Προγραμμα ενεργειακης αποκαταστασης κτιριων
Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα μέσα από δημοσιεύματα του εθνικού και του περιφερειακού τύπου για το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα θα συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, που αποτελεί μέρος του ΕΣΠΑ.
Ενδεικτικές ενεργειακές παρεμβάσεις μπορεί να θεωρηθούν η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέας τεχνολογίας διπλά τζάμια, η θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας και της στέγης, η αντικατάσταση του καυστήρα, αλλά και η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» το συνολικό ύψος της δημόσιας δαπάνης αναμένεται να φτάσει τα 400 εκ. ευρώ. Διχογνωμία υπάρχει αναφορικά με την παλαιότητα των επιλέξιμων για να ενταχθούν στο πρόγραμμα κτιρίων καθώς η εφημερίδα κάνει λόγο για κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1983 και κάποια άλλα δημοσιεύματα μιλούν για κτίρια πριν το ʼ80.
Αναφέρεται επίσης πως μονοκατοικίες μέσω του ιδιοκτήτη και πολυκατοικίες μέσω του διαχειριστή θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής αποκατάστασης με την επιδότηση να φτάνει στο μισό των εξόδων, ανάλογα με την εργασία που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες.
Τα σενάρια είναι πολλά μέχρι να ξεκαθαρίσει το υπουργείο ποια θα είναι τα κριτήρια και ποια η διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος για την οποία υπόσχονται πως θα είναι απλή. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Aνάπτυξης Kωστή Mουσουρούλη για τις εργασίες δεν θα απαιτείται πολεοδομική άδεια. Το «ενεργειακό ρετουσάρισμα» των κτιρίων έρχεται σε μια περίοδο που γίνεται εκτενώς λόγος για το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα δίνεται από ειδικούς επιθεωρητές.
Σε αναζήτηση φόρμουλας
Ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ Θράκης Αργύρης Πλέσιας εκτιμά ότι «το υπουργείο βρίσκεται σε αναζήτηση φόρμουλας για την εφαρμογή του προγράμματος, στην κατεύθυνση του να επιδοτηθούν δράσεις που κάνουν ενεργειακά καλύτερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον τα κτίρια. Η τεχνολογία και οι γνώσεις εξελίσσονται και καλό είναι να τεθούν τέτοιας μορφής διαδικασίες στα υφιστάμενα κτίρια. Πιστεύω πως αυτές οι δράσεις θʼ αφορούν όλα τα κτίρια που δεν είναι συμβατά προς τις συγκεκριμένες τεχνολογίες. Δε νομίζω πως θα πρέπει να μπουν χρονικοί ορίζοντες» ανέφερε ο κ. Πλέσιας σε σχέση με τα σενάρια της ηλικίας των κτιρίων που θα επιδοτηθούν. Ανέφερε πως το ΤΕΕ από την πλευρά του επισημαίνει τη διάσταση της ασφάλειας των κατασκευών. «Οι παλιότερες κατασκευές μας έχουν μειωμένη ασφάλεια έναντι σεισμού. Ενδεχόμενα, μια πιο σύνθετη πρόταση θα είχε να κάνει με το συνδυασμό των ενεργειακών αναβαθμίσεων με αναβαθμίσεις στατικής επάρκειας των κατασκευών.
Όταν κάνουμε παρέμβαση σʼ ένα υφιστάμενο κτίριο δημιουργούμε επεμβάσεις, κάποιες ζημιές, προκειμένου να βάλουμε τα νέα υλικά. Ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε και ορισμένες κινήσεις ισχυροποίησης αυτών των κατασκευών.
Η πολιτεία θα έπρεπε να τα δει μαζί και μάλιστα αυτή την περίοδο που συζητείται ο κανονισμός επεμβάσεων που θα θεσμοθετηθεί σαν κανονισμός του κράτους είναι πιο εύκολη η συνολική επέμβαση σε παλιότερα κτίρια. Έχουμε μια αλλαγή του νομικού πλούτου της χώρας με μια ταχύτητα της τάξης του 10 ή 12% ανά δεκαετία, άρα αν περιμένουμε να κάνουμε σύγχρονα κτίρια θα χρειαστούμε 8 με 9 δεκαετίες».
Ασφάλεια – αντισεισμική
θωράκιση
Για το αν το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας θα φέρει πιο κοντά τη χώρα μας στα ελληνικά δεδομένα, ο κ. Πλέσιας μετέφερε, συνδέοντας το θέμα και με την αντισεισμική θωράκιση. «Αναφορικά με την ασφάλεια των κτιρίων, κυρίως έναντι σεισμικών δράσεων, η ελληνική αντισεισμική τεχνολογία είναι πολύ πιο προηγμένη από την ευρωπαϊκή. Είμαστε σεισμογενής χώρα, άρα εξ αντικειμένου βρισκόμαστε στην αιχμή του δόρατος. Αναφορικά με την ενεργειακή προστασία και αναβάθμιση θα φτάσουμε στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους με παρόμοιες ενέργειες, αλλά θεωρώ ότι πρέπει νʼ αυξήσουμε παράλληλα τις δράσεις παραγωγής περιβαλλοντικής συνείδησης στον μέσο πολίτη».
Σαφώς και είναι πλεονέκτημα για τον όποιον ιδιοκτήτη η ανακαίνιση του κτιρίου του μέσα από το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας πλην όμως είναι καλό σταδιακά να δούμε το μέτρο σαν μια ασπίδα προστασίας του περιβάλλοντος μια και στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω στον τομέα της συνειδητοποίησης. «Περισσότερο πάσχουμε σε επίπεδο συνείδησης. Ένα απλό παράδειγμα: βγαίνουμε από ένα δωμάτιο κι αντί να κλείσουμε το διακόπτη αφήνουμε την λάμπα αναμμένη. Όταν φεύγουμε από το γραφείο μας θα πρέπει να κλείνουμε το air condition γιατί αν εξακολουθεί να καίει θα λειτουργεί άσκοπα σε 24ωρη βάση.
Θα πρέπει να βάλουμε τα παιδιά σʼ ένα κύκλο παιχνιδιού, με το να μαζεύουμε τα σκουπίδια, να κάνουμε ανακύκλωση, να κλείνουμε τα φώτα. Μέσα από το παιχνίδι θα προκύψει η συνείδηση το να πετύχουμε η γη μας να γίνει πράσινη. Τα αποτελέσματα αυτού του «παιχνιδιού» θα φανούν στο μέλλον».
Κριτήρια συμμετοχής
Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει σε σχέση με το πρόγραμμα έχει να κάνει με τα κριτήρια που θα πρέπει να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης για τους ενδιαφερόμενους να ωφεληθούν του προγράμματος. Ο κ. Πλέσιας είπε ότι το θέμα των κριτηρίων ανακινεί ένα από τα πολλαπλά προβλήματα μιας παρόμοιας απόφασης και θέτει κάποια ερωτήματα. «Θα πρέπει να προηγηθούν τα παλαιότερα σπίτια που είναι σε δυσμενέστερη θέση, αυτά που θα κοστίσουν λιγότερο; Θα πρέπει να ενισχυθούν οι προτάσεις με κοινωνικά κριτήρια, με την έννοια οι φτωχότεροι πρέπει να βοηθηθούν κατά προτεραιότητα;
Όλα αυτά μπορούν νʼ αποτελέσουν κριτήρια και να καθορίσουν αποφάσεις». Ίσως θα μπορούσε να είναι κριτήριο το να είναι η πρώτη και η μόνη κατοικία μιας οικογένειας ή ενός ατόμου, όπως και η φορολογική δήλωση. «Ίσως είναι εύλογο αυτός που έχει μία και μόνη κατοικία και μάλιστα 35ετίας και δεν βλέπει ούτε στην άκρη του τούνελ το φως για νʼ αλλάξει σπίτι να τού πληρωθεί η ανακαίνιση αντί να επιδοτηθεί με κάποιο ποσό έναντι του μεγαλογιατρού, του μεγαλομηχανικού και του μεγαλοδικηγόρου.
Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει παράμετρος κριτηρίων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, γιʼ αυτό και τα διάφορα μέτρα πρέπει να προκύπτουν κατόπιν μελέτης. Απαιτείται μεγαλύτερη προετοιμασία για το κάθε μέτρο. Ας ευχηθούμε να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις.
Ως ΤΕΕ γνωρίζουμε ότι μέσα από τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται υπάρχουν κάποιοι που θίγονται και κάποιοι που ευνοούνται. Δεν είναι εφικτό να πάρουμε αποφάσεις που να καλύπτουν όλους τους πολίτες. Το ζήτημα είναι να θιγούν κάποιοι με δίκαιο τρόπο και να είναι κατανοητό το γιατί θίγονται» είπε ο Α. Πλέσιας.
Έβαλε στη συνέχεια μια άλλη παράμετρο που συνδέεται με τα κονδύλια. «Γενικώς αναζητούνται κονδύλια για να ενταχθούν σε κοινοτικά προγράμματα τα οποία δεν απαιτούν κρατική συμμετοχή. Πρόκειται για μια δράση που είναι συμμετοχή Ε.Ε. και ιδιωτών. Άρα είναι λογικό να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία και στην προσπάθεια της επιτάχυνσης ίσως ληφθούν αποφάσεις που χρειαζόντουσαν περισσότερη μελέτη» παρατήρησε, δίνοντας μια διάσταση σημαντική για τη δίκαιη εφαρμογή του μέτρου.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
