Προγραμματα για οικειοθελη αποχωρηση των εργαζομενων

Στην Αθήνα βρέθηκαν εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» την Παρασκευή 22 Μάη. Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ κ. Τσαραμπουλίδη, στη συνέχεια με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ Βατίστα και τέλος στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την υφυπουργό κ. Καλαντζάκου.

Δια του εκπροσώπου της κ. Τσαραμπουλίδη έγιναν γνωστές οι προτάσεις της ΓΣΕΕ που αφορούν στο μέλλον των εργαζομένων στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και αφορούν προγράμματα, τις οποίες ανακοίνωσε και η υφυπουργός κ. Καλαντζάκου λίγο αργότερα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα δεδουλευμένα, ο κ. Τσαραμπουλίδης ζήτησε την υποχώρηση των εργαζομένων και τη λύση της επίσχεσης εργασίας εφόσον η εταιρεία δεν έχει λεφτά να τους πληρώσει. Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πήραν 2000 ευρώ επίδομα μέσω ΛΑΕΚ οπότε ας υποχωρήσουν. Ζήτησε δε από τους εργαζόμενους να γυρίσουν στην εργασία τους.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας κ. Βατίστας ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και με τη σειρά του δήλωσε ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει και ότι πρέπει να λύσουν οι εργαζόμενοι την επίσχεση και να πάνε για εργασία.

Συνάντηση με Καλαντζάκου

Σχετικά με τα προγράμματα που ανακοίνωσε η κ. Καλαντζάκου, το ένα αφορά στους εργαζόμενους πάνω από 50 χρόνων με 7.500 ένσημα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μία σκέψη να μειωθεί η ηλικία κατά ένα έτος. Πρόκειται για το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα και όσοι το προτιμήσουν θα εργαστούν τρία χρόνια στους δήμους και ένα πρόγραμμα μέσω ΟΑΕΔ για μετατροπή του επιδόματος ανεργίας για όσους είναι κοντά στη σύνταξη των οποίων θα καλυφθούν τα ένσημα μέχρι τη σύνταξη. Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως σε εργαζόμενους που δεν καλύπτονται με τα πέντε χρόνια και θέλουν κάποιο περισσότερο χρόνο. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα αναφέρει τρία χρόνια στους δήμους και πέντε χρόνια στις δημοτικές επιχειρήσεις. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιδρά το Σωματείο της Νάουσας γιατί οι εργαζόμενοί του είναι μικρότερης ηλικίας.

Το μέτρο για μικρότερης ηλικίας των 50 η υπουργός έδειξε το δρόμο της απασχόλησης σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τρία χρόνια ή εργασία επιδοτούμενη σε ιδιώτες για τρία χρόνια με 36 ευρώ την ημέρα και ένα χρόνο από τον εργοδότη.

Συγκεκριμένα, όλα αυτά τα προγράμματα δεν μπορούν να ισχύσουν στους εργαζόμενους των Κλωστηρίων της ΒΙΠΕ Κομοτηνής εφόσον δεν υπάρχει μείωση θέσεων, εν αντιθέσει πρέπει να αναπληρωθούν οι θέσεις.

Πέρα όμως από αυτά, υπάρχουν και γενικότερα θέματα τα οποία τέθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων. Για παράδειγμα, στα Κλωστήρια οι εργαζόμενοι εργάζονταν τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, οπότε είναι τραγελαφικό να ζητούν από τους εργαζόμενους να χαρίσουν τα δεδουλευμένα αυτών των μηνών και να λήξουν την επίσχεσή τους.

Να σημειωθεί δε ότι όλα αυτά απλά ανακοινώθηκαν και τίποτα δεν δόθηκε γραπτώς, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση Εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.

Προχωρά το θέμα με την Εμπορική

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων ειπώθηκε ότι το θέμα της χρηματοδότησης από την Εμπορική έχει ξεκολλήσει. Την Παρασκευή από την Τράπεζα δόθηκε προφορική υπόσχεση ότι το θέμα της χρηματοδότησης θα προχωρήσει και αναμένονταν να υπάρξει και γραπτή διαβεβαίωση. Βεβαίως όμως, για να γίνει αυτό, υπάρχουν οι προϋποθέσεις πρώτον να συναινέσουν οι εργαζόμενοι για τα προγράμματα, δεύτερον να ξεκινήσουν τα εργοστάσια να δουλεύουν, κάτι που οι εργαζόμενοι θεωρούν δύσκολο γιατί, εκτός από τη Φάνκο, που σταμάτησε την επίσχεση, κανείς εργαζόμενος δεν συμφωνεί να επιστρέψει στην εργασία του χωρίς να πληρωθεί τα δεδουλευμένα.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.