Προγραμμα ενισχυσης αποκλειστικα για την εστιαση ζητουν Σωματεια της ΑΜΘ

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Την εκπόνηση ειδικού προγράμματος στήριξης που θα απευθύνεται αποκλειστικά στην εστίαση ζητούν Σωματεία του κλάδου από την ΑΜΘ με επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ. 10 συνολικά σωματεία και από τις 5 Π.Ε. της περιφέρειας μας υπογράφουν την επιστολή τονίζοντας πως «η δαμόκλειος σπάθη των λουκέτων στις επιχειρήσεις του κλάδου επικρέμεται απειλητικά πάνω από τα καταστήματα και τους εργαζομένους μας».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Τα περιοριστικά μέτρα από τον Μάρτιο του 2020, τείνουν πλέον να αναφέρονται διαρκώς και αποκλειστικά στον Κλάδο της Εστίασης.  Για ολόκληρο το οικονομικό έτος 2020 ο κλάδος μας μετρά ήδη ένα εξάμηνο ΜΗ λειτουργίας των καταστημάτων του.

Γνωρίζετε ότι ο κλάδος της εστίασης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες πανελλαδικά (330.000 εργαζόμενοι συν 100.000 συνβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας),  και αναλογικά το ίδιο ισχύει και για την δική μας Περιφέρεια. Αποτελεί κλάδο ο οποίος λειτουργεί ως οικονομικός πολλαπλασιαστής καθώς ενισχύει παράλληλα τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα και έχει ουσιαστική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας και τη στήριξη του πολιτισμού.

Η περιοχή μας δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να επιδείξει, που να λειτουργεί εξισορροπητικά στην απώλεια εισοδημάτων από τα καταστήματα εστίασης. Δεν υπάρχει τουρισμός με κλειστά σύνορα, τα Πανεπιστήμια πλέον λειτουργούν με τηλεκατάρτιση, πολιτιστικές ή και άλλες δράσεις ενίσχυσης του τοπικού εισοδήματος (όπως πχ η Λευκή Νύχτα, γιορτές Παλαιάς Πόλης, Οινογνωσία, κτλ.) έχουν μπει στον πάγο. Τα αποτελέσματα και του δεύτερου lockdown στην εστίαση αναμένονται πλέον ολέθρια για την τοπική οικονομία και η δαμόκλειος σπάθη των λουκέτων στις επιχειρήσεις του κλάδου επικρέμεται απειλητικά πάνω από τα καταστήματα και τους εργαζομένους μας.

Δεν σας περιγράφουμε ένα δυστοπικό σενάριο από κάποια ταινία αλλά μία ζοφερή πραγματικότητα που τείνει να παγιωθεί και να οδηγήσει στην εξαφάνιση χιλιάδες επαγγελματίες και στον οικονομικό μαρασμό και την φτωχοποίηση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως εξετάσετε άμεσα την εκπόνηση ενός προγράμματος ενίσχυσης αποκλειστικά και μόνο για την εστίαση μια που πλέον τίθεται σοβαρό ζήτημα επιβίωσης των επιχειρήσεων του κλάδου και των εργαζόμενων τους.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περεταίρω διευκρίνιση».

Την επιστολή υπογράφουν τα:

Σωματείο Ζυθεστιατόρων & Γαλακτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας
Σωματείο Καφεποτοπωλών  Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας
Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Έβρου
Σωματείο Ζυθεστιατόρων Νομού Δράμας
Σωματείο Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Νομού Δράμας
Σωματείο Ψητοπωλών Νομού Δράμας
Σωματείο Επαγγελμάτων με Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νομού Ξάνθης
Σωματείο Καφέ Μπαρ Νομού Ξάνθης
Σωματείο Καφεζυθοπωλών Νομού Καβάλας
Σωματείο Εστιατόρων Νομού Καβάλας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.