Προετοιμασια σε ομιχλωδες τοπιο για την νεα τουριστικη σεζον

Οι χρήσιμες παρεμβάσεις στην παραλιακή ζώνη του δήμου Κομοτηνής στη σκιά της ανησυχητικής σιωπής για την παραχώρηση των παραλιών

Η παρατεταμένη σιωπή της κεντρικής διοίκησης αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις παραχωρήσεις των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας στους παράκτιους δήμους της χώρας, καθιστά κοντινό πλέον τον κίνδυνο να παιχτεί σε επανάληψη το κακόγουστο έργο, που θέλει τα αναψυκτήρια να ξεκινούν τη λειτουργία τους σε χρόνο μεταγενέστερο από τη φυσική έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Μολονότι εκπνέει-ημερολογιακά τουλάχιστον- ο χειμώνας, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για την παραχώρηση των παραλιακών εκτάσεων στους δήμους, δεν έχει δώσει δείγματα προθέσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα και κυρίως δεν έχει αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεραστεί η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε παράνομη η έως τώρα ακολουθούμενη πρακτική στο κομμάτι των παραχωρήσεων. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο η 7μελής σύνθεση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ είχε κρίνει πως η παραχώρηση των παραλιών δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση. Η απόφαση αυτή έβαζε ουσιαστικά φραγή στη δυνατότητα των παράκτιων δήμων να εκμεταλλεύονται τις παραλίες τους με την εκμίσθωση τμημάτων τους σε ιδιώτες για τη λειτουργία αναψυκτηρίων.
 
Στη σκιά αυτής της αβεβαιότητας και της ανησυχίας, που ενισχύεται μέρα με την ημέρα, συνεδρίασε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στην Κομοτηνή η δημοτική επιτροπή τουρισμού του δήμου. Όπως είναι λογικό, το θέμα της παραχώρησης απασχόλησε έντονα τα μέλη της επιτροπής, καθότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για βελτιωτικές παρεμβάσεις προτίθενται να αναλάβουν προϋποθέτει την εξασφάλιση του δικαιώματος χρήσης της παραλιακής ζώνης από τον δήμο Κομοτηνής.
 
Μιλώντας στον «ΠτΘ», η πρόεδρος της επιτροπής, κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, δεν έκρυψε την ανησυχία της για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις ενέργειες της κεντρικής διοίκησης και περιέγραψε ως ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια, που απομένουν ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου. «Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στην παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους της χώρας», εξήγησε, «σημαίνει ότι κι εμείς, ως δήμος Κομοτηνής, δεν έχουμε προς το παρόν το δικαίωμα να διαχειριστούμε τις συγκεκριμένες εκτάσεις και άρα δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε όπως άλλες χρονιές δημοπρασίες για να εγκατασταθούν εκεί τροχήλατα αναψυκτήρια και καντίνες». «Επειδή έχει εκδοθεί και η επίμαχη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», επισήμανε, «υπάρχει μια επιπλέον ανησυχία από πλευράς μας για το τι μέλλει γενέσθαι».
 
Η κ. Στογιαννίδου προσδιόρισε ως κρίσιμο χρόνο, κατά τον οποίο οι παραχωρήσεις θα πρέπει να έχουν γίνει οπωσδήποτε, τα μέσα του επόμενου μήνα. «Το σωστό θα ήταν να έχουμε ήδη τις εκτάσεις», παρατήρησε, αναγνωρίζοντας όμως ότι και τα προηγούμενα χρόνια είχαν σημειωθεί ανάλογες καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων. «Όμως αυτό δε θέλουμε να ξανασυμβεί», επισήμανε, «γιατί φρονούμε ότι όσο πιο νωρίς διεκπεραιωθεί η διαδικασία των παραχωρήσεων, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε την παραλία και να εγκατασταθούν έγκαιρα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις». «Αν μας παραχωρήσουν τις εκτάσεις τον Απρίλιο, θα έχουμε συγκεκριμένες προθεσμίες για να κάνουμε τις δημοπρασίες», αντέτεινε με νόημα.
 
Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του δήμου Κομοτηνής προς την κατεύθυνση της άσκησης πίεσης για την επιτάχυνση των διαδικασιών, η κ. Στογιαννίδου γνωστοποίησε αρχικά πως ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, έχει θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα ήδη από τον Ιανουάριο στη διοίκηση της ΚΕΔΕ. Επιπλέον, η επιτροπή τουρισμού στην προχθεσινή συνεδρίασή της αποφάσισε να απευθυνθεί στον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και στους τρεις βουλευτές του νομού μας, ζητώντας τις δικές τους παρεμβάσεις προς την κεντρική διοίκηση. 

Ζητούμενο οι πολυετείς παραχωρήσεις των παραλιών

Μάλιστα, το αίτημα της επιτροπής είναι οι παραχωρήσεις των παραλιακών εκτάσεων να γίνονται με χρονικό ορίζοντα 5 ή έστω 3 ετών και όχι για έναν χρόνο, όπως προέβλεπαν σταθερά τα προηγούμενα χρόνια οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. «Για να μιλάμε για έναν συντονισμένο προγραμματισμό δράσεων», σχολίασε η κ. Στογιαννίδου, «το σωστό θα ήταν το ελληνικό δημόσιο να κάνει αυτές τις παραχωρήσεις προς τους οικείους δήμους για τουλάχιστον 5 χρόνια». Οι μεγαλύτερης διάρκειας παραχωρήσεις, όπως παρατήρησε, προσφέρονται για δυναμικότερες επενδύσεις από τους επιχειρηματίες, που θα δραστηριοποιηθούν στις επίμαχες εκτάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά οφέλη των δήμων και της πολιτείας, αλλά και για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους λουόμενους. «Το καθεστώς της μονοετούς παραχώρησης», επισήμανε, «δημιουργεί μια σαφή αβεβαιότητα σε οποιονδήποτε λαμβάνει μέρος στη διαδικασία των δημοπρασιών, δεν επιτρέπει την αύξηση των μεγεθών των επενδύσεων και γενικώς είναι αντίθετο σε κάθε έννοια ανάπτυξης». 

Δεύτερη εκκρεμότητα η στάση της ΕΤΑΔ


Το δεύτερο μέτωπο, στο οποίο καλείται ο δήμος Κομοτηνής να εστιάσει την προσοχή του, προκειμένου να πιέσει για τις δέουσες ενέργειες ενόψει της νέας τουριστική περιόδου, είναι εκείνο της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου. Θυμίζουμε ότι η δυτική έκταση της παραλίας του Φαναρίου, από το κάμπινγκ μέχρι τον δίαυλό, ανήκει στην κυριότητα και στη διαχείριση της ΕΤΑΔ. Όπως μας μετέφερε η κ. Στογιαννίδου, προς την ΕΤΑΔ έχει υποβληθεί ήδη αίτημα από τον δήμο, με το οποίο ζητείται να γνωστοποιήσει η Εταιρία τις προθέσεις και τον προγραμματισμό της για την αξιοποίηση των τμημάτων παραλίας, που της ανήκουν. «Επίσημα μέχρι τώρα δεν μας έχουν απαντήσει, παρά μόνο προφορικά ότι είναι θετικοί και ότι προτίθενται να τα δημοπρατήσουν και να τα αξιοποιήσουν», σημείωσε η κ. Στογιαννίδου, προαναγγέλλοντας όμως και νέες παρεμβάσεις προς τη διοίκηση της ΕΤΑΔ για την επίσπευση των ενεργειών της.
 
Με την προσδοκία ότι οι παραπάνω εκκρεμότητες θα διευθετηθούν όσο το δυνατό συντομότερα, τα μέλη της επιτροπής τουρισμού στη συνεδρίαση της Τετάρτης καταπιάστηκαν και με μία σειρά από αξιόλογες προτάσεις, οι οποίες αφορούν σε τεχνικές παρεμβάσεις στην παραλιακή ζώνη και αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών για τους λουόμενους στην παραλιακή ζώνη του δήμου Κομοτηνής. 

Ετοιμότητα για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών

Μία καίρια παρέμβαση, που αποτελεί μέγα ζητούμενο στις πολυσύχναστες πλέον παραλίες του Φαναρίου, της Αρωγής και της Μέσης, είναι αυτή της τοποθέτησης ενός ικανού αριθμού χημικών τουαλετών κατά μήκος τους. Η κ. Στογιαννίδου έκανε γνωστό τον προγραμματισμό για προμήθεια και εγκατάσταση 20 περίπου χημικών τουαλετών, οι οποίες θα εξυπηρετούν το κοινό συμπληρωματικά με εκείνες, που θα διαθέτουν τα αναψυκτήρια. «Έχουμε ήδη φροντίσει, με τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό και με όλες τις απαραίτητες ενέργειες από πλευράς μας», εξήγησε, «να είμαστε έτοιμοι για την προμήθεια και τοποθέτηση περίπου 20 χημικών τουαλετών κατά μήκος της παραλιακής ζώνης Φαναρίου-Αρωγής-Μέσης». Όπως επισήμανε η κ. Στογιαννίδου, στους όρους της σύμβασης του δήμου με τον προμηθευτή, που θα προκύψει, θα συμπεριληφθεί η υποχρέωση του τελευταίου να προβαίνει σε τακτικό καθαρισμό των χημικών τουαλετών- τρεις φορές σε καθημερινή βάση και τέσσερεις φορές το σαββατοκύριακο. Η κ. Στογιαννίδου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία αυτή δε θα απεμπολήσει την υποχρέωση των αναψυκτηρίων, που θα λειτουργήσουν στα επίμαχα τμήματα παραλίας, να διαθέτουν δικές τους χημικές τουαλέτες. 

Τοποθέτηση πινακίδων στην παραλιακή ζώνη, με έμφαση στην απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης

Μία δεύτερη σημαντική παρέμβαση, που προκρίνει η δημοτική επιτροπή τουρισμού, αφορά στην τοποθέτηση ενημερωτικών, αλλά και απαγορευτικών πινακίδων, κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, μέσα στον οικισμό του Φαναρίου και στις οδικές αρτηρίες που συνδέουν τα παράλια με την πόλη της Κομοτηνής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάγκη τοποθέτησης πινακίδων, που θα προειδοποιούν για την απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης κατά μήκος της παραλίας, με σκοπό να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των τελευταίων δύο καλοκαιριών. Συμπληρωματικά η Επιτροπή θα απευθυνθεί στην Τροχαία, προκειμένου να ζητήσει την ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή, αφενός για την αποτροπή του παράνομου κάμπινγκ, αφετέρου για την επιτήρηση και τον έλεγχο της κυκλοφορίας και της στάθμευσης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. 

Προτεινόμενες παρεμβάσεις για την κίνηση επί της παλιάς εθνικής οδού Κομοτηνής-Πόρτο Λάγους

Από την Τροχαία θα ζητηθεί επίσης να γίνεται συχνότεροι έλεγχοι στην παλιά εθνική οδό Κομοτηνής-Πόρτο Λάγους, όπου η κίνηση παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη τους καλοκαιρινούς μήνες. Η κ. Στογιαννίδου, αναγνωρίζοντας πως και η Τροχαία αντιμετωπίζει προβλήματα λειψανδρίας, προέκρινε ως εναλλακτική λύση την τοποθέτηση ραντάρ ή τυχόν άλλων τεχνικών μέσων. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στη διασταύρωση της παλιάς εθνικής οδού με τον δρόμο που οδηγεί προς το Φανάρι. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν στον φωτισμό του κόμβου και στη διαγράμμιση, ενώ μια ιδέα που θα εξεταστεί σε συνεννόηση με την Τροχαία είναι η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότηση στην επίμαχη διασταύρωση. 

Παρέμβαση προς το ΕΚΑΒ για σταθερή παρουσία ασθενοφόρου

Επιπλέον, η Επιτροπή Τουρισμού πρόκειται να ζητήσει από το ΕΚΑΒ τη σταθερή παρουσία ενός ασθενοφόρου στην παραλιακή ζώνη κατά τη διάρκεια της θερινής σαιζόν, ενώ πρωτοβουλίες αναμένεται να αναληφθούν για τον έγκαιρο και ολοκληρωμένο καλλωπισμό της περιοχής, αλλά και για τον συντονισμό και την ανάδειξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια του καλοκαιριού και οι οποίες παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον.
 
Τέλος, της προσοχής των μελών της επιτροπής έτυχε και ο παραλιακός δρόμος, που συνδέει την Αρωγή με την Παραλία Μέσης, ο οποίος έχει καταστραφεί από το χειμέριο κύμα και προτάθηκε να αποκατασταθεί άμεσα. Πρόκειται για έναν χωματόδρομο, μήκους 1,5 χμ περίπου, στον οποίο λόγω των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων δεν επιτρέπεται να γίνει ασφαλτόστρωση, με αποτέλεσμα να υπόκειται συχνά σε σοβαρές φθορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.