέροντα του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου.
 
Ελπίζουμε να έχει γίνει κατανοητό ότι εξαγγελίες «Δίκαιη Ανάπτυξη», «Παραγωγική Ανασυγκρότηση», «Επενδύσεις» , «Αξιοπρεπής εργασία» , «μείωση ανεργίας» αποτελούν κενό γράμμα με βάση την εξέλιξη της υπόθεσης ΕΝ ΚΛΩ.
 
Εμείς από την πλευρά μας έχουμε πλέον καταλάβει ότι αφού όσον αφορά τις πτωχεύσεις κυριαρχεί η αντίληψη του «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» οπότε θα στραφούμε στην νόμιμη διεκδίκηση των συμφερόντων μας όσο μακριά και αν φτάνει αυτή η διεκδίκηση . Αν νομίζουν κάποιοι ότι θα μας εξαντλήσουν και θα τα παρατήσουμε τότε δεν ξέρουν τι σημαίνει εργαζόμενος ΕΝ ΚΛΩ .
 
Η ΕΝ ΚΛΩ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ . 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.