Προγραμμα περισυλλογης και αποτεφρωσης νεκρων ζωων στην ΑΜΘ

Για βοοειδή, αιγοπρόβατα και κάθε είδους πτωμάτων ζώων σε οδούς

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ  με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι από τις 5 Ιουλίου  άρχισε και πάλι στην Περιφέρεια, το πρόγραμμα περισυλλογής και αποτέφρωσης νεκρών ζώων καθώς και κατασχεθέντων προϊόντων.
 
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία έτη από την υπογραφή της σύμβασης, ήτοι μέχρι τις 4 Ιουλίου 2022 και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.500.000 ευρώ.
 
Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει καθοριστικά  αφενός στην ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος για τις Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες (ΜΣΕ) και στην βελτίωση του υγειονομικού καθεστώτος της χώρας, αφετέρου στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, της Υγείας των ζώων και του Περιβάλλοντος.
 
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει: 

  1. Περισυλλογή και διαχείριση  πτωμάτων βοοειδών και αιγοπροβάτων που βρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
  2. Περισυλλογή και διαχείριση, πτωμάτων κάθε είδους και όλων των ηλικιών των ζώων που δεν έχουν ιδιοκτήτη και βρίσκονται νεκρά στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο, σε Δημόσιες ή και Δημοτικές εκτάσεις
  3. Περισυλλογή και διαχείριση προϊόντων ή  υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης που έχουν κατασχεθεί από τις αρμόδιες Περιφερειακές Αρχές και δεν έχει ανευρεθεί ο κάτοχος τους

Τρόπος υλοποίησης του προγράμματος 

Οι κτηνοτρόφοι που έχουν νεκρά βοοειδή ή αιγοπρόβατα   επικοινωνούν με την υπεύθυνη εταιρεία  μέσω του τηλεφωνικού  κέντρου ως εξής: 

  • ΔΡΑΜΑ-ΚΑΒΑΛΑ-ΕΒΡΟΣ: τηλ: 2108960100 , Υπεύθυνη Εταιρεία KAFSIS-ΚΡΕΚΑ
  • ΞΑΝΘΗ-ΡΟΔΟΠΗ:  τηλ 2541600500(εσωτ. 5), υπεύθυνη εταιρεία, Α. Παπαδόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε, 

Στα βοοειδή ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών και  στα Αιγοπρόβατα  άνω των 18 μηνών  διενεργείται δειγματοληψία εγκεφαλικού ιστού για τις Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες (ΜΣΕ).
 
Η περισυλλογή των νεκρών ζώων και προϊόντων, γίνεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας,  εντός 24 ωρών (ζώα από τα οποία πρέπει να ληφθεί δείγμα) και εντός 48 ωρών το αργότερο στις υπόλοιπες περιπτώσεις ενώ υποχρέωση του αναδόχου είναι να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση του εξοπλισμού, των οχημάτων μεταφοράς και του προσωπικού) πριν και μετά την είσοδο ή έξοδο από την εκμετάλλευση, για την αποτροπή διασποράς λοιμωδών νοσημάτων.
 
Παράλληλα προς αποτροπή μετάδοσης νοσημάτων συνιστάται οι κτηνοτρόφοι να δημιουργήσουν στην εγκατάστασή τους  ένα χώρο παραλαβής νεκρών ζώων και το όχημα της εταιρείας περισυλλογής να μην εισέρχεται στον κυρίως χώρο της  σταυλικής εγκατάστασης.
 
Επισημαίνεται ότι τα νεκρά βοοειδή και Αιγοπρόβατα θα πρέπει να φέρουν σήμανση (Ενώτιο ή ηλ. βώλο). Ειδικά τα νεκρά βοοειδή, θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα και στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων του ΥΠΑΑΤ (ΟΠΣ-Κ).
 
Επιπλέον η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ τονίζει πως προς τους κτηνοτρόφους πως όταν  υπάρχει υπόνοια ύπαρξης σοβαρού μεταδοτικού νοσήματος, πρέπει να ειδοποιείται  άμεσα η Κτηνιατρική Αρχή.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι δεν  επιβαρύνονται με καμία δαπάνη μεταφοράς ή αποτέφρωσης, αφού όλα τα έξοδα καλύπτονται από το πρόγραμμα.
Η περισυλλογή και η μεταφορά  των νεκρών ζώων, που είναι αντικείμενο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, θα γίνεται μετά την επίσκεψη των αρμοδίων ελεγκτών και την εκτίμηση της ζημιάς.
 
Κατά την περισυλλογή ο κτηνοτρόφος παραδίδει στον ανάδοχο το διαβατήριο του ζώου(βοοειδές) ή συμπληρωμένο απόσπασμα  του μητρώου της εκμετάλλευσης στην περίπτωση περισυλλογής αιγοπροβάτων. 
 
Όταν πρόκειται να περισυλλεγούν νεκρά ζώα ή προϊόντα χωρίς ιδιοκτήτη η περισυλλογή θα πραγματοποιείται μόνο μετά από εντολή της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής.
 
Info
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στα τηλέφωνα 2521351221(Δράμα, 2513503420 (Καβάλα), 2541350372 (Ξάνθη), 2531350458 (Ροδόπη), 2551357190 (Έβρος-Αλεξανδρούπολη), 2552027946 (Έβρος – Ορεστιάδα) και με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.