Προετοιμαζεται ο ΣΥΝ για το συνεδριο του Δεκεμβρη

Ευρεία συζήτηση επί των θέσεων της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ ενόψει του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή στελεχών του ΣΥΝ από τη Ροδόπη. Τις θέσεις μετέφεραν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και ο Άγγελος Μανταδάκης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Σχηματίστηκε Εφορευτική Επιτροπή, η οποία θα διενεργήσει την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων από τη Ροδόπη στο 4ο τακτικό συνέδριο του ΣΥΝ. Μέχρι στιγμής εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν ως αντιπρόσωποι ο πρώην βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος συμμετέχει ex officio ως μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, η Σοφία Γερασίμου, ο Τάκης Χαρίτος, ο Σταύρος Τσάγκος και ο Απόστολος Κουτάβας.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ για τη Ροδόπη κ. Μουσταφά πριν την έναρξη της συζήτησης εξήγησε τα της διαδικασίας, που ακολουθείται σε όλες τις νομαρχιακές της χώρας: «Έχουν κυκλοφορήσει οι θέσεις της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής για το συνέδριο του ΣΥΝ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 12 Δεκεμβρίου. Σήμερα θα παρουσιαστούν από τους δύο συντρόφους και θα ακολουθήσει μια εκτενής συζήτηση με τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΝ». Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ανά 15 μέλη θα υπάρχει ένας αντιπρόσωπος.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ βρέθηκε στην Κομοτηνή με τον Άγγελο Μανταδάκη, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών συζητήσεων που διεξάγονται από τις αρχές Νοεμβρίου στο κόμμα. «Χαρακτηρίζονται από ένα πλούσιο προβληματισμό, διάλογο, ανταλλαγή απόψεων – θέσεων. Θεωρώ ότι είναι πολύ εποικοδομητικές και θα οδηγηθούμε σ’ ένα πολύ γόνιμο και ουσιαστικό συνέδριο. Προσδοκούμε ότι ο ΣΥΝ θα βγει πιο ισχυρός, πιο ενωμένος από αυτό το συνέδριο με πιο ισχυρή ριζοσπαστική αριστερή κατεύθυνση και προσανατολισμό. Θεωρούμε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΝ θα μπορέσει ν’ ανακάμψει πολιτικά, όπως και ν’ αυξηθεί η επιρροή του στον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα να παίξει ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας σε όφελος των εργαζομένων, του κόσμου της εργασίας, που πλήττεται πολύ έντονα από τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία δυστυχώς συνεχίζει τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της κυβέρνησης του κ. Σημίτη».

Ο κ. Λαφαζάνης εκτιμά ότι ο ΣΥΝ έχει τις δυνατότητες για να διαδραματίσει ουσιαστικότερο ρόλο στην ελληνική πολιτική ζωή, με δεδομένο ότι οι πολίτες με τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα χρειάζονται μια σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά.

Για την υποψηφιότητα Κωνσταντόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Λαφαζάνης σχολίασε ότι δε θεωρεί επίκαιρη την προεδρολογία. «Η μελλοντολογία γύρω από τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι μόνο άκαιρη αλλά και άκρως αποπροσανατολιστική. Το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον ελληνικό λαό είναι ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αντίθετα, τον απασχολούν πολύ έντονα άλλα προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια που καλπάζει, η ανεργία που έγινε εφιαλτική στη χώρα μας, οι διευρυνόμενες κοινωνικές ανισότητες, η νέα φτώχια, η λιτότητα που εφαρμόζεται, τα προβλήματα στους τομείς της παιδείας και της υγείας και τα άσχημα μηνύματα για το ασφαλιστικό σύστημα».

Ακρίβεια και μονοπώλια

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ενισχύει το επιχείρημά του αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αρμοδιότητες για να αποφασίζει πάνω σε θέματα που αφορούν τον ελληνικό λαό.

Επανερχόμενος στο θέμα της ακρίβειας, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, υποστήριξε: «Το θέμα της ακρίβειας δε μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί όσο ακολουθούνται νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες εναποθέτουν τα πάντα στις αγορές και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αυτό που προτείνουμε είναι ο αυστηρότατος έλεγχος της πολιτικής επί των αγορών, το χτύπημα των μονοπωλιακών και των ολιγοπωλιακών καταστάσεων στους διάφορους κλάδους της οικονομίας και ασφαλώς αυστηρά μέτρα εκεί που χρειάζεται κι επιβάλλεται για τον έλεγχο των τιμών. Δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν τις τιμές εκείνοι που θέλουν να κερδίζουν και πάρα πολλές φορές να κερδοσκοπούν».

Δε θεωρεί ότι οι νέες γραμματείες καταναλωτή και οι συσκέψεις που γίνονται είναι προς όφελος του καταναλωτή. «Οι επιχειρήσεις θέλουν κέρδη και ο σκοπός τους είναι τα υπερκέρδη. Η ελληνική οικονομία δυστυχώς στους περισσότερους κλάδους της αντιμετωπίζει μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Δείτε τι γίνεται με το πετρέλαιο και τη βενζίνη. Έχουμε καραμπινάτο ολιγοπώλιο. Είναι δύο διυλιστήρια στην Ελλάδα, τα οποία μονοπωλούν την αγορά κι επί χρόνια προσφέρουν τις ίδιες τιμές στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου. Αυτοί δρουν ως κράτος εν κράτει στην αγορά του πετρελαίου και καθορίζουν μόνοι τους τις τιμές με εναρμονισμένες πρακτικές. Δυστυχώς, όμως, οι εκάστοτε κυβερνήσεις μάλλον συμπεριφέρονται υπηρετικά προς αυτά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ελέγχουν τα διυλιστήρια και συγκεκριμένα τον κ. Βαρδινογιάννη και τον κ. Λάτση, παρά θέλουν να τους ενοχλήσουν για να ωφελήσουν τον απλό καταναλωτή».

Λεπτομέρεια το περιστατικό στον Εχίνο

Δευτερεύον χαρακτήρισε το επεισόδιο στον Εχίνο ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Είναι μια λεπτομέρεια για τη Θράκη. Αυτό που σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε είναι οι καλές σχέσεις ανάμεσα στους έλληνες πολίτες – ανεξάρτητα των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων -, η πολύ καλή συνεργασία και η αλληλεγγύη ανάμεσά τους. Όσο διαπερνούνται οι πολίτες από αυτές τις αντιλήψεις, τα οποιαδήποτε επιμέρους προβλήματα προκύπτουν θα ξεπερνιούνται».

Ο κ. Λαφαζάνης δε θεωρεί ότι το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ένταξη ή μη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.