Προετοιμαζονται για την υποχρεωτικη διαμεσολαβηση οι δικηγοροι της Ροδοπης

Ελάχιστοι ακόμα οι διαμεσολαβητές στον νομό - Από το Σεπτέμβριο γίνεται υποχρεωτική σε συγκεκριμένες υποθέσεις

Τα θέματα που εγείρονται από την θέσπιση της υποχρεωτικότητας, σε συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, του θεσμού της διαμεσολάβησης για διαφορές ιδιωτικού δικαίου, η οποία μπαίνει σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2018, συζητήθηκαν στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση-Βήματα προόδου στην πολιτική δίκη;» που πραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης το πρωί του Σαββάτου 21 Απριλίου  στην  αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

 
Η διαμεσολάβηση είναι ένας τρόπος εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, ο οποίος θεσπίστηκε με τον νόμο 3898/2010, με ρητό στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν εύκολα με εξωδικαστικό τρόπο.
 
Μέχρι τώρα, μέσα από την διαμεσολάβηση επιλύονται διαφορές ιδιωτικού δικαίου για τις οποίες τα μέρη έχουν εξουσία διάθεσης του αντικειμένου της διαφοράς. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η πλειοψηφία των διαφορών των ιδιωτών (π.χ. περιουσιακές, εμπορικές, μισθωτικές, κληρονομικές, μέρος των οικογενειακών διαφορών κλπ.).
 
Δεν συμπεριλαμβάνονται οι διαφορές δημοσίου δικαίου (π.χ. φορολογικές διαφορές ) ή διαφορές ιδιωτικού δικαίου που απαιτούν την έκδοση δικαστικής απόφασης (π.χ. διαζύγιο).
 
Παρόλα αυτά το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον νόμο 4521/2018 θέσπισε την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, κάτι που σημαίνει πως σε κάποιες κατηγορίες διαφορών, πριν φτάσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμμετέχουν στην διαδικασία της διαμεσολάβησης, και αν δεν βρεθεί λύση, τότε θα «τα πούνε» στις αίθουσες των δικαστηρίων. 

Σκεπτικός απέναντι στην υποχρεωτικότητα ο δικηγορικός κόσμος 

Ο δικηγορικός κόσμος είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη θέσπιση της υποχρεωτικότητας, πριν την ψήφιση του νόμου, σημείωσε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, η οποία τόνισε πως οι ενστάσεις τους επικεντρώνονται όχι στον ίδιο το θεσμό αλλά την υποχρεωτικότητά του.
 
Παρόλο που δεν απετράπη η ψήφιση του νόμου, εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτικότητα κάποιοι από τους τομείς που ήταν στο αρχικό σχέδιο, όπως οι εργατικές υποθέσεις.
 
Η υποχρεωτικότητα, σημείωσε η κ. Χατζηαντωνίου, αποκλίνει από τα Ευρωπαϊκά νομοθετικά πρότυπα, μιας και πουθενά στην Ευρώπη δεν είναι υποχρεωτική η προσφυγή σε διαμεσολάβηση.
 
Παρόλα αυτά πραγματοποιούν αυτές τις εκδηλώσεις, μιας και από το Σεπτέμβριο πολλές υποθέσεις αστικής και εμπορικής φύσεως θα πηγαίνουν κατευθείαν στη διαμεσολάβηση.
 
 

Αναζητώντας τη χρυσή τομή 

Στα δικονομικά ζητήματα που υπάρχουν από την υποχρεωτική προδικασία διαμεσολάβησης αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Δ.Ν., Επίκουρος Καθηγητής Τομέα Ιδιωτικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΔΠΘ, ο οποίος σημείωσε πως ο νόμος 4521/2018 αποτελεί ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο, που προσπαθεί να καταστήσει υποχρεωτικό έναν θεσμό πολύ διαδεδομένο, πολύ αποδεκτό και χρήσιμο στην εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς.
 
Αυτό εγείρει διάφορα ερμηνευτικά ζητήματα, με το νόμο να κινείται πιθανότατα προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς βέβαια να αποφεύγει τις ατέλειες τις οποίες ανέδειξε ο ίδιος στην ομιλία του. 

Λίγοι οι διαμεσολαβητές στην Κομοτηνή 

Για την πρακτική της διαμεσολάβησης και το ρόλο του δικηγόρου σε αυτή μίλησε η κ. Εύη Αυλογιάρη, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Διευθύντρια Κατάρτισης το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης (ΙΝ.ΚΑ.Δ.Α.), πρόεδρος ADR Hellenic Center, που σημείωσε ότι είναι σημαντικό πως η Θράκη έχει ένα από τα πέντε κέντρα εκπαίδευσης στη χώρα, ώστε όλοι οι δικηγόροι της περιοχής να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη βασική εκπαίδευση διαμεσολάβησης.
 
Μάλιστα στην Αλεξανδρούπολη πάνω από τα μισά μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου έχουν εκπαιδευτεί στη διαμεσολάβηση, όμως στην Κομοτηνή παραμένουν λίγοι, κάτι που η ίδια θεωρεί πως αποτελεί έλλειψη, μιας από το Σεπτέμβριο θα χρειαστούν πάρα πολλοί διαμεσολαβητές, που δεν θα υπάρχουν και θα πρέπει να έρχονται από διπλανούς συλλόγους.
 
Όσο για της συμμετοχή του δικηγόρου στη διαδικασία, σημείωσε, είναι πολύ σημαντική, μιας και ο πολίτης που έχει το οποιοδήποτε πρόβλημα, θα απευθυνθεί πρωτίστως στο δικηγόρο του, που θα τον συμβουλέψει, θα του προτείνει τη διαδικασία της διαμεσολάβησης και θα τον συνεπικουρήσει εκεί.
 
Όπως λοιπόν ο δικηγόρος προσέρχεται στα δικαστήρια, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του πελάτη του, θα κάνει το ίδιο στη διαμεσολάβηση, αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο, για τον οποίο χρειάζεται μια εξειδικευμένη εκπαίδευση.
 
Πλέον στη διαμεσολάβηση υπάγονται υποχρεωτικά υποθέσεις που αφορούν το γειτονικό δίκαιο και τα κοινόχρηστα, ατυχήματα από οχήματα, αστική ιατρική ευθύνη, χρηματιστηριακά και πνευματικά δικαιώματα.
 
Αυτό σημαίνει πως ο δικηγόρος του πολίτη που θέλει να καταθέσει αγωγή για αυτά τα θέματα, θα πρέπει να ενημερώσει τον πελάτη του, να βρει διαμεσολαβητή και να προσπαθήσουν να τα βρουν πριν πάνε στο δικαστήριο.
 
Αν δεν γίνει αυτή η διαδικασία, η αγωγή θα απορριφθεί. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι δικηγόροι, αλλά και οι πολίτες, να αγκαλιάσουν και να μάθουν τον θεσμό, γιατί θα έχουν πολλά οφέλη, μιας και η κ. Αυλογιάρη θεωρεί πως κάποια πράγματα είναι καλύτερα να τα λύνουν μεταξύ τους.
 
Άλλωστε ο διαμεσολαβητής δεν βγάζει απόφαση, ούτε κρίνει, αλλά βοηθά τα μέρη, μαζί με τους δικηγόρους, να διαπραγματευτούν ώστε να έρθουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση ώστε να τα βρουν, και αν δεν μπορέσουν θα συνεχίσουν στα δικαστήρια.
 
Τέλος επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η όλη διαδικασία είναι εμπιστευτική, βοηθώντας ώστε να βρεθεί λύση.
 
 

Ενθαρρυντικά στοιχεία στη διαμεσολάβηση 

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης, παρόλο που έχει ξεκινήσει δειλά, έχει να επιδείξει ενθαρρυντικά ποιοτικά στοιχεία, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας ακόμα και σε σημαντικές, πολλές φορές έντονες, συγκρούσεις, ακόμα και τις οικογενειακές διαφορές, σημείωσε ο κ. Δημήτρης Μάντζος, Δικηγόρος Αθηνών, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής Υπ. Δ.Ν. εκτελεστικός γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ.
 
«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος αλλά και οι επιχειρήσεις να εκπαιδεύονται στη χρήση της διαμεσολάβησης, αλλά και να περιλάβουν ρήτρες διαμεσολάβησης στις συμβάσεις και τις συμφωνίες τους» τόνισε, σημειώνοντας πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πολλά να κερδίσουν από την εφαρμογή του θεσμού κυρίως σε χρόνο και σε χρήμα.
 
Ο θεσμός έχει διπλή ευεργετική συνέπεια, μιας και είναι ένας κοινωνικός θεσμός του πολίτη και της επιχείρησης, ένα εργαλεία που δίνει τη δυνατότητα να λύνουν τις διαφορές, αλλά παράλληλα αποσυμφορεί σε καθοριστικό βαθμό τα δικαστήρια. 

Νέα εποχή για τη διαμεσολάβηση 

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, Δικηγόρος Αθηνών, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, ο οποίος τόνισε πως η διαμεσολάβηση με την υποχρεωτικότητα μπαίνει σε μια νέα εποχή.
 
Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς συμπολίτες μας να την γνωρίσουν, μέσα από την υποχρεωτικότητα απόπειρας επίλυσης κάποιας διαφοράς μέσω της διαδικασίας διαμεσολάβησης.
 
«Εμείς οι άνθρωποι της οικογένειας της διαμεσολάβησης πιστεύουμε πολύ σε αυτό το θεσμό, πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα κατακτήσει τους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις» σημείωσε, γιατί θα βρουν ένα σύντομο τρόπο απλό, χωρίς έξοδα, άμεσο, ώστε να λύνουν πολιτισμένα τις διαφορές τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.